Novinarska udruženja osudila pretnje smrću novinarima KRIK-a, zahtevaju hitnu istragu

Novinarska udruženja osudila pretnje smrću novinarima KRIK-a, zahtevaju hitnu istragu

Živojin Rakočević i Željko Bodrožić (foto: N1/ NUNS)

Udruženje novinara Srbije (UNS) i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) osudili su pretnje smrću koje su juče upućene novinarima redakcije KRIK-a i zatražili od policije i tužilaštva da što pre otkriju ko je osoba koja je na tviteru napisala da će „zapaliti i pobiti“ novinare. Udruženja podsećaju da raniji napadi i pretnje novinarima ove redakcije nisu rešeni i sankcionisani.

Piše: Jelena Radivojević

Niz uvreda i pretnji upućen je juče redakciji KRIK-a nakon što smo preneli pisanje italijanskih medija da je sin predsednika države, Danilo Vučić, menadžer jednog od najtraženijih mladih fudbalera Dušana Vlahovića.

Osoba pod imenom Đorđe Pavlović na Tviteru je napisala da će novinare KRIK-a „zapaliti i pobiti“.

Pretnje su osudila domaća, ali i regionalna novinarska udruženja, pa je saopštenje NUNS-a potpisala i regionalna mreža Safe Journalists (SJ).

„UNS traži da policija i tužilaštvo u najkraćem roku pronađu osobu koja je poslala preteću poruku, a rezultate istrage pratiće preko Stalne radne grupe za zaštitu i bezbednost novinara i Radne grupe za zaštitu novinara“, piše u saopštenju ovog udruženja.

NUNS i SJ podsećaju da istraživački novinari postaju meta svih besnih ljudi koji od funkcionera iz vrha vlasti čuju da su novinari izdajnici.

„Ova pretnja mora biti sankcionisana, a svet treba da bude svestan problema sa kojima se suočava novinarska profesija u Srbiji“, rekao je predsednik NUNS-a Željko Bodrožić i dodao da su ovakve kampanje moguće jer u njima učestvuju i predstavnici države i provladinih medija.

„Naša mreža već duže vreme upozorava da se protiv ovog medija vodi opasna kampanja koju vode provladini tabloidi, a ponekad podržavaju poslanici Skupštine Srbije i visoki državni funkcioneri. Takođe, primećujemo da institucije ne reaguju dovoljno efikasno na orkestrirane napade na ovaj medij“, piše u saopštenju.

Nakon što je KRIK juče preneo pisanje italijanskog lista „La Repubblica“ o menadžerskim poslovima mladog Vučiča, optužbe su stigle od najviših predstavnika vlasti i vladajuće Srpske napredne stranke koji su rekli KRIK da laže i napada predsednikovu porodicu. Napadi su otišli toliko daleko da je aktivan narativ kako je KRIK ubedio italijanski medij da objavi ovu vest, a da je KRIK preneo baš juče kako bi upropastio rođendan i život Danilu Vučiću i ostatku porodice.

Više o pisanju italijanskih medija čitajte ovde. 

Comments are closed.