Italijanski mediji: Vučićev sin menadžer fudbalera Vlahovića

Italijanski mediji: Vučićev sin menadžer fudbalera Vlahovića

Sin predsednika Srbije Danilo Vučić menadžer je trenutno jednog od najtraženijih mladih fudbalera Dušana Vlahovića, piše italijanska „La Repubblica“. Ovaj medij navodi da su Vlahovićevi agenti, među kojima je navodno i mladi Vučić, zaslužni što je mladi napadač odbio ponudu Fiorentine da produži ugovor. Iz agencije koja zastupa Vlahovića za KRIK kažu da su neistiniti navodi italijanske štampe koji predsednikovog sina dovode u vezu sa fudbalerom, a iz kabineta predsednika ne isključuju tužbu protiv italijanskog lista.

Piše: Bojana Pavlović

Kada su pre nekoliko meseci čelnici fudbalskog kluba Fiorentina iz Firence počeli pregovore sa srpskim fudbalerom i reprezentativcem Dušanom Vlahovićem, verovali su da će velikodušnom ponudom uspeti da zadrže najboljeg mladog napadača italijanske prve lige.

„La Repubblica“ od 08.10.2021.

Sa platom koju mu je nudila Fiorentina, Vlahović bi postao najplaćeniji igrač u istoriji ovog italijanskog kluba, tvrdio je predsednik kluba – dobio bi više od fudbalskih legendi Gabrijela Batistute i Ruija Košte. Pregovori, međutim, nisu išli kako se očekivalo.

„Njegov agent treba da dođe u Firencu, on vodi pregovore. Rekao sam mu da mnogo rizikuje. Mi mu nudimo 40 miliona na pet godina. Ja radim čitave godine za ono što on može da dobije za dva, tri dana“, rekao je predsednik kluba Roko Komiso novinarima krajem septembra ove godine.

Samo nedelju dana kasnije Komiso je izdao saopštenje. Uprkos primamljivoj ponudi, Vlahović ipak nije pristao da nastavi saradnju sa klubom za koji je igrao poslednje tri godine.

„Ponudu smo nekoliko puta povećavali da bismo zadovoljili i Dušana i ljude iz njegovog okruženja, ali uprkos naporima predlog novog ugovora nije prihvaćen.“

U prekidu ugovora, kako piše italijanski list „La Repubblica“, značajnu ulogu imali su agenti koji su zastupali Vlahovića. Oni su, izgleda, imali veće apetite.

Dušan Vlahović i Darko Ristić (foto: društvene mreže)

Mladog napadača zastupa agencija „International Sports Office“ iz Beograda i njen direktor Darko Ristić. Među agentima koji su zaduženi za Vlahovića, međutim, odnedavno se spominje i Danilo Vučić, sin predsednika Srbije, piše ovaj italijanski list.

„Danilo Vučić jedan je od zastupnika napadača, a takođe i sin aktuelnog predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Vučić je, između ostalog, dospeo u žižu javnosti zbog fotografije koja ga prikazuje u društvu osoba iz srpskog podzemlja, toliko da je njegov otac morao da interveniše u jeku predizborne kampanje“, piše ovaj italijanski list.

Da je mladi Vučić Vlahovićev agent objavili su i sportski italijanski mediji. Portal „FirenzeViola“ piše da je predsednikov sin uticajan u agenciji, a osim toga i dobar prijatelj sa mladim fudbalerom.

Iz Fiorentine, međutim, nisu zvanično potvrdili da je u pregovorima kao agent učestvovao i mladi Vučić.

Vlahovićev zvanični agent Darko Ristić za KRIK tvrdi da su neistiniti navodi italijanske štampe koji predsednikovog sina dovode u vezu sa Vlahovićem.

„Danilo Vučić nije ni na koji način angažovan u agenciji ‘International Sports Office’, niti je ikada bio, pa samim tim nije ni agent fudbalera Dušana Vlahovića“, naveo je Ristić u pisanom odgovoru.

Darko Ristić (prvi sleva) i Danilo Vučić (sredina) u Milanu 2017. (foto: društvene mreže)

Novinari KRIK-a uputili su pitanja predsedniku Srbije i Danilu Vučiću posredstvom Suzane Vasiljević, predsednikove savetnice za medije.

„’La Repubblica’ je iznela najstrašnije izmišljotine na račun dečka koji se nikada, ponavljam nikada, nije bavio tim poslom. Što je najstrašnije, oni ne navode nijedan relevantan izvor za svoja saznanja, a ni potvrdu da je Danilo bio u kontaktu povodom ove teme. Ja ću Danila savetovati da uzme advokate i da ih tuži, jer ovo je skandal međunarodnih razmera“, navela je predsednikova savetnica i dodala da nema potrebe da se o ovome oglašavaju predsednik i njegov sin.

„Ovo je dovoljno. ‘La Repubblica’ se nije ni potrudila da pita Danila za komentar, prema tome, nema potrebe da on odgovara na nešto u šta je protiv svoje volje upleten“, navela je Vasiljević za KRIK.

Provizija

Dobrotvorna večera

Početkom septembra, prestižni italijanski restoran „Da Vittorio“ objavio je fotografije sa dobrotvorne večere, a na njima je bio Danilo Vučić. Obrok u ovom restoranu sa tri Mišlenove zvezdice u kom se cene za kreću između 40 i 170 evra predstavljao bi veliki izdatak za osobu sa platom od 500 evra, koliko prema rečima predsednika zarađuje njegov sin. Nije poznato u kom svojstvu je mladi Vučić bio na ovom događaju, ali se on vremenski poklopio sa pregovorima koje je Vlahović vodio u Fiorentini. Njegov otac rekao da je Danilo u čuvenom restoranu – učio da kuva. „Mog sina napadaju samo zato što je išao da uči da kuva. Radi u vinoteci i želi da uči o kulinarstvu“, rekao je Vučić.

Tokom višemesečnih pregovora Vlahović i uprava Fiorentine dva puta su bili nadomak dogovora, piše „La Repubblica“, ali su oba puta agenti bili nezadovoljni.

Poslednja ponuda našla se na stolu krajem septembra. Da nastavi da igra za Fiorentinu do 2026. godine klub je Vlahoviću nudio 24 miliona evra, otkupnu klauzulu od 75 miliona evra (najmanja cena za koju bi ga Fiorentina prodala) i 3 miliona provizije za agente.

Agenti nisu tražili veću naknadu za Vlahovića ili bolje otkupne uslove već, kako piše „La Repubblica“, više novca za sebe – 5 miliona evra provizije i 10 odsto u slučaju prodaje. Firentinci su se povukli.

Provizija od 3 miliona evra koju je Fiorentina ponudila agentima iznosi 12,5 odsto fudbalerovog honorara. FIFA najavljuje da bi od sledeće godine mogla da ograniči visinu menadžerskog dela na 3 odsto od honorara i 10 odsto u slučaju prodaje. FIFA najavljuje da će da uvede i licence i obavezan test za agente.

Agencija i klub

Predsednik Srbije često ističe da je ponosan što je njegov sin običan radnik čija zarada ne prelazi prosečnu platu u Srbiji. Mladi Danilo, kao i njegov otac, obožavalac je vina i koliko je poznato zaposlen je u vinoteci „Wine and pleasure“.

Aleksandar i Danilo Vučić (foto: društvene mreže)

Osim vina, mladi Vučić neguje i sklonost ka fudbalu. Poznato da je Danilo čest posetilac utakmica i navijač, ali ovo je, međutim, prvi put da je u javnosti objavljeno da predsednikov naslednik gradi karijeru u unosnom poslu sportskog menadžmenta.

Agenciju „International sports office“ osnovali su početkom 2015. dvojica muškaraca koji do tada nisu bili poznata imena u biznisu prodaje igrača: Branko Radovanović i Dejan Grgić. Za Grgića, Centar za istraživačko novinarstvo (CINS) ranije je pisao da je prijatelj generalnog sekretara Vlade Srbije Novaka Nedića.

Agencija je ubrzo po osnivanju preuzela neke od najtalentovanijih fudbalera Partizana. Ne zna kako je došlo do saradnje sa Vlahovićem, ali je on kao petnaestogodišnjak, samo dve nedelje posle osnivanja agencije, potpisao ugovor sa Partizanom, kako je ranije pisao CINS.

Ovo se dešava u vreme kada u fudbalski klub Partizan dolazi Nedić i drugi ljudi bliski Srpskoj naprednoj stranci. Da bi se Nedićeva struja ustoličila u klubu, bila je potrebna i podrška navijača, kako je za KRIK ranije ispričao bivši potpredsednik kluba Vladimir Vuletić.

Brutalna kriminalno-navijačka grupa „Janjičari“, predvođena Aleksandrom Stankovićem Saletom Mutavim, nametnula se na južnoj tribini sredinom 2013, a do kraja te godine očistila je tribinu od suparnika. Narednu godinu obeležilo je i preuzimanje uprave potpomognuto glasovima navijača. Nedić je postao član upravnog odbora, ali je već u aprilu 2014. dao ostavku na ovo mesto. Uticaj je održavao preko svog kuma koji je postao direktor kluba – Miloša Vazure, ali i preko navijača.

Huligani

U navijačkoj grupi „Janjičari“ bitnu ulogu je imao Aleksandar Vidojević zvani Aca Rošavi.

Protiv njega su vođeni postupci za nasilničko ponašanje, razbojništvo i nedozvoljeno nošenje oružja. On je takođe i član skupštine fudbalskog kluba Partizan iz redova navijača.

U ranijim policijskim izveštajima, do kojih je došao KRIK, Vidojević se vodio i kao saradnik ozloglašenog crnogorskog kavačkog klana.

„Principi“

Vođa grupe „Janjičari” Aleksandar Stanković je ubijen 2016, a njegovu kriminalno-navijačku grupu preuzeo je Veljko Belivuk i preimenovao je u „Principi“. Vidojević se u međuvremenu distancirao od Belivuka, koji je u februaru ove godine uhapšen zbog serije ubistava. Vidojevića tužilaštvo nije saslušalo u okviru istrage protiv Belivukove grupe.

Ali ono po čemu je postao poznat u javnosti jeste upravo poznanstvo sa Danilom Vučićem.

Danilo Vučić i Aleksandar Vidojević

Više puta su viđani zajedno. Danilo Vučić je sa Vidojevićem i drugim navijačima primećen na utakmici Svetskog prvenstva u fudbalu u Samari 2018. Ponovo su uslikani zajedno početkom prošle godine na proslavi Dana Republike Srpske u Banjaluci. Novinari KRIK-a došli su do još jedne fotografije na kojoj Vučić grli Vidojevića u noćnom klubu, ali nije poznato kada je ona nastala. Novinarka KRIK-a, autorka ovog teksta, uslikala ih je još jednom dok su zajedno gledali fudbalsku utakmicu u kafiću u centru Beograda u junu prošle godine nakon čega ju je zaustavilo Vučićevo obezbeđenje i zatražilo da obriše fotografiju, a huligani joj oduzeli telefon.

Ova opasna poznanstva nisu sporna za mladog Vučića, ali ni za njegovog oca. Za predsednika Srbije Vidojević zvani Aca Rošavi je navijač – ne kriminalac.

„Taj mladić nikada nije gonjen ni za kakvu drogu. Gonjen je za tuče dva puta, nikada pravosnažno osuđivan… Reč je o navijačima, nikakvi članovi kavačkog klana nisu. Sve su izmišljali i lagali“, rekao je Vučić u maju prošle godine.

Comments are closed.