Novinarka KRIK-a Dragana Pećo dobitnica nagrade „Katarina Preradović“

Novinarka KRIK-a Dragana Pećo dobitnica nagrade „Katarina Preradović“

Dragana Pećo (foto: KRIK)

Novinarka KRIK-a Dragana Pećo dobila je novinarsku nagradu Fondacije „Katarina Preradović“ za ispunjavanje visokih profesionalnih i etičkih standarda, integritet i izuzetnost. „Verujem da radim nešto dobro za ovo društvo, bez obzira na to da li ima promena ili nema“, rekla je Pećo na dodeli nagrade.  

Piše: Sara Smolović

„Ona je pokazala šta je pravo novinarstvo, kakvog je u Srbiji sve manje i mislim da bi Katarina, naša Kaća, bila ponosna što nagrada sa njenim imenom ide u ruke Dragane Pećo“, istakao je Veselin Simonović, član Fondacije i glavni i odgovorini urednik portala Nova pri proglašenju dobitnice. 

On je rekao i da Pećo dobija nagradu zbog serije tekstova o tajnim računima i papirima. 

Pećo je istakla da je ovakvo priznanje veoma značajno jer su uslovi u kojima novinari rade sve teži. 

„Verujem da radim nešto dobro za ovo društvo, bez obzira na to da li ima promena ili nema (…) Mi hoćemo da to bude zapisano i da se ne zaboravi. Podsećaćemo i nastavićemo da radimo kao i do sada“, istakla je novinarka KRIK-a. 

Godišnja nagrada „Katarina Preradović“ dodeljuje se već pet godina unazad u znak sećanja na novinarku i nekadašnju urednicu listova „Blic“ i „Vreme“ Katarinu Preradović, simbolično na dan njenog rođenja. 

Dodeljivanjem ove nagrade Fondacija želi da istakne novinare koji beskompromisno rade u interesu društva, štiteći i otkrivajući istinu. 

„Nagrađujemo i podržavamo pojedince koji hrabro, po cenu lične bezbednosti, stoje kao poslednja brana etičnosti, slobode i težnje da se živi u uređenom i pravednom društvu“, stoji u saopštenju Fondacije. 

Dosadašnji dobitnici ove nagrade su Marko Somborac, Predrag Blagojević, Tamara Skrozza, Vuk Cvijić i Ana Lalić.

Dragana Pećo autorka je brojnih istraživačkih priča o korupciji i kriminalnim vezama predstavnika vlasti. U okviru globalnog istraživanja „Pandorini papiri“ otkrila je da je aktuelni ministar finansija Siniša Mali nesumnjivo bio vlasnik 24 luksuzna stana u Bugarskoj, kao i da je Nikola Petrović, kum predsednika države Aleksandra Vučića, bio vlasnik ofšor firme na Britanskim Devičanskim Ostrvima u vreme kada je bio direktor „Elektromreže Srbije”. 

Sve priče iz „Pandorinih papira“ pročitajte ovde

Comments are closed.