Novi izgled i funkcije baze žrtava mafije u Srbiji i Crnoj Gori

Novi izgled i funkcije baze žrtava mafije u Srbiji i Crnoj Gori

„Crna knjiga“, baza podataka o ubistavima sa odlikama mafijaških likvidacija izvedenim u Srbiji i Crnoj Gori u poslednjih šest godina, od danas ima novi izgled i funkcije. U bazi je moguće pretraživanje po različitim kriterijuma i jednostavno filtriranje podataka. Statistika „Crne knjige“ pokazuje da kriminalni obračuni obeležavaju svakodnevnicu i da postaju učestaliji.

Prema podacima iz „Crne knjige“ od 2012. godine kriminalni obračuni u Srbiji odneli su 87 života, odnosno 131 računajući i Crnu Goru.

U Srbiji je rešeno, odnosno pravosnažno okončano, osam slučajeva, a ubice nisu otkrivene u 59. Slična statistika je i u Crnoj Gori – od 44 slučaja, okončano je šest, a počinioci su nepoznati u 26, što je gotovo 60 odsto.

Od početka ove godine u Srbiji je bilo 19 ubistava –  što je više nego svake od prethodnih šest godina, pokazuje statistika „Crne knjige“. Ukoliko se ovaj rast nastavi, 2018. godina može imati više žrtava nego prethodne dve godine zajedno.

Baza pokazuje i da je najviše ubistava bilo u septembru 2015. i junu ove godine – po šest žrtava.

Takođe, u „Crnoj knjizi“ može se videti da se ubistava češće dešavaju u Srbiji nego u susednoj Crnoj Gori.   

Poražavajući je podatak i da je od oktobra 2016, kada je država Srbija proglasila rat mafiji, izvršeno 37 likvidacija. Nakon poslednjeg ubistva ove godine, u kome je stradao advokat Dragoslav Ognjanović, predsednik države Aleksandar Vučić po prvi put je izrazio zabrinutost rekavši da ga brine „rat dva klana“.

U bazi možete za svako ubistvo pročitati detalje o tome kako se dogodilo, kao i šta su institucije postigle u rasvetljavanju zločina.

Podsetimo, „Crna knjiga“ je zajednički projekat KRIK-a i Radija Slobodna Evropa (RSE) koji je nastao je sa ciljem da ukaže na učestalost kriminalnih obračuna i činjenicu da je bezbednost građana ugrožena jer do njih neretko dolazi u sred dana i na javnim mestima. 

Novinari su za svako ubistvo navedeno u bazi od nadležnih institucija tražili informacije o tome šta je država preduzela da ga rasvetli. 

Pogledajte „Crnu knjigu“

Comments are closed.