Ninić: Koncesija aerodroma puni džepove kontroverznom biznismenu bliskom vlasti

Ninić: Koncesija aerodroma puni džepove kontroverznom biznismenu bliskom vlasti

Ivan Ninić

Očigledno je da je dogovor da koncesionar beogradskog aerodroma kupi zemlju od kontroverznog biznismena Stanka Subotića napravljen pre nego što je Vlada donela odluku o koncesiji, kaže za KRIK advokat Ivan Ninić. On ističe i da je ključno pitanje da li bi šansu da pobedi na tenderu za koncesiju imala firma koja nije planirala širenje aerodroma na parcelama koje su u Subotićevom vlasništvu.

Piše: Dragana Pećo

Advokat Ivan Ninić kaže da nema sumnje da je tokom pregovora o koncesiji beogradskog aerodroma pravljen i dogovor između koncesionara, francuske firme „Vansi“, i kontroverznog biznismena Stanka Subotića. Subotić je, kako smo juče objavili, „Vansiju“ nakon koncesije prodao oko 11 hektara zemlje za proširenje aerodroma za 47 miliona evra – cenu četiri puta višu od one pomenute u prilogu ugovora o koncesiji do koga je ranije došao KRIK.

„Nema sumnje da su Vlada Srbije i državni vrh, dok su usaglašavali bitne elemente koncesionog ugovora za aerodrom sve vreme znali da taj ugovor obuhvata i aranžman između ’Vansija’ i Subotića“, ističe Ninić.

„Vidimo jedan pravno perfektan sistem spojenih sudova u kome koncesija aerodroma kao javnog dobra nužno puni džepove kontroverznom biznismenu koji je blizak vlasti“, objašnjava Ninić i dodaje da je upravo to jedan od razloga zašto se koncesioni ugovor i svi njegovi prilozi sve vreme skrivaju od javnosti.

„Vansi“ je za KRIK rekao da je zemljište koje je kupio od Subotića uvrstio u „opseg koncesione imovine“ što znači da je novac koji je dat Subotiću postao deo njihovih ulaganja u aerodrom. Ova kompanija koncesijom se obavezala da će uložiti ukupno 732 miliona evra. 

Ninić kaže da je misterija pod kojim okolnostima je uopšte Subotićev privatni interes postao deo investicione obaveze „Vansija“.

„Bez podataka o tome da li je svih 47 miliona evra od kupoprodajne cene na kraju zaista završilo na računima Stanka Subotića, ne može se razumeti politički aspekt ugovora o koncesiji i lične relacije u ovom poslu“, kaže Ninić. 

Ninić se osvrnuo i na činjenicu da je švajcarska kompanija „Zurich Airport“ na tenderu za koncesiju dala ponudu koja nije podrazumevala širenje aerodroma na Subotićevom zemljištu. 

„To onda otvara pitanje ne samo da li je zemljište višestruko pretplaćeno, nego da li je uopšte neophodno za razvoj aerodroma“, ističe Ninić. Dodaje i da je ključno pitanje da li bi bilo koji drugi potencijalni koncesionar imao šansu da pobedi na tenderu ako nije planirao širenje aerodroma na parcelama koje su u Subotićevom vlasništvu.

Nakon što je zemljište prodao „Vansiju“, kako su otkrili KRIK i OCCRP u projektu „Otvoreni Luksemburg“, Subotić je ušao u poslovno partnerstvo sa bivšim portugalskim ministrom Žoze Luiz Arnoom, advokatom koji danas radi za „Vansi“. Arno je osnivač advokatske kancelarije „CMS Rui Pena & Arnaut“ koja je 2016. izabrana da bude u timu savetnika Vlade Srbije upravo oko koncesije aerodroma. Njegove veze sa „Vansijem“, međutim, datiraju od ranije – savetovao je ovu kompaniju kada je kupovala državnu firmu u Portugalu Aeroportos de Portugal (ANA) čiji je Arno danas predsednik upravnog odbora.

Arno je za KRIK rekao da nije bio upoznat sa detaljima oko koncesije aerodroma u Beogradu, kao i da lično nije nikada savetovao Vladu Srbije, ali nije pojasnio od kada datira njegovo poznanstvo sa Subotićem, kao i kako je došlo do toga da se udruži u timu savetnika koji je dobio na tenderu da savetuje Vladu Srbije.

Stručnjaci sa kojima su novinari KRIK-a razgovarali smatraju da je, iako negira lično učešće u ovom poslu, Arno bio u sukobu interesa posredstvom svoje kancelarije čiji je jedan od osnivača. 

Detalje o koncesiji aerodroma i vezama Stanka Subotića i bivšeg portugalskog ministra čitajte na ovom linku

Comments are closed.