Neispitana umešanost Vučkovića u demoliranje kafića „Holivud“

Neispitana umešanost Vučkovića u demoliranje kafića „Holivud“

Prvo osnovno tužilaštvo nije ispitalo umešanost pripadnika Žandarmerije Nenada Vučkovića Vučka u demoliranje kafića „Holivud“ u vlasništvu bivšeg vođe navijača Partizana Aleksandra Vavića, iako se njegovo ime spominje u krivičnoj prijavi do koje je došao Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS). Jedan od članova grupe predao je Vučkoviću ključeve automobila kojim su se nasilnici udaljili posle demoliranja kafića, piše CINS.

Piše: Bojana Pavlović

Grupa od petnaestak navijača demolirala je decembra 2013. kafić „Holivud“ na Karaburmi čiji je vlasnik Aleksandar Vavić.

Nova nasilna navijačka grupa „Janjičari“ koju je predvodio Aleksandar Stanković zvani Sale Mutavi preuzela je 2013. godine prevlast na južnoj tribini od do tada najjače grupe „Alkatraz“ čiji je vođa bio Vavić.

Policija je ubrzo uhapsila Borisa Karapandžića, Stevana Petrovića, Aleksandra Vučeljića i Aleksandra Savkovića koji su svi ranije osuđivani za različita krivična dela. U napadu na Vavićev kafić učestvovao i Veljko Belivuk, Stankovićev najbliži saradnik.

Prijave protiv Belivuka i još jednog člana grupe Velibora Srećkovića odbačene su primenom oportuniteta – platili su da ne budu gonjeni.

Kako piše CINS, Belivuk je tog dana došao u balon za fudbal u kojem se odigravao turnir između Partizanovih navijača, u beogradskoj opštini Palilula. Ušao je i pozdravio se sa nekoliko ljudi, između ostalog sa Karapandžićem i Savkovićem od kojih je saznao da se u balonu dogodila tuča, a potom pozvao Srećkovića i rekao mu da treba da dođe do Karaburme u vezi sa nekim poslom.

Sa drugim navijačima u tri automobila, marki dodž i folksvagen, otišli su na Karaburmu gde im se pridružio Srećković koji je došao audijem. Većina je potom ušla u Vavićev kafić, a Srećković je ostao napolju. Prema izveštaju policije, muškarci su ubrzo izašli i otišli.

Belivuk je se zatim sreo sa Srećkovićem kod Hale Pionir i dao mu ključeve dodža. Srećković se onda sastao sa Nenadom Vučkovićem i dao mu ključeve audija.

Vučković, piše CINS, nikada nije ni saslušan u vezi sa ovim slučajem.

Radnici „Fristajlera“

Nekoliko dana kasnije, policija je u Zemunu zaustavila dodž i u njemu zatekla Srećkovića i još jednu osobu. Tokom pretresa pronašli su ličnu kartu Belivuka.

Srećković je na saslušanju nekoliko meseci kasnije ispričao da radi na splavu „Fristajler“ kao obezbeđenje zajedno sa Belivukom i da im je šef dao dodž na korišćenje. Rekao je da se sa Belivukom dogovorio da uzme automobil pošto ga je ovaj koristio tokom odmora, ali je pogrešio mesto susreta i otišao ispred Hale Pionir umesto na Karaburmu. Do kafića je stigao audijem koji je pozajmio od druga, navodi CINS.

Sale Mutavi

Aleksandar Stanković zvani Sale Mutavi ubijen je oktobra prošle godine i bio je vođa navijačke grupe „Janjičari“. On je 2013. osuđen da je bio vođa grupe koja je prodavala drogu, međutim, ni nikada nije odležao kaznu. Sud mu je čak 12 puta odložio odlazak u zatvor zbog navodnih zdravstvenih tegoba, otkrio je KRIK. On se istovremeno pojavljivao na utakmicama i učestvovao u tučama.

Aleksandar Stanković

Grupa je javnosti postala poznata nakon prebijanja članova obezbeđenja direktora Partizana Miloša Vazure. Na snimcima bezbednosne kamere vidi se kako je Belivuk i još jedan član grupe Darko Ristić  udaraju u šutiraju telohranitelja. Stanković je posmatrao izbliza scenu, a potom je po odlasku nogom dokačio pretučenog čoveka. Belivuk i Ristić su osuđeni nakon što su potpisali sporazum, a protiv Stankovića nije bila podneta ni prijava. Tadašnji premijer Aleksandar vučić rekao je da „taj jedan nikoga nije ni pipnuo“.

Nakon Stankovićevog ubistva, Belivuk je preuzeo vođstvo nad huliganskom grupom. Uhapšen je u februaru pod sumnjom da je izvršio ubistvo, ali je optužen za pomaganje nepoznatom počiniocu da izvrši ovo delo. Suđenje je počelo ove nedelje.

Stanković i Belivuk su bili u bliskim osnosima sa Vučkovićem o čemu svedoče i njihove zajedničke fotografije sa fudbalskih tribina, na kojima se grle i zajedno navijaju. Nakon Stankovićevog ubistva, u „Večernjim novostima“ objavljena je čitulja na celoj strani sa tekstom „Poslednji pozdrav kumu“, potpisana sa Vučko.

Ministar policije Nebojša Stefanović rekao je da je pripadnik Žandarmerije i da je navijač Partizana, ali da to nije protivzakonito.

Vojni sindikat Srbije podneo je prijavu protiv brigadnog generala i potpukovnika zbog sumnje da su omogućili Stankoviću, Belivuku i Vučkoviću da koriste vojno strelište i municiju. Ni posle devet meseci istraga o ovom slučaju nije pokrenuta.

KRIK je otkrio i da je Borko Aranitović, član grupe blizak Vučkoviću, koji je takođe radio kao obezbeđenje na splavu „Fristajler“ obezbeđivao i inauguraciju predsednika Aleksandra Vučića.

Aranitović je jedan od onih koji su nasilno uklonili novinare sa ovog događaja.

Sve o ekipi Saleta Mutavog pročitajte na ovom linku.

Comments are closed.