Nastavljeno suđenje za demoliranje „Komiteta”, huligani dobacivali novinarki KRIK-a

Nastavljeno suđenje za demoliranje „Komiteta”, huligani dobacivali novinarki KRIK-a

Arhivska fotografija optuženih sa braniocem (foto: KRIK)

Snimci sigurnosnih kamera koje su zabeležile šta se dešavalo u okolini noćnog kluba „Komitet“ u Beton hali kada su ga navijači demolirali u oktobru 2018. pušteni su na današnjem suđenju jedanaestorici optuženih da su te noći upali u klub. Nekoliko optuženih huligana danas je nakon suđenja dobacivalo novinarki KRIK-a i vređalo je da „piše laži“. 

Piše: Jelena Radivojević

Nakon više od godinu dana odlaganja danas je nastavljeno suđenje jedanaestorici optuženih za demoliranje noćnog kluba „Komitet“. 

U sudnici su pregledani snimci sigurnosnih kamera sa okolnih zgrada, a advokatima je bio sporan jedan od njih – jer se na njemu ne vidi datum i vreme kada je nastao. 

U pitanju je snimak Parking servisa na kome se vidi više od 20 osoba, od kojih većina nosi kapuljaču ili kačket, kako prolaze parkingom i idu ka klubu. Ovaj snimak je KRIK ekskluzivno objavio pre dve godine, nedugo nakon demoliranja kluba.

Jedan od pregledanih snimaka zabeležila je sigurnosna kamera sa ulaza u noćni klub „Gotik“ iz kog su napadači krenuli u akciju, a koji se nalazi u blizini „Komiteta“. Na njemu se vide mladići u jaknama, sa kapuljačama i kačketima koji se vrzmaju ispred ulaza u klub, a nakon nekog vremena i ulaze unutra.

Sudija Snežana Ivković konstatovala je da se na snimku sve dobro vidi i da nijedna osoba nije nosila palice, metalne šipke ili nešto slično – kako to tvrdi tužilaštvo u optužnici.

Pošto se svi optuženi od početka brane ćutanjem, tužiteljka Biljana Mićanović zatražila je antropološko veštačenje njihovog lika, odnosno da sudski veštaci utvrde da li su oni na snimku ispred kluba „Gotik“, što je sudija odobrila. Nastavak suđenja zakazan je za kraj septembra.

Optuženi očigledno nisu bili zadovoljni što je novinarka KRIK-a prisustvovala suđenju. 

Po završetku suđenja u hodniku su, dok su hodali iza nje, dobacivali kako neko plaća KRIK da piše samo o „grobarima”, odnosno navijačima Partizana. Kada se novinarka ispred suda sastala sa fotografom, dvojica optuženih su stali pored njih i u nekoliko navrata im rekli da KRIK piše laži, da “nam treba oduzeti licencu”, kao i da ne smemo da pišemo o navijačima Crvene zvezde i firmi “Ultra kop” iza koje stoji jedan od njihovih vođa Marko Vučković.

Suđenje je počelo u decembru 2018. godine, dva meseca nakon što je „Komitet“ demoliran. Navijači su, kako tvrdi tužilaštvo, lomili inventar kluba i udarali goste.

Među optuženima su i članovi ekipe Veljka Belivuka zvanog Velja Nevolja koji je u februaru uhapšen kao vođa organizovane kriminalne grupe „Principi“ koja se sumnjiči za nekoliko ubistava i otmice. Belivukova grupa je sarađivala sa crnogorskim kavačkim klanom, koji se bavi međunarodnim švercom kokaina i koji stoji iza desetina likvidacija u regionu i Evropi. Sa Belivukom je uhapšen i Boris Karapandžić kom se paralelno sudi za demoliranje „Komiteta“. 

Osim Karapandžića, u slučaju demoliranja kluba „Komitet“ se sudi i Aleksandru Vidojeviću zvanom Aca Rošavi, koji je bio blizak Belivukovoj ekipi. Njih dvojica su samo nekoliko dana pre napada na „Komitet“ fotografisani kako na svetskom prvenstvu u fudbalu navijaju zajedno sa sinom predsednika Srbije Danilom Vučićem.

Sve vesti sa suđenja za demoliranje Komiteta pročitajte ovde

Više o Belivukovoj grupi
Sve o kavačkom klanu

Comments are closed.