Nastavljeno suđenje Šariću za pranje novca

Nastavljeno suđenje Šariću za pranje novca

Darko Šarić (foto: printskrin)

U Višem sudu u Beogradu danas je nastavljeno suđenje Darku Šariću i njegovoj grupi za pranje 22 miliona evra kokainskog novca. Svedok Mile Jerković nije se pojavio u sudu, te je odlučeno da budu pročitana njegova ranija svedočenja kako se ne bi odugovlačio postupak.

Piše: Jelena Radivojević

Predsednik sudskog veća Siniša Petrović istakao je da je sredinom ovog meseca Ministarstvo unutrašnjih poslova obavestilo sud da Mile Jerković više ne živi u Srbiji, već u Sjedinjenim Američkim Državama. Dodao je i da je Jerkovićev povratak u Srbiju neizvestan te da će, radi „efikasnosti i ekonomičnosti suđenja“ konstatovati da su u sudnici pročitani raniji iskazi ovog svedoka.

Tužilac Saša Ivanić podsetio je da tužilaštvo smatra da se radi o zakonitim dokazima, kao i da u iskazima Jerkovića nema kontradiktornosti.

Advokati su, kao i na ranijim suđenjima, osporavali Jerkovićev kredibilitet, kao i način na koji su prikupljeni neki od dokaza.

Optuženi advokat Radovan Štrbac, koji se tereti da je bio zadužen da napravi plan kako će se novac zarađen prodajom kokaina ubaciti u legalne tokove, podsetio je sudiju da je pre dve godine dostavio Jerkovićevu adresu u SAD-u. Rekao je da sud tada nije reagovao iako se protiv Jerkovića vodi osam krivičnih postupaka u Srbiji.

Štrpčev advokat Dragan Plazinić istakao je da se u drugim predmetima veštačilo zdravstveno stanje Jerkovića i njegova sposobnost da doputuje. On je rekao da postoje dva suprotna izveštaja sudskih veštaka – u jednom se navodi da Jerković nije sposoban da putuje zbog zdravstvenih razloga, dok u drugom piše da ne postoje zdravstvene prepreke za njegov dolazak.

„Skandal je da on nikada ne dođe i ne objasni nam kakve on to prislušne uređaje ima na sebi pa policija u jednom trenutku navodi da ih on skida“, rekao je Plazinić.

Jerković, kontroverzni biznismen koji je osuđivan zbog šverca cigareta, svedočio je ranije u ovom postupku. Ispričao je da je neka od preduzeća koja je kupio u privatizaciji prodao Šariću, kao i da je dogovor bio da se te firme vode na Radovana Štrpca. Njegovo svedočenje je ključno za tužilaštvo jer potvrđuje da su preduzeća kupljena novcem stečenim prodajom kokaina.

Iako su advokati i optuženi više puta govorili da je Jerković bio nezakonito ozvučen, on je na sudu negirao da je nosio bilo kakvu prislušnu opremu.

Jerković je bitan svedok i u postupku protiv Branka Lazarevića, bivšeg šefa kabineta Ivice Dačića, optuženog da je Šarićevim saradnicima prenosio poverljive podatke iz istrage. Detaljnije pročitajte u posebnoj priči.

Podsetimo, Darku Šariću i članovima njegove grupe sudi se jer su, kako se navodi u optužnicama Tužilaštva za organizovani kriminal, 22 miliona evra zarađenih švercom kokaina ubacili u legalne tokove i poslove u Srbiji. Najčešće je to bilo kupovinom preduzeća u privatizaciji, davanjem pozajmica i kredita ili sklapanjem fiktivnih ugovora, tvrdi tužilaštvo.

Pročitajte sve vesti sa suđenja za pranje novca

Comments are closed.