„Narkoman“ protiv tetke iz Kanade

„Narkoman“ protiv tetke iz Kanade

Vesti-online

Poznato je da je tetka omiljena rođaka kod Srba. Ćuška vam džeparac kada vam ga roditelji uskraćuju, korisna je i za izbegavanje opasnih situacija (čuveno „samo tetki da odnesem lek“ iz „Balkan ekspresa“ ), ali u poslednje vreme tetka je dobar izgovor da političari odbrane svoju imovinsku kartu. Još ako je iz bogate i daleke Kanade.

Piše: Jelena Arsenović ; Izvor: Vesti online

U pokušaju da objasni odakle mu 244.620 evra za kupovinu stana od 107 kvadrata u Beogradu, ministar odbrane Aleksandar Vulin pozvao se na supruginu tetku iz Kanade koja im je, kako tvrdi ovaj levičar, pozajmila nedostajeću sumu novca (205.000 evra) za kupovinu stana u beogadskom naselju Zvezdara.

Pokloni na sve strane

U KRIK-u ističu da ministar nije ponudio nijedan dokaz za svoje tvrdnje, da nema uplate sporne sume novca na njegovom ili računu njegove supruge, niti kako je taj novac unet u Srbiju. Takođe nema ni dokaza da je ministar isplatio stan u celosti. Prilikom kupovine stana, Vulinovi su kupili i parking mesto, ali to nisu prijavili Agenciji.
Na drugoj strani, Vulinovi drugovi iz Pokreta socijalista saopštavaju da je „Imovina Aleksandra Vulina stečena radom i trudom svih članova porodice Vulin“.
Jednosoban stan u Novom Sadu koji je Vulin ranije posedovao, inače, poklonila mu 2010. je sudija Olgica MIlošević. Nije ustanovljeno da li mu i ona dođe – tetka.

Upornost novinara Mreže za istraživanje kriminala i korupcije KRIK da se istraje na razotkrivanju Vulinove imovinske karte, njegov Pokret socijalista iskoristio je da se ostrvi najgorim optužbama na novinare i urednika pomenute istraživačke mreže Stevana Dojčinovića.

„Nije tajna da je Dojčinović plaćen iz inostranstva za svaki tekst kojim napada Vulina, a nije tajna ni da uzima narkotike. Ako hoće da nas demantuje, tražimo da izađe sa svim računima, a posebno da se podvrgne testu na droge“ samo je deo tih optužbi, da bi se na kraju poentiralo da svako ko kritikuje ili sumnja u poštenje dotičnog ministra radi protiv države Srbije!

„Ovo je još jedan pokušaj da se baš svako ko radi za interes Srbije kriminalizuje. Zašto Dojčinović ne kaže otvoreno da mu, u stvari, smeta Vulinova lojalnost i odanost Srbiji?
To je nešto što vlasnik KRIK-a, na žalost, ne poseduje i on to ne prašta. Svaki neprijatelj Srbije je njegov prijatelj i baš svakog ko Srbiju voli i ko se za nju bori, Dojčinović neizmerno mrzi“, saopštava Pokret socijalista.

Biti novinar istraživač u Srbiji nije lako, uverili su se novinari Krika i kada je tabloid blizak vlastima objavljivao najvulgarnije optužbe na račun Dojčinovića i kada je provaljen stan njihove novinarke Dragane Pećo.

„Ovo je nešto najbrutalnije i najvurgarnije izrečeno na naš račun do sada. Ovde sada imamo slučaj da nas napada stranka ministra odbrane i to je ozbiljnije od onoga kada smo bili meta „Informera“. Osećam se kao da je država protiv mene i da je pitanje vremena kada će neko da nas napadne, jer vlast pravi atmosferu linča, iznoseći najgore laži, da smo sadomazohisti, strani plaćenici, narkomani, neprijatelji Srbije. Novinari istraživači bi trebalo da budu partneri državi, a ne neprijatelji, ako je državi stalo do borbe protiv korupcije i kriminala“, kaže za „Vesti“ Stevan Dojčinović.

BIA radi punom parom

Stevan Dojčinović kaže da iza većine napada na KRIK i njegove novinare stoji država.
„Za neke sigurno znamo, kao u slučaju kada je „Informer objavljivao tekstove o meni da je iza toga stojala BIA. Znamo da smo bili pod nadzorom ove službe, a verujemo i da smo još uvek. Za upad u stan naše koleginice takođe sumnjam da država stoji iza toga, ali još nemamo konkretne dokaze“, kaže Dojčinović.

I dok urednik KRIK sa advokatima radi na tužbi, najverovatnije protiv odgovornih u Pokretu socijalista, s obzirom da se njihov lider nije potpisao ispod citiranog saopštenja, ceo slučaj oko Vulinove imovine i ključnog pitanja – odakle novac za kupovinu novog stanja u beogradskom naselju Zvezdara, stavljen je ad akta.

Naime, postupak protiv Vulina pokrenut je 2015, nakon što je Agencija za borbu protiv korupcije izrazila sumnju da je počinio dva krivična dela – zloupotrebu službenog položaja i primanje mita.

Nakon kontrole imovine i prihoda, Agencija je sastavila izveštaj i dostavila ga Tužilaštvu za organizovani kriminal. Tužilaštvo se KRIK-u se prvo žalilo da je policija odbila da ispita navode izveštaja, da bi samo mesec dana kasnije okončalo postupak, zaključivši da nema dokaza da je Vulin pri kupovini nekretnine počinio dela iz oblasti organizovanog kriminala.

Prvo osnovno tužilaštvo je prošle nedelje odbacilo krivičnu prijavu protiv ministra odbrane, proveravajući samo da li je Vulin prijavio kupovinu stana Agenciji za borbu protiv korupcije.

A pošto jeste, njih nije zanimao odgovor na ključno pitanje: odakle novci, ministre?

Comments are closed.