Nakon incidenta sa KRIK-om Zaštitnik građana traži smenu načelnika komunalne policije

Nakon incidenta sa KRIK-om Zaštitnik građana traži smenu načelnika komunalne policije

Zbog nepravilnosti u radu tokom incidenta sa novinarima KRIK-a, kao i iznošenja netačnih podataka o tom događaju, Zaštitnik građana traži razrešenje Nikole Ristića.

Piše: Dragana Pećo

Načelnik beogradske Komunalne policije Nikola Ristić neposredno je učestvovao u incidentu kada su 21. oktobra 2015. fizički napadnuti novinari Mreže za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK, o čemu svedoče video snimci koje je KRIK sačuvao i objavio.

Novinarima je toga dana nedaleko od mesta izgradnje „Beograda na vodi“, dok su pokušavali da postave pitanja gradonačelniku Beograda Siniši Malom o istraživanju 24 stana, oduzeta oprema i obrisani snimci.

pomozite-KRIKNakon postupka kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Komunalne policije u incidentu sa novinarima KRIK-a, analize snimaka koje je KRIK objavio, odgovora Komunalne policije, kao i nezakonitosti koje su utvrđene u postupanju prema novinarima Istinomera, Zaštitnik građana zatražio je danas smenu načelnika Komunalne policije.

Zamenik zaštitnika građana Miloš Janković kaže da su novinari KRIK-a i Istinomera ovim događajima pretrpeli zastrašivanje, nezakonitu upotrebu fizičke sile, nezakonito oduzimanje imovine i brisanje materijala.

„Sve to na posebno drzak način“, kaže Janković.

Tokom postupka kontrole, Ristić je Zaštitniku građana davao netačne informacije o incidentima sa novinarima, a na neka pitanja nije odgovorio.

Osim načelnika, u incidentu sa novinarima KRIK-a neposredno je učestvovao i njegov zamenik Darko Vujisić koji se takođe vidi na objavljenim snimcima.

Zaštitnik građana traži da protiv Vujisića bude pokrenut disciplinski postupak radi ispitivanja njegove odgovornosti i nezakonitog postupanja.

U ponašanju pripadnika Komunalne policije Zaštitnik građana utvrdio je sledeće nepravilnosti:

 • načelnik Komunalne policije je nezakonito sprečio novinarku KRIK-a da snima postupanje pripadnika Komunalne policije tako što joj je prišao i rekao: „Ostavi to! Nemoj da snimaš!“, a potom rukom uhvatio mobilni telefon kojim je snimala i tražio od novinarke da ga pusti uz reči: „Šta me snimaš? Je l’ ja tebe snimam?“
 • zamenik načelnika Komunalne policije je nezakonito primenio ovlašćenje privremenog oduzimanja predmeta tako što je odbio da fotografu novinarske ekipe KRIK-a vrati fotoaparat, pri čemu nisu bili ispunjeni zakonom propisani uslovi za privremeno oduzimanje predmeta;
 • komunalni policajac je nezakonito obrisao sadržaj zabeležen u fotoaparatu novinarske ekipe KRIK-a;
 • načelnik Komunalne policije je povredio dužnost da sarađuje sa Zaštitnikom građana i da mu stavi na raspolaganje sve podatke kojima raspolaže koji su od značaja za postupak kontrole, time što je u izjašnjenju Zaštitniku građana dao neistinite podatke o toku događaja oduzimanja fotoaparata, u očiglednoj suprotnosti sa sadržajem audio-video snimka tog događaja;
 • komunalni policajac nije podneo pisani izveštaj o radu u toku smene 21. oktobra 2015. godine, iako je bio dužan da to učini.

Načelnik lagao o incidentu sa KRIK-om

U napadu na novinare KRIK-a dok su pokušavali da postave pitanja gradonačelniku, neposredno su učestvali načelnik Komunalne policije, njegov zamenik i komunalni policajac Marko Cvetkoski. Cvetkoski je na Savsko šetalište došao na poziv načelnika, potom je uzeo fotoaparat, seo u automobil i obrisao snimke.

Smiley face
30 nepravilnosti za 10 minuta
Mesec dana ranije, na Savskom šetalištu, dogodio se incident sa novinarima sajta Istinomer koje je Komunalna policija takođe sprečila u obavljanju novinarskog zadatka. Za 10 minuta komunalni policajci su napravili 30 nepravilnosti u ponašanju prema ekipi Istinomera, zaključio je Zaštitnik građana. Novinari Istinomera su fizički napadnuti, sprečeni da rade i zajedno sa njihovim sagovornikom iz Inicijative „Ne davimo Beograd“, legitimisani. Zaštitnik građana je takođe istakao da je Komunalni policajac Srđan Ilić pretio snimatelju Istinomera. Do danas niko nije odgovarao za ovaj slučaj.

Načelnik Nikola Ristić dostavio je netačne podatke o događaju Zaštitniku građana, ali i novinarima KRIK-a. O tome svedoče snimci koje je KRIK sačuvao i objavio, kao i analiza dokađaja i zaključci do kojih je došao Zaštitnik građana.

Na snimcima se vidi da jedna osoba od novinara KRIK-a uzima fotoaparat koji je kasnije završio u rukama zamenika Vujisića. Na poziv načelnika, aparat je uzeo Cvetkoski i sa njega obrisao snimke.

U odgovoru Komunalne policije, međutim, navodi se da je upravo Cvetkoski uzeo aparat od novinara, a ne drugo lice koje se vidi na snimku. Cvetkoski je ovo naveo u izjavi načelniku povodom incidenta. Ubrzo nakon incidenta, protiv Cvetkoskog je pokrenut disciplinski postupak.

Za osobu koja novinaru KRIK-a uzima fotoaparat Ristić je rekao da nije pripadnik Komunalne policije. Zaštitnik građana od ove službe nije uspeo da sazna identitet te osobe.

5 Comments

 1. rodoljub zaharijevic kaže:

  da li ste vi ozbiljni,pa u ovoj zemlji se ne postuju odluke ustavnog suda a postupice se po zahtevu zastitnika gradjana,suludo,ko je pa doticni gospodin pa da tako nesto zahteva,svasta.

  • Ja kaže:

   Ti ne kapiraš rađenje svog posla, i da to što drugi krše ne znači da treba da kažeš neću ništa da kažem?
   Vreme je da se suočimo sa istinom, a to je da smo govna, ništa nam nije kriv neko drugi, sami biramo da nas predstavlja šljam,
   sedimo i trpimo jer tako biramo. Svaki narod ima vlast kakvu zaslužuje.
   Prvo treba da te je sramota što tako ponižavaš tom izjavom svog zaštitnika građana, umesto da se potrudiš da je sprovedeno.
   Kada svi sede u apatiji, nema ništa. Srbi ne shavataju šta je demokratija, niti kako živiš bolje, samo sede i kukaju, biće bolje samo od sebe.

 2. VladimirFR kaže:

  Ovo drustvo (bez Poglavice) je izgubilo sve dobre navike za zivljenje.Bezobrazluk je izuzetna karakteristika nas, Balkanaca, a kada takav jedan ima i neku funkciju, u vlasti, onda on moze da bude i sampion.

 3. Major kaže:

  Postupci ljudi na čelu su jasni postajemo POLICIJSKA država.Mali je reko lićno treba mu više komunalne milicije kako bi hvatala ulične prodavce .Malom su ulični prodavci veliko zlo dok mahinacije sa stanovima nije neki prekršaj .NIČIJA NIJE GORELA DO VEKA.
  Naravoučenjije treba glasati za ljude KOJI ĆE PITATI ZA POREKLO PRVOG MILIONA. A ONI KOJI NE MOGU DA DOKAŽU POREKLO SVE IM UZETI A NJIH …

 4. SUPERHIK kaže:

  23..2.2016 VREME 12h i 30min dolazna autobuska stanica.Taksisti prikupljaju po 50 din, da daju komunalnoj da ih ne dira sa neprailno parkiranih mesta.Narvno uradjeno bez problema !!!!