MUP: U kući u Ritopeku pronađeni novi dokazi protiv Belivukovog klana

MUP: U kući u Ritopeku pronađeni novi dokazi protiv Belivukovog klana

Zaplenjeno oružje (foto: MUP)

Policija je otkrila tajnu prostoriju u kući koju je koristio klan Veljka Belivuka u beogradskom naselju Ritopek i u njoj pronašla oružje i eksploziv, ali i industrijske mašine za mlevenje mesa i kostiju, saopštilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova. Belivuk i njegovi saradnici uhapšeni su početkom februara i osumnjičeni su, između ostalog, za tri ubistva, otmice i nedozvoljeno posedovanje oružja.

Piše: Jelena Radivojević

U kući u Ritopeku čiji je vlasnik jedan od uhapšenih članova grupe Veljka Belivuka i u kojoj je, kako sumnja policija, grupa ubijala svoje žrtve, policija je pronašla tajnu prostoriju. Ministar policije Aleksandar Vulin rekao je da je prostorija otkrivena nakon razgovora sa članovima klana i da je u njoj pronađena velika količina oružja i eksploziva.

„U toj kući, ’kući strave’, dovođeni su lјudi koji su na najsuroviji i najmonstruozniji način ubijani. U sklopu te kuće pronađena je i tajna prostorija, vrlo vešto i efikasno sakrivena i u kojoj smo pronašli zastrašujuće veliku količinu naoružanja, više od 10 kilograma raznih vrsta eksploziva. U toj prostoriji smo pronašli i industrijske mašine za mlevenje mesa, za mlevenje kostiju. Pripadnici naših forenzičkih timova rade na istraživanju bioloških tragova kojih ima u velikoj količini“, rekao je Vulin.

Vulin je dodao i da je moguće da postoji još ovakvih tajnih prostorija i da policija traga za njima.

Belivuk, njegov najbliži saradnik Marko Miljković i još dvadesetak članova grupe uhapšeni su početkom februara zbog sumnje da su izvršili najmanje tri ubistva, otmice, trgovali drogom, prali novac i nezakonito posedovali oružje. Ova kriminalna organizacija koja se u javnosti skrivala iza huligansko-navijačke grupe fudbalskog kluba Partizan „Principi“ bliska je kavačkom kriminalnom klanu.

Tužilaštvo sumnja da je ova grupa trojicu muškaraca – kriminalca Milana Ljepoju, navijača Gorana Veličkovića i Zdravka Radojevića namamila, a potom ubila u kući u Ritopeku. Iako je pre mesec dana na konferenciji za novinare predsednik Aleksandar Vučić izjavio da su pronađeni dokazi za još jedno ubistvo, zvanično istraga i dalje nije proširena.

Grupa je bila aktivna nekoliko godina, ali je za sada predmet istrage samo period od 2019. godine, iako su Belivuk i njegovi saradnici godinama pre toga stekli jake veze u policiji i politici, o čemu je ranije pisao KRIK. Ove veze tužilaštvo za sada ne ispituje.

Jedan od ljudi u policiji sa kojima su članovi grupe bili bliski je žandarm Nenad Vučković Vučko, koji je bio veza do državne sekretarke MUP-a Dijane Hrkalović. Belivuk i njegovi saradnici imali su veze i sa generalnim sekretarom Vlade Novakom Nedićem, sa kojim su, kako je tvrdio Vojni sindikat Srbije, vežbali pucanje na vojnom strelištu u Pančevu. Istraga u vezi sa ovim slučajem je obustavljena pošto su dokazi misteriozno nestali. Jedan od članova grupe, kako je ranije pisao KRIK, obezbeđivao je inauguraciju predsednika Aleksandra Vučića.

Belivukov saradnik Aleksandar Vidojević zvani Aca Rošavi često je viđan u društvu Danila Vučića, sina predsednika Aleksandra Vučića, o čemu svedoče i brojne fotografije. Vidojević nije uhapšen sa Belivukom niti je pod istragom u ovom slučaju, a predsednik Vučić javnosti nikada nije objasnio odnos njegovog sina i Vidojevića. Vidojeviću se trenutno sudi zbog demoliranja noćnog kluba „Komitet“ u Beogradu.

Više o istrazi protiv ove grupe pročitajte ovde

Comments are closed.