MUP poslao tužilaštvu izveštaj o Savamali

MUP poslao tužilaštvu izveštaj o Savamali

Više od godinu dana posle nezakonitog rušenja objekata u privatnom vlasništvu u beogradskoj četvrti Savamala, Ministarstvo unutrašnjih poslova poslalo je Višem javnom tužilaštvu izveštaj u vezi sa ovim slučajem.

Piše: Bojana Pavlović

U saopštenju se navodi da je MUP odgovorio na sve zahteve tužilaštva u vezi sa slučajem „rušenja nelegalnih objekata u Hercegovačkoj ulici“.

Tužilaštvo bi na osnovu informacija pristiglih od policije trebalo da odluči da li ima osnova za pokretanje istrage.

Deset dana nakon događaja tužilaštvo je poslalo policiji zahtev da prikupi neophodne dokaze, ali je ona izveštaj prosledila tek danas.

Tužilaštvo je više puta saopštavalo da policija ne radi po njihovim zahtevima, ali je istovremeno, izbegavalo da odgovori da li je o nepostupanju obavestilo druge nadležne organe što je po zakonu imalo pravo da učini – Višeg javnog tužioca, ministra policije, Vladu Srbije ili skupštinu.

Od javnosti je prikrivalo informacije u vezi sa ovim slučajem, pa je službenom tajnom proglasilo čak i ime tužioca koji vodi slučaj. Zbog odbijanja da novinarima i građanima dostavi informacije u vezi sa Savamalom, tužilaštvo je više puta novčano kažnjeno od strane Poverenika za informacije od javnog značaja.

Podsetimo, tri bagera 24. aprila prošle godine bespravno su srušila imovinu firmi „Iskra“ i „Transport peroni“ u Hercegovačkoj ulici. Tridesetak maskiranih osoba zadržavalo je prolaznike, oduzimalo im mobilne telefone, a neke i legitimisalo.

Vlasnici objekata više puta zvali su policiju koja je odbila da izađe na teren. Zaštitnik građana obavio je zbog toga kontrolu rada policije i utvrdio da je naređenje da se ne postupa stiglo „sa vrha“. Zaštitnik je tražio da se otkrije ko je odgovoran što policija nije radila po zakonu, ali javnost do danas nije obaveštena da li je istraga sprovedena.

U godišnjem izveštaju Sektora unutrašnje kontrole policije nema ni reči o ovom slučaju.

Posle događaja usledile su različite reakcije čelnih ljudi države. Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je da rušenje nisu odgovorni gradski organi, a premijer Aleksandar Vučić nedugo zatim za rušenje je okrivio upravo njih. Nije, međutim, želeo da imenuje krivce.

Bivša supruga gradonačelnika Beograda Siniše Malog Marija Mali u intervjuu za KRIK navela je da joj je suprug priznao da je organizovao rušenje.

Slučaj Savamala stigao je od Evropskog parlamenta koji je danas ponovio svoje zahteve da slučaj što pre bude rešen.

Pročitajte sve vesti o rušenju u Savamali.

Comments are closed.