MUP: Hapšenje zbog prevara u vezi sa kupovinom lažnih akcija

MUP: Hapšenje zbog prevara u vezi sa kupovinom lažnih akcija

Foto: Pixabay

Pet osoba iz Beograda uhapšeno je zbog sumnje da su varali ljude na internetu lažno se predstavljajući da su brokeri i navodili ih da kupuju nepostojeće akcije na fiktivnoj berzi, saopštilo je danas MInistarstvo unutrašnjih poslova (MUP). 

Piše: Jelena Radivojević

Petoro Beograđana osumnjičeno je da su izvršili složenu finansijsku prevaru koristeći računarske platforme za trgovinu akcijama i lažno se predstavljali da posluju u ime oštećenih.

Naime, lažni agenti brokeri koji su radili u kol-centrima pozivali su građane više zemalja Evropske unije i navodili ih da uplate što veće iznose novca na ime izmišljene kupoprodaje akcija. Uz to su im lažno predstavljali kretanje cena nepostojećih akcija.

Policija sumnja da su uhapšeni, neko vreme nakon što oštećeni uplate veće iznose novca, prikazivali kako su navodno kupljene akcije potpuno izgubile vrednost, a oštećeni izgubili uložena sredstva.

Oni su na taj način, zajedno sa saizvršiocima iz Bugarske, Austrije i Nemačke, oštetili više hiljada osoba za ukupno 60.000.000 evra.

Policija je pretresla kancelarije firmi “Select X” i “I-source” u Beogradu koje uhapšeni koriste, kao i njihove stanove i oduzela informatičku opremu i tri putnička vozila.

Njima je određeno zadržavanje do 48 sati nakon čega će biti saslušani u tužilaštvu.

MUP navodi da je ovo bila međunarodna akcija i da su u njoj učestvovale policije i tužilaštva iz Nemačke i Austrije, kao i Europol i Eurojust.

Comments are closed.