Mreža SEE Check podržava KRIK

Mreža SEE Check podržava KRIK

SEE Check, mreža portala koji se bave proverom činjenica, podržava KRIK nakon nezapamćenog udara na slobodu izražavanja i profesionalno novinarstvo u kojem je jedna redakcija proglašena krivom zbog izvještavanja o javno dostupnim informacijama koje je tužilaštvo iznijelo tokom sudskog procesa, saopšteno je iz ove organizacije. 

Izvor: SEE Check

Sudija Nataša Petričević Milisavljević osudila je KRIK zbog objavljivanja citata sa snimaka prisluškivanih razgovora članova kriminalne grupe koji su pušteni tokom suđenja kriminalcu Zoranu Jotiću Jotki. Tužbu za povredu ugleda i časti podneo je bivši direktor Bezbednosno-informativne agencije i sadašnji ministar unutrašnjih poslova Srbije Bratislav Gašić, za kojeg je jedan od optuženih na snimku izjavio da se nalazi kod Jotića “na kazanu” te da zbog toga Jotić ne mora da brine za svoju bezbjednost.

Iz presude proizlazi da je KRIK povredio čast i ugled Bratislava Gašića time što je naprosto tačno i precizno izveštavao o dokazima koje je iznelo tužilaštvo, uz pojašnjenje značenja samog izraza “na kazanu”, kojim je optuženi na snimku poručio da Gašić prima novac od Jotića.  

Iako je KRIK-u propisana kazna koja je finansijski simbolična, za novinarstvo u Srbiji mnogo je poraznija poruka suda da će novinari/ke biti kažnjeni/e ako rade svoj posao i profesionalno izveštavaju o sudskim procesima protiv korupcije i organizovanog kriminala. 

Ovaj slučaj, stoga, svedoči istovremeno o strukturnim pritiscima na novinarstvo, kao i o nedostacima vladavine prava u Srbiji, o čemu će članice SEE Checka nastaviti informisati domaće i međunarodne javnosti.

Comments are closed.