Moskovisi o „Rajskim papirima“: Fiskalne rajeve lupiti po novčaniku

Moskovisi o „Rajskim papirima“: Fiskalne rajeve lupiti po novčaniku

foto: romaniajournal.ro

„Prevarante i fiskalne rajeve treba lupiti po novčaniku da bi se linije pomerile“, rekao je komesar za ekonomske i finansijske poslove Pjer Moskovisi tokom rasprave u Evropskom parlamentu o otkrićima iz „Rajskih papira“.

Izvor: Beta, KRIK

Obraćajući se evropskim parlamentarcima Moskovisi je rekao da je ogorčen onim što je otkriveno u „Rajskim papirima“ i pozvao zemlje članice da već početkom decembra na sastanku ministara finansija usvoje crnu listu poreskih rajeva.

Projekat „Rajski papiri“ čine milioni dokumenata procurili iz dve renomirane agencije za ofšor usluge, kao i iz 19 zvaničnih poslovnih registara zemalja koje predstavljaju poreske rajeve. Među 96 medija koji su učestvavali na projektu je i KRIK koji je proučavao dokumenta u vezi sa Srbijom.

Moskovisi je istakao da građani ne bi imali razumevanja za nereagovanje Evropske unije i zatražio da se u narednih šest meseci usvoji ranije predložena direktiva koja bi obavezala bankare, advokate i druge konsultante da finansijskim vlastima prijave šeme za izbegavanje poreza koje predlažu svojim bogatim klijentima.

On je dodao da su oni koji profitiraju od šema za izbegavanje poreza „malo kao vampiri, ne plaše se ničeg više od svetla“.

Nešto ranije reagovao je i Verner Langen, predsedavajući odbora Evropskog parlamenta za ispitivanje pranja novca, utaje i izbegavanja poreza koji je istakao da otkrića zaslužuju dalju analizu, naročito zato što pokazuju da su u ofšor poslovanje uključeni mnogi političari i države članice.

„Svedoci smo koliko je opasno istraživati pranje novca i korupciju i kako sami novinari mogu postati mete. Iskreno se nadam da će vlasti u zemljama članicama stajati rame uz rame kako bi sprečile ovakvu praksu i da će ohrabrivati rad istražnih novinara i uzbunjivača koji su ove prakse izneli na svetlo“, istakao je Langen.

Pročitajte koji se srpski državljani pojavljuju u „Rajskim papirima“ 

Comments are closed.