Miškoviću ukinuta presuda za utaju poreza

Miškoviću ukinuta presuda za utaju poreza

Miroslav Mišković (foto: N1)

Apelacioni sud ukinuo je presudu kojom je Miroslav Mišković osuđen na pet godina zatvora jer je pomogao sinu da utaji porez i naložio ponovno suđenje. Mišković je pravosnažno oslobođen za izvlačenje novca iz putarskih preduzeća.

Piše: Bojana Pavlović

Sudsko veće u sastavu Veroljub Cvetković, Milimir Lukić, Nadežda Mijatović, Bojana Paunović i Nada Zec potvrdilo je odluku prvostepenog suda – da Mišković nije zloupotrebio položaj u putarskim preduzećima i pravosnažno ga oslobodilo ovih optužbi.

Deo presude kojom je Mišković osuđen na pet godina zatvora jer je savetovao sina kako da utaji porez, sud je ukinuo i vratio na ponovno suđenje.

Prvostepeni sud nije dao jasne i nesumnjive razloge koji su to saveti od strane okrivljenog Miroslava Miškovića dati Marku Miškoviću, a koji su mu pomogli da izvrši krivično delo“, navodi se u odluci.

Vlasnik „Delte“ bio je optužen da je zloupotrebio položaj i zajedno sa Milom Đuraškovićem, vlasnikom „Nibens grupe“, i direktorima putarskih preduzeća izvlačio novac iz ovih firmi stvarajući privid da se radi o zakonitim poslovima. Za ove optužbe Mišković je oslobođen.

Kada je reč o optužbama za utaju poreza, Miškoviću se stavlja na teret da je savetovao sina kako da izbegne plaćanje poreza prilikom upisa prenosa akcija sa jedne na drugu firmu čime je uvećan njen kapital.

Mišković je u maju pred Apelacionim sudom rekao da se nikada nije bavio porezom i da je taj deo posla prepuštao stručnjacima.

Platio sam 300 miliona poreza, a sad ću da muvam, izvinjavam se na izrazu, na jedan odsto od toga u sinovljevoj firmi“, rekao je Mišković i istakao da je njegova kompanija godinama unazad najveći poreski obveznik u Srbiji.

Apelacioni sud dalje navodi da ni nakon saslušanih brojnih svedoka, stručnih savetnika, veštaka i savetnika iz oblasti poreske politike, sud nema odgovora na dva sporna pravna pitanja: da li je u konkretnom slučaju ostvaren kapitalni dobitak i da li je postojala obaveza plaćanja poreza i za koga.

U odluci Apelacionog suda piše i da se prvostepeni sud, da bi dobio odgovor na ova pitanja, obratio Ministarstvu finansija i Narodnoj skupštini čime je prekršio ustavno načelo podele vlasti i nezavisnost sudske vlasti.

Mišković je uhapšen u decembru 2012. godine, a hapšenje je predstavljeno kao dokaz da se nova vlada Aleksandra Vučića odlučno bori protiv korupcije. Pušten je da se brani sa slobode posle više meseci provedenih u pritvoru i uz jemstvo od 12 miliona evra koje je ujedno i najveće ikad izrečeno u srpskom pravosuđu.

Ukinuta presuda i mlađem Miškoviću

Istu odluku Apelacioni sud danas je doneo i u odnosu na ostale optužene u ovom slučaju – oslobađajući deo presude je potvrđen, a osuđujući ukinut.

Tako će se i Miškovićevom sinu Marku, koji je zbog poreske utaje bio osuđen na tri i po godine zatvora, suditi ponovo. Isto važi i za preostalih devetoro osuđenih za zloupotrebe u putarskim preduzećima i kruševačkoj „Fabrici maziva“ (FAM).

Comments are closed.