Miškovićevi advokati: Nije bilo obaveze plaćanja poreza

Miškovićevi advokati: Nije bilo obaveze plaćanja poreza

Miroslav Mišković (foto: KRIK)

Na današnjem suđenju biznismenu Miroslavu Miškoviću i njegovom sinu Marku za utaju poreza predstavljeni su dokazi odbrane. Branioci su satima detaljno obrazlagali svoje predloge navodeći da potvrđuju njihov stav u ovom postupku – da nije bilo obaveze plaćanja poreza.

Piše: Bojana Pavlović

Neki od dokaza koje su predložili Miškovićevi advokati bili su ugovori o prodaji i prenosu akcija, mišljenja Ministarstva finansija, poreske prijave, kao i izveštaji i zapisnici o poreskoj kontroli.

Oni su pokušavali da dokažu da 2008. godine, kada je prema stavu tužilaštva Mišković utajio porez, nije ni postojala poreska obaveza.

U trenutku kada je, prema navodima tužilaštva izvršeno krivično delo, na snazi je bio Zakon o porezu na dobit preduzeća iz 2001.

Miškovićev advokat Zdenko Tomanović podsetio je na ranije izjave veštaka da zakon nije bio dovoljno jasan zbog čega je Ministarstvo finansija u oktobru 2002. objavilo objašnjenje koje je dalo dodatne smernice za primenu zakona.

U njemu se navodi da u slučaju kada pravno ili fizičko lice prenese imovinu u zamenu za udeo takav prenos ne podleže porezu, tvrdi Tomanović.

„Pravo je države da ima naknadnu pamet. Nadležni organi su posle pet godina promenili stav, ali tome nema mesta u krivičnoj sudnici“, istakao je Tomanović.

Advokat Marka Miškovića Branislav Tapušković rekao je da se krivična odgovornost može utvrđivati samo u odnosu na zakon koji je važio u vreme izvršenja dela.

„Sve što je ovde na sudu izvođeno sa kasnijim datumom nema nikakvog pravnog osnova za utvrđivanje krivice Marka Miškovića“, rekao je advokat.

Tušilaštvo tvrdi da je porez utajen tako što je „Mera Investment Fund“ sa Holandskih Antila, koju u postupku kolokvijalno zovu „strana Mera“, akcije Preduzeća za puteve Niš unela u srpsku firmu „Mera Invest“ odnosno „domaću Meru“.

Krajnji vlasnik „strane Mere“ u čijem je vlasništvu „domaća Mera“, prema tvrdnjama tužilaštva, bio je Marko Mišković, što odbrana spori. Akcije vredne gotovo dve milijarde dinara „domaća Mera“ je zatim prodala firmi „Nibens korporaciji“ i platila manje poreza nego što bi trebalo, piše u optužnici.

Biznismen Miroslav Mišković uhapšen je u decembru 2012. godine. Njegovo hapšenje predstavljeno je u javnosti kao rešenost nove vlade Aleksandra Vučića da se obračuna sa korupcijom. Mišković je pušten iz pritvora posle više meseci uz jemstvo od 12 miliona evra.

U junu 2016. godine glavne optužbe protiv Miškovića da je izvlačio novac iz putarskih preduzeća pale su na sudu.

Osuđen je na pet godina zatvora zbog pomaganja sinu Marku da utaji 320 miliona dinara poreza.

Apelacioni sud potvrdio je oslobađajući deo presude, a osuđujući deo ukinuo i naložio ponovno suđenje.

Pročitajte prethodne vesti o ovom slučaju

Comments are closed.