Miškovićeva presuda pred Apelacionim sudom

Miškovićeva presuda pred Apelacionim sudom

Veće Apelacionog suda u Beogradu otpočelo je zasedanje u postupku protiv biznismena Miroslava Miškovića koji je zbog utaje poreza osuđen na pet godina zatvora i novčanu kaznu od osam miliona dinara. Danas je pročitana presuda, a u narednim danima sud će razmatrati žalbe tužilaštva i odbrane.

Piše: Bojana Pavlović

Miškoviću sudi veće u sastavu Veroljub Cvetković, Milimir Lukić, Nadežda Mijatović, Bojana Paunović i Nada Zec.

Viši sud u Beogradu u junu prošle godine osudio je Miškovića na pet godina zatvora jer je pomogao sinu da utaji porez. Oslobođen je za malverzacije i izvlačenje novca iz putarskih preduzeća.

Na ovu odluku žalbe su uložile obe strane – Miškovićeva odbrana tražila je da bude oslobođen, dok je tužilaštvo zahtevalo veću kaznu, a konačnu odluku o tome doneće Apelacioni sud koji presudu može da ukine, potvrdi ili preinači.

Sudija Nada Zec danas je ukratko pročitala za šta je Mišković osuđen, a potom i izjave koje je dao tokom postupka.

On je negirao da je izvršio bilo koje krivično delo i rekao da je postupak koji je protiv njega pokrenut usmeren na njegovu ličnu i poslovnu diskreditaciju kao i uništavanje firme „Delta holding“. Objasnio je da je u putarskim preduzećima bio finansijski investitor, ali da nije upravljao preduzećima – nije donosio odluke niti uticao na njihovo donošenje.

Negirao je i da je izvlačio novac iz preduzeća i istakao da se radilo o čisto poslovnim potezima koje su odobravali nadležni organi, između ostalih Narodna banka Srbije i Agencija za privatizaciju.

Njegov poslovni cilj bio je da zaradi i da je smisao trgovine da kupi jeftinije i proda skuplje, ispričao je tada Mišković.

Istakao je i da njegova firma „Delta holding“ nikada nije propustila da plati porez niti je dobila ijednu opomenu i insitirao da odluke o porezu donose isključivo poreski savetnici.

Sednica Apelacionog suda nastavlja se sutra i trebalo bi da traje osam radnih dana.

Comments are closed.