Miroslavu Miškoviću pet godina zatvora zbog utaje poreza

Miroslavu Miškoviću pet godina zatvora zbog utaje poreza

Miroslav Mišković

Miroslav Mišković, vlasnik „Delta holdinga“, osuđen je danas odlukom Višeg suda na pet godina zatvora i novčanu kaznu od osam miliona dinara jer je pomogao sinu Marku da utaji porez. Mišković je u nedostatku dokaza oslobođen za zloupotrebu položaja u putarskim preduzećima.

Piše: Bojana Pavlović

Vlasnik „Delte“ osuđen je jer je savetima pomogao sinu da utaji 320 miliona dinara poreza.

Sudija Maja Ilić istakla je da je Mišković donosio sve ključne odluke u preduzećima čiji je vlasnik bio njegov sin Marko.

„Miroslav Mišković posvedočio je da njegov sin, iako je bio vlasnik firmi, nije bio zainteresovan za posao i da je odluku o prodaji akcija ,Preduzeća za puteve Nišʼ ,Nibens grupiʼ doneo sam za tri sekunde. Ceneći vlasničku strukturu i odnose između oca i sina, jasno je ko je donosio strateške odluke,“ istakla je Ilić.

Sudija je rekla da je Miškoviću izrečena kazna veća od one koju je dobio njegov sin jer je on taj koji je osmislio izvršenje krivičnog dela. Tužilaštvo nije dokazalo da je Mišković zloupotrebio položaj u putarskim preduzećima, dodala je sudija Ilić.

Sud je ocenio i da je Marko Mišković, koji je krajem marta osuđen na tri i po godine zatvora zbog poreske utaje, pokušao da umanji svoju ulogu u poslovanju preduzeća rekavši da ga više interesuju muzika, film i sport i da je ključne odluke donosio njegov otac.

Mišković se danas nije pojavio na sudu, jer, kako je naveo njegov branilac Zdenko Tomanović, nije hteo da prisustvuje izricanju kazne od strane onih koji su mu narušili zdravlje.

Tomanović je novinarima ispred suda rekao da je presuda pokazatelj da smo još daleko od nezavisnog i samostalnog pravosuđa.

„Presuda nije rezultat dokaza već nedostatka hrabrosti suda da se suprotstavi najavama i obećanjima naše političke elite da će se takva presuda i doneti. Za centralno krivično delo optužnice zbog kog je Mišković proveo 6 meseci u pritvoru, on je oslobođen, ali je sud sa druge strane našao izgovor da političke želje dobiju odoru pravde i osudio ga da je davao savet sinu da utaji porez i i to na kaznu dužu od one koju je dobio njegov sin kao izvršilac“, rekao je Tomanović.

Na ovu presudu, obe strane u postupku imaju pravo da ulože žalbu i konačnu odluku doneće Apelacioni sud.

Biznismen Mišković uhapšen je u decembru 2012. godine. Ovo hapšenje predstavljeno je kao dokaz da se nova vlada Aleksandra Vučića odlučno bori protiv korupcije. Mišković je pušten da se brani sa slobode posle više meseci provedenih u pritvoru i uz jemstvo od 12 miliona evra koje je ujedno i najveće ikad izrečeno u srpskom pravosuđu.

Vlasnik „Delte“ je optužen da je zajedno sa Milom Đuraškovićem, vlasnikom „Nibens grupe“, i direktorima putarskih preduzeća izvlačio novac iz ovih privatizovanih firmi stvarajući privid da se radi o zakonitim poslovima. Na ovaj način oni su bili optuženi da su putarskim preduzećima naneli štetu od 16 milijardi dinara.

Sudski postupak protiv njega počeo je u novembru 2013. godine i od samog početka pratile su ga brojne kontroverze.

Sudija Vladimir Vučinić doneo je odluku da Miškoviću privremeno vrati pasoš i zbog toga je trpeo pritiske. Vučinić je sklonjen sa mesta predsednika Posebnog odeljenja, a slučaj Mišković spojen je sa drugim postupkom koji se vodio protiv Mila Đuraškovića i dat sudiji Maji Ilić.

Zbog lošeg zdravstvenog stanja Miškovića, postupak je prošle godine ponovo razdvojen i njemu se sudilo odvojeno.

U maju ove godine, posle presude Marku i ostalima u postupku za malverzacije u putarskim preduzećima, tužilaštvo je delimično izmenilo optužnicu stavljajući Miškoviću na teret pomaganje u utaji poreza.

Dokumentaciju koja se odnosi na ovaj slučaj možete pronaći u našoj bazi dokumenata (samo za registrovane članove). 

Comments are closed.