Mirjani Marković godinu dana zatvora

Mirjani Marković godinu dana zatvora

Mirjana Marković (foto: Beta)

Viši sud u Beogradu osudio je Mirjanu Marković, nekadašnju predsednicu JUL-a i suprugu pokojnog predsednika Jugoslavije Slobodana Miloševića, na godinu dana zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja podstrekavanjem pri dodeli državnih stanova. Presuda nije pravosnažna i na nju se stranke u postupku mogu žaliti Apelacionom sudu.

Piše: Jelena Radivojević

Osim Marković, osuđeni su i bivši direktor DIPOS-a Miloš Lončar i Živka Knežević, nekadašnja sekretarka Vlade Srbije. Lončar je dobio godinu dana zatvora, a Knežević godinu i po.

Viši sud saopštio je i da rešenje o određivanju pritvora Mirjani Marković od aprila 2003. godine ostaje na snazi, što znači da će ona biti uhapšena ukoliko dođe u Srbiju.

Presuda je doneta 15 godina nakon pokretanja krivičnog postupka. Svo troje osuđenih su dobili kazne ispod zakonskog minimuma zbog toga što je sud uzeo u obzir protok vremena od izvršenja dela i njihovu životnu dob, piše CINS.

Optužnica je teretila Marković, Živković i Lončara da su od maja do novembra 2000. godine, dodelom stanova koji su bili u vlasništvu države, oštetili budžet i pribavili imovinsku korist za troje ljudi u iznosu od oko sedam miliona dinara.

Marković je, prema navodima iz optužnice, tokom jeseni 2000. godine rekla Živki Knežević da će, dadilja njenog unuka Ilona Pešić „stupiti u radni odnos u rezidenciju i da je potrebno da joj se reši stambeno pitanje“, čime ju je podstrekla da za Pešić pribavi imovinsku korist od oko 2,1 milion dinara.

Optužnica je teretila Knežević da je bez pravnog osnova i bez sednice Komisije za stambena pitanja Vlade Srbije naložila svojim saradnicima da pripreme rešenje kojim je Pešić dobila stan u zakup na neodređeno vreme.

Stan je površine 47,36 metara kvadratnih i vredeo je oko 1,7 milion dinara, a Pešić ga je kasnije otkupila za nešto više od 162 hiljade dinara, kako je pisao CINS. Vlada Srbije je platila i adaptaciju ove nekretnine.

U ovom postupku Miri Marković je suđeno u odsustvu, a kada je ustanovljeno da je u Rusiji, za njom je raspisana poternica.

Polovinom marta 2006. pravosudni organi prihvatili su jemstvo od 15 hiljada evra koje je Marković ponudila u zamenu za ukidanje poternice. Sve ovo dogodilo se u danima pred sahranu Slobodana Miloševića, piše CINS. Kako se Marković nije pojavila na narednom suđenju, novac je završio u budžetu Srbije, a za njom je ponovo raspisana poternica.

Optužnica iz 2002. godine teretila je 12 ljudi, a većina krivičnih dela zastarela je do kraja postupka. Suđenje je od tada najmanje pet puta vraćano na početak, a optužnica je menjana više puta, poslednji put u oktobru 2017. godine, piše CINS.

Dvoje optuženih je oslobođeno, dok je za dvoje vođen odvojeni postupak.

Početkom 2018. godine, nekadašnji državni funkcioneri Branislav Ivković i Mihalj Kertes oslobođeni su optužbi koje su se odnosile na dodelu kuće Kertesu.

Protiv Marković i njenog sina Marka Miloševića pokrenuta 2006. je pokrenuta istraga zbog sumnje na šverc cigareta tokom devedesetih, ali je ona u prekidu.

1 Comment

 1. Milutin kaže:

  Ok. Par pitanja:
  1. šta je sada sa navedenim stanom?
  2. kako može da uloži žalbu neko ko je u bekstvu?
  3. kakve će sankcije snositi sudije, predsednici suda i svi ostali koji imaju udela u tome da ovo suđenje traje 15 godina?
  4. kako viši sud može da osudi ispod zakonskog minimuma?
  5. gde je optužnica protiv te Ilone Pešić?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *