Minić: Vlast će izdati potvrdu o nevinosti Siniše Malog

Minić: Vlast će izdati potvrdu o nevinosti Siniše Malog

Zlatko Minić (foto: Medija centar)

Nakon što je KRIK u okviru međunarodnog istraživanja „Pandorini papiri“ otkrio da je Siniša Mali bio vlasnik 24 luksuzna apartmana u Bugarskoj, Mali ne bi trebalo da ostane na poziciji ministra finansija, ocenio je za Betu Zlatko Minić iz organizacije „Transparentnost Srbija“.

Piše: Bojana Jovanović

Minić je agenciji Beta kazao da je ministar Mali važan igrač u piramidi podele moći predsednika države Aleksandra Vučića i da će zbog toga mejnstrim mediji u Srbiji, oni koji imaju najveći tiraž i nacionalnu frekvenciju, zaobići temu o tome da je on definitivno vlasnik 24 stana u Bugarskoj.

„Provladini mediji će se baviti pranjem para svetskih moćnika i Mila Đukanovića, a Sinišu Malog će zaobići. To se već pokazalo, u prvim izveštajima o ‘Pandorinim papirima’ niko nije spomenuo ministra Malog“, ocenio je Minić.

Na pitanje novinara Bete da li nakon ovog otkrića može da se očekuje reakcija državnih organa i istraga o tome da li je bilo pranja para pri kupoprodaji ovih stanova, Minić je rekao da može samo da se očekuje da vlast izda potvrdu o nevinosti Malog.

„Uprava za sprečavanje pranja novca je u sastavu Ministarstva finansija na čijem čelu je upravo Mali, što govori da su državni organi zarobljeni i da od njih ne treba očekivati bilo kakvu reakciju po ovom pitanju“, naveo je on.

Minić je naveo da Mali može da bude samo član vlade u kojoj se laže, obmanjuje i izvode operacije koje su udžbenički primeri pranja novca.

„U vladi imamo ministre koji bi zbog svojih sumnjivih poslova teško bili članovi vlada čak i nekih centralnoazijskih zemalja o kojima se prepričavaju anegdote na granici ‘verovali ili ne’.“.

Novinarsko istraživanje „Pandorini papiri“, koje je predvodio Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ), a KRIK bio jedan od 150 medija širom sveta koji su u njemu učestvovali, otkrilo je da je 330 javnih zvaničnika širom sveta povezano sa kompanijama u poreskim rajevima.

Istraživanje je bazirano na više od 11,9 miliona dokumenata koji su procurili iz 14 agencija za osnivanje ofšor firmi, a među kojima je „Trident Trust“ – agencija koju je koristio Siniša Mali. Nova dokumenta potvrdila su da je Mali vlasnik dve ofšor firme sa Britanskih Devičanskih Ostrva posredstvom kojih je kupio 24 stana u Bugarskoj – od kojih je jedan uknjižio na svoje ime. KRIK je još 2015. godine otkrio da je Mali bio uključen u ovu kupoprodaju, ali su tek nova dokumenta potvrdila da je on bio vlasnik ofšor kompanija, pa samim tim i stanova.

U vreme kupovine apartmana, 2012. i 2013, Mali je bio savetnik Aleksandra Vučića, koji je tada bio prvi potpredsednik Vlade. Obojica su godinama optuživali novinare KRIK-a da su slagali, a Vučić je čak Malog i unapredio – sa mesta gradonačelnika Beograda na funkciju ministra finansija.

Nova dokumenta i celu priču pročitajte na ovom linku.

Comments are closed.

STIGLA JE KRIK APLIKACIJA!

Požuri! Skini našu aplikaciju što pre i među prvima saznaj nova otkrića i vesti o kriminalu i korupciji!

Skini KRIK aplikaciju sa Google Play