Međunarodne organizacije pisale Vučiću i Brnabić zbog napada na KRIK

Međunarodne organizacije pisale Vučiću i Brnabić zbog napada na KRIK

KRIK

Deset međunarodnih medijskih organizacija poslalo je pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i premijerki Ani Brnabić povodom hajke koju tabloidi i poslanici vladajuće stranke vode protiv KRIK-a. Oni su osudili ćutanje Vlade, odnosno izostanak reakcije povodom ovih napada. KRIK je prethodnih nedelja bio na udaru provladinih medija i predstavnika vlasti koji su nas lažno optužili da smo saradnici nedavno uhapšenog Veljka Belivuka, kao i da peremo novac i ne plaćamo porez.

Piše: Milica Vojinović

„Ponavljamo naš poziv srpskim vlastima da preduzmu potrebne korake da zaustave pretnju ovim i drugim medijima u Srbiji, kao i da sankcionišu pokušaje diskreditovanja i pretnji svim mogućim institucionalnim sredstvima“, piše u pismu međunarodnih medijskih organizacija.

Ističu i da objavljivanje neosnovanih tvrdnji koje KRIK povezuju sa kriminalcima dovodi novinare ove redakcije u rizik i naglašavaju da provladini mediji ne smeju da se koriste za dalju polarizaciju ili targetiranje medija.

„Bojimo se da bi u atmosferi nekažnjivosti napada na novinare ova kampanja blaćenja, ako se ne zaustavi, mogla dovesti do daljih pretnji i nasilja nad KRIK-om i obezbediti pokriće policiji da se umeša i progoni novinare.“

Medijske organizacije u pismu navode i da su predstavnici vladajuće Srpske napredne stranke nastavili da novinare napadaju umesto da ih brane od pisanja tabloida.

Kao jedan od najvažnijih problema u pismu se ističe i izlazak domaćih medijskih organizacija iz Radne grupe za bezbednost novinara Vlade Srbije. Bez njihove uključenosti, efikasnost i legitimnost radne grupe je narušena, zaključuje se u pismu, a navodi se i da bi vlada trebalo da razgovara o ovim problemima na transparentan način.

KRIK je prethodnih nedelja bio na udaru provladinih medija i predstavnika vlasti koji su nas lažno optužili da smo saradnici nedavno uhapšenog Veljka Belivuka koji je sa svojom grupom osumnjičen za tri ubistva i otmice.

Napad na KRIK su do sada osudile brojne ambasade, predstavnici tela Evropske unije, kao i domaća novinarska i medijska udruženja i organizacije civilnog društva.

Novinari KRIK-a su na meti režimskih medija i predstavnika vlasti jer godinama pišu o vezama koji su Belivukovi saradnici imali u državnom vrhu i policiji. Više o tim vezama pročitajte ovde.

Comments are closed.