Martinović: Kandidat za Poverenika biće sušta suprotnost Šabiću

Martinović: Kandidat za Poverenika biće sušta suprotnost Šabiću

Aleksandar Martinović (foto: N1)

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke (SNS) u Skupštini Srbije Aleksandar Martinović izjavio je danas da ta stranka ima nekoliko ozbiljnih kandidata za novog Poverenika za informacije od javnog značaja i da će njihov predlog u svakom slučaju biti „sušta suprotnost“ bivšem povereniku Rodoljubu Šabiću.

Izvor: Beta, KRIK

Martinović je u Skupštini Srbije rekao da je Šabić bio opozicioni političar „zamaskiran funkcijom“ Poverenika, prenosi Beta, i da će SNS-ov predlog novog Poverenika biti „sušta suprotnost“ Šabiću.

On nije precizirao kada će novi Poverenik biti izabran, rekavši da procedura za izbor mora da se poštuje.

Rodoljubu Šabiću je mandat na mestu Poverenika za informacije od javnog značaja istekao 22. decembra, a Skupština do sada nije pokrenula postupak izbora osobe koja bi zauzela njegovu poziciju.

U novembru prošle godine 70 organizacija civilnog društva, medija, predstavnika poslovne, stručne i naučne zajednice uputilo je zahtev nadležnom Odboru za kulturu i informisanje da hitno pokrene transparentan i kompetetivni proces izbora novog Poverenika, ali on još nije pokrenut.

Šabić je na čelu ove institucije bio od njenog osnivanja 2004. godine.

Kancelarija Poverenika godinama je pomagala novinarima i građanima da po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja dođu do informacija koje su državni organi i predstavnici vlasti želeli da sakriju.

Šabić je tokom obavljanja funkcije trpeo brojne pritiske predstavnika vlasti, a njegov rad često je bio opstruiran.

Više o tome pogledajte u intervjuu koji je Šabić dao za KRIK.

Comments are closed.