Marković: Tužba Koluvije protiv KRIK-a atak na novinarstvo

Marković: Tužba Koluvije protiv KRIK-a atak na novinarstvo

Stojan Marković (foto: MC.rs)

Tužba Predraga Koluvije, kome se sudi za kriminalno udruživanje i proizvodnju marihuane na imanju firme „Jovanjica“, protiv portala KRIK i urednika Stevana Dojčinovića nesumnjivo je pritisak na medije, kaže Stojan Marković, član upravnog odbora Asocijacije nezavisnih loklanih medija „Lokal pres“ i vlasnik „Ozon media“ iz Čačka. „Atak na KRIK je atak na sve slobodne medije u Srbiji, ne samo na tu redakciju. To je atak na novinarstvo“, kaže Marković.

Piše: Sara Smolović

„Mislim da to što se dešava sa KRIK-om nije jednostavno i nije samo hir Predraga Koluvije, nego je to deo organizovane akcije da se svi nezavisni slobodni mediji i mediji koji nisu po volji vladajuće koalicije Srbije ocrne“, ocenjuje Marković tužbu Predraga Koluvije protiv našeg portala i urednika u kojoj tvrdi da smo mu naneli duševne bolove nazivajući ga „optuženim narko-bosom“. 

Marković kaže da ovaj Koluvijin potez može da bude posledica podrške koju mu daju predstavnici vlasti koji ga, kako pretpostavlja, ubeđuju da je žrtva istraživačkog novinarstva. Objašnjava i da je neobično to što osoba kojoj se sudi u dva postupka za organizovani kriminal podnosi ovakvu tužbu. 

„To je specifično, mislim da nema drugog takvog slučaja u Srbiji ili u nekoj drugoj državi koja pretenduje da sebe naziva pravnom i demokratskom državom“, kaže Marković i dodaje da to bez sumnje predstavlja pritisak. 

„Samo podnošenje tužbi sa velikim odštetnim zahtevima je ne samo pravni nego i ekonomski pritisak na redakcije.“

Marković navodi da napad na KRIK predstavlja atak na novinarstvo. 

„Mislim da je redakcija KRIK-a jedna od redakcija na koju se svi ugledamo s ozbirom na kvalitet istraživačkog novinarstva kojim se bavi. Atak na KRIK je atak na sve slobodne medije u Srbiji, ne samo na tu redakciju. To je atak na novinarstvo“, kaže Marković.

Predrag Koluvija, kome se sudi da je bio šef kriminalne grupe koja je na imanju njegove firme „Jovanjica 2“ proizvela više od tonu i po marihuane, tužio je KRIK i urednika Stevana Dojčinovića tvrdeći da je u vesti o suđenju prekršena pretpostavka nevinosti. Za Koluviju je sporno što je u vesti nazvan „optuženi narko-bos“ i tvrdi da mu je pisanje KRIK-a nanelo duševni bol i narušilo ugled u društvu. Traži da mu se isplati odšteta u iznosu od 400.000 dinara. 

Urednik KRIK-a Dojčinović smatra da KRIK profesionalno izveštava o Koluviji, po ugledu na vodeće svetske medije, koji u slučajevima organizovanog kriminala prvooptužene, kao što je Koluvija, nazivaju „accused narco boss“ ili „accused crime boss“. Dojčinović dodaje i da postoji mogućnost da od Koluvije stigne još tužbi kako bi na taj način pokušao da spreči KRIK da izveštava o postupku protiv njega, koji je jedan od najvećih slučajeva organizovanog kriminala u zemlji. 

Protiv Koluvije se inače vode dva postupka – u jednom mu se sudi da je bio šef kriminalne grupe koja je uzgajala marihuanu, a u drugom je optužen sa pripadnicima policije, Bezbednosno-informativne agencije i Vojnoobaveštajne agencije koje tužilaštvo tereti da su obezbeđivali logističku podršku Koluviji, ali i fizički čuvali njegovo imanje. 

Na imanju „Jovanjice“, podsetimo, gajilo se organsko povrće, a imanje su posećivali brojni funkcioneri, između ostalih i aktuelni ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin.

Podržite naš rad donacijom i pomozite da istražujemo kriminal i korupciju. Više o tome kako da nas donirate, saznajte ovde.

Detalje o slučaju „Jovanjica“ pročitajte u sledećim pričama: 

Detalji Koluvijine optužnice: funkcioneri, policajci i obaveštajci

Koluvijin „Savet za bezbednost“: Kako su iz MUP-a, BIA-e i VOA-e štitili plantažu marihuane

Tragovima Sove: vojni obaveštajac iz „Jovanjice“ i ranije povezan sa organizovanim kriminalom

Koluvijine veze u regionu: Firma u stanu hrvatske političarke

Comments are closed.