Male slatke dojave Agencije za borbu protiv korupcije

Male slatke dojave Agencije za borbu protiv korupcije

„Ja znam da vi ispitujete Nikolu“, rekao nam je nedavno u intervjuu poslovni saradnik predsednikovog kuma Nikole Petrovića, kada smo ga pitali za nekretnine koje je od njega kupio Petrović. Znajući koga KRIK „ispituje“, svom advokatu je, kako nam je ispričao, baš zbog toga naglasio: „E, šefe, nemoj samo da mi napraviš tu faul“.

Da ne „napravi faul“, a znajući koga „ispitujemo“, trudila se i Agencija za borbu protiv korupcije koju smo najmanje dva puta „ulovili“ kako dojavljuje funkcionerima i na svom sajtu ispravlja podatke o njihovoj imovini jer se za njih raspitujemo.

Piše: Dragana Pećo

Bio je početak decembra kada sam, pre objavljivanja priče o imovini Nikole Petrovića, kuma predsednika Aleksandra Vučića, sastavila pitanja za Agenciju. Do tog momenta, njegov poslednji imovinski karton objavljen na sajtu ove institucije bio je onaj iz januara 2017. – kada je Petrović prestao da bude javni funkcioner. Dve godine nakon toga i dalje je u obavezi da Agenciji prijavljuje svoju imovinu.

Istražujući šta poseduje kum najmoćnijeg političara u državi, kolega Pavle i ja pronašli smo da je imao i šta da prijavi.

Petrović je u međuvremenu kupio plac na Dedinju i na njemu izgradio vilu od 1.325 kvadrata. Njegova supruga, čiju imovinu takođe treba da prijavi, a koju Agencija javno ne objavljuje, kupila je nekadašnju državnu vilu DIPOS-a.

Odgovor Agencije na pitanja o tome da li je prijavio ovu imovinu još nije ni stigao, a na sajtu ove institucije osvanuli su novi podaci – i to dva izveštaja o njegovoj imovini.

Jedan je navodno podneo baš onda kada je Agencija trebalo da mi sastavi odgovor – i tim izveštajem Petrović je prijavio vilu na Dedinju. Drugi je podneo gotovo godinu dana ranije, u januaru 2018, kada je navodno prijavio plac na kojem je vila.

Na pitanje zašto ti podaci nisu ranije objavljeni Agencija mi je rekla da izveštaji koje funkcioneri podnose posle prestanka funkcije nisu prioritet za obradu i objavljivanje.

Jedno je sigurno – postali su „prioritet“ pošto je KRIK pitao za njih.

Ovo nije bio jedini put da Agencija u dosluhu sa funkcionerima spreči da dođe do „faula“.

Slično se dogodilo pre godinu dana kada je vladajuća partija činila sve da „očisti“ biografiju svog kandidata na beogradskim izborima – doktora Zorana Radojičića, koji danas nosi titulu gradonačelnika Beograda.

Na sajtu Agencije bilo je objavljeno samo da Radojičić poseduje plac na Zlatiboru. Međutim, istražujući njegovu imovinu pronašla sam da je vlasnik i nelegalno izgrađene vikendice na tom placu, kao i stana u centru Beograda – a čega nije bilo na sajtu Agencije.

Dan nakon što sam Agenciju upitala o njegovoj imovini, imala sam šta da vidim.

Agencija je preko noći objavila novi izveštaj o Radojičićevoj imovini. Otišla je, međutim, i korak dalje – retroaktivno je menjala stare i tako dodala podatke o placu i stanu u izveštaje iz 2015. i 2016. godine.

Agencija mi ni tada nije konkretno odgovorila na pitanje zašto ih sada objavljuje i po kom osnovu retroaktivno menja već objavljene imovinske kartone.

Ne bih bila iznenađena da za nekim kompjuterskim stolom sedi osoba koju građani plaćaju da kontroliše one koji drže političku moć u svojim rukama i odlučuju kako će se trošiti novac građana, a koja je svesna da se sprema objavljivanje nečega što instituciji za koju radi, kao i političaru i funkcioneru, ne ide u korist. Pomisli li ona onda: „Brzo, KRIK ih čačka!“ „Javi političaru da prijavi sve… Što pre ovo moramo da menjamo“.

Poznato je i da je na čelu Agencije direktor koji je, kada je bio izabran na tu funkciju, bio član vladajuće Srpske napredne stranke iako je zakonom zabranjeno da bude član neke političke partije.

Sve ovo govori mi da rad Agencije, kao i drugih nezavisnih institucija, više nije podređen zakonu, već jednom čoveku. A taj čovek čuva i svog kuma i doktora.

1 Comment

  1. Preatavka o korupciskim radnjama direktora i sekretara oš Rifat Burdzovič Tršo Tutin.Molim vas da se pozovete na zapisnik republickog prosvetnog inspektora Svetlane Filipovic iz Kraljeva o radu direktora skole Fadila Hota.