Maksić: Koluvija tužbom pokušava da spreči KRIK da izveštava o „Jovanjici“

Maksić: Koluvija tužbom pokušava da spreči KRIK da izveštava o „Jovanjici“

Tanja Maksić (foto: screenshot N1)

Tanja Maksić, članica upravnog odbora Asocijacije onlajn medija (AOM), kaže da Predrag Koluvija, kome se sudi da je šef kriminalne grupe koja je proizvela više od tonu i po marihuane, tužbom protiv KRIK-a pokušava da zastraši ovu redakciju i spreči je da nastavi da izveštava o slučaju „Jovanjica“. Maksić smatra i da ne stoje tvrdnje iz tužbe da je KRIK koristeći izraz „optuženi narko-bos“ prekršio pretpostavku nevinosti. 

Piše: Sara Smolović

„Prilično je jasno da su se novinari KRIK-a držali optužnice i onoga što su pročitali iz zvaničnih dokumenata. Novinari koji prate kodeks znaju kad se ko obeležava kao optuženi, odnosno kao osuđeni“, kaže Maksić komentarišući tužbu koju je Koluvija podneo protiv KRIK-a, a u kojoj tvrdi da je KRIK koristeći izraz „optuženi narko-bos“ prekršio pretpostavku nevinosti i narušio mu ugled. 

„Mislim da suštinski nije ideja da on tu brani svoj ugled nego da zapravo spreči KRIK u daljem praćenju tog sudskog procesa. Onda je jasno zašto je tužba uopšte podneta“, kaže Maksić i pojašnjava da je ovo klasična SLAPP tužba koja ima svrhu da zastraši novinare i da ih obeshrabri u izveštavanju. 

Tome u prilog, kaže, govori i činjenica da je Koluvija tužio samo KRIK. 

„Ja mislim da je priča o njegovom suđenju nešto što su ispratili gotovo svi mediji u zemlji. Otkud sad samo KRIK?“

Maksić podseća i da ovakvi sudski procesi iscrpljuju novinare.

„Njegova argumentacija niti stoji niti je ova tužba zasnovana, ali KRIK-u pravi dodatni problem jer sada mora da prolazi kroz sudske procese koji znaju da traju i po nekoliko godina“, kaže ona u razgovoru za KRIK.

Predrag Koluvija, optužen da je bio šef kriminalne grupe koja je uzgajila više od tonu i po marihuane na imanju njegove firme „Jovanjica“, tužio je KRIK i njegovog urednika Stevana Dojčinovića jer je u vesti o suđenju nazvan „optuženi narko-bos koji je vlasnik plantaže marihuane“. Koluvija tvrdi da to nije istina i da je time prekršena pretpostavka nevinosti i narušen mu ugled, te traži da mu se isplati 400.000 dinara za nanete duševne bolove. 

Dojčinović kaže da KRIK poštuje sve profesionalne standarde novinarstva i da je izraz „optuženi narko-bos” korišćen jer je Koluvija u optužnici jasno označen kao organizator kriminalne grupe koja je proizvodila veliku količinu marihuane. Navodi i da postoji mogućnost da stigne još Koluvijinih tužbi, sa ciljem da natera novinare da prestanu da izveštavaju o njemu.

Osim postupka u kome mu se sudi za uzgajanje marihuane, protiv Koluvije je u toku još jedan postupak – optužen je da je organizator grupe koju su činili pripadnici policije, BIA-e i VOA-e. Policajci i bezbednjaci su, tvrdi tužilaštvo, Koluviji dostavljali poverljive podatke iz policije, obezbedili mu oružje, specijalne policijske tablice i lažno rešenje da je potpukovnik VOA-e, ali i fizički čuvali njegovo imanje. Koluvija je negirao krivicu.

Na imanju „Jovanjice“ Koluvija je gajio organsko povrće, a plantaže su svojevremeno posećivali brojni državni funkcioneri među kojima je i aktuelni ministar policije Aleksandar Vulin. Više o tome pročitajte ovde.

Podržite naš rad donacijom i pomozite da istražujemo kriminal i korupciju. Više o tome kako da nas donirate, saznajte ovde.

Comments are closed.