Majke nestalih mladića zbog loše istrage pisale ambasadama i međunarodnim institucijama

Majke nestalih mladića zbog loše istrage pisale ambasadama i međunarodnim institucijama

Mara Halabrin/Sanja Mihajlović (foto: skrinšot N1/Miodrag Ćakić KRIK)

Mara Halabrin i Sanja Mihajlović čiji su sinovi nestali u prethodne dve i po godine tokom obračuna kriminalnih grupa poslale su pismo brojnim stranim ambasadama i međunarodnim organizacijama u kome su se žalile na istragu policije u slučajevima nestanka njihovih sinova. Aleksandar Halabrin i Goran Mihajlović su među više od 15 mlađih muškaraca koji su nestali i za koje se pretostavlja da su stradali u kriminalnim obračunima.

Piše: Milica Vojinović

„Cilj pisma je da relevantnim međunarodnim organizacijama signaliziramo na fenomen nestanka ljudi u Srbiji, ali i na odsustvo efektivnih i delotvornih istraga koje su izostale u konkretnim slučajevima“, kaže advokat Ivan Ninić, zastupnik majki, i dodaje da je pismo, između ostalog, poslato ambasadama Evropske unije, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država, kao i Ujedinjenim nacijama, Evropskoj komisiji i Savetu Evrope.

U pismu se navodi da Mara Halabrin i Sanja Mihajlović prilikom razgovora sa policijom i tužilaštvom do sada nisu stekle utisak da ove institucije žele da reše slučajeve nestanka Mihajlovića, odnosno ubistva Halabrina čije je telo u međuvremenu pronađeno.

One mole međunarodne institucije da analiziraju „fenomen nestanka i likvidacije državljana Republike Srbije od strane organizovanih kriminalnih grupa koje su godinama imale blisku saradnju sa Srpskom naprednom strankom i nosiocima najvažnijih državnih institucija u Republici Srbiji.“

U pismu se napominje i da roditeljima nestalih mladića policija i tužilaštvo nisu dozvolili da aktivno učestvuju u istrazi ni da imaju uvid u to šta je do sada otkriveno.

Naglašava se, takođe, da ove institucije nisu reagovale na određene informacije koje su roditelji dostavili, poput otkrića majke Aleksandra Halabrina da je njen sin neposredno pre nestanka bio u kontaktu sa Vladimirom Kovačevićem zvanim Kovač.

Majke objašnjenje za ovo nalaze u činjenici da se u javnosti nedavno pojavila fotografija ministra policije Aleksandra Vulina sa Kovačevićem.

„Posebno zabrinjava i činjenica da su se u javnosti pojavile fotografije ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina sa licem sa kojim je Aleksandar Halabrin imao neposredan kontakt pre nestanka, odnosno pre nego što je ubijen, što u izvesnoj meri može predstavljati i objašnjenje razloga odsustva rezultata istrage okolnosti ove smrti.“

KRIK je ranije pisao da je u poslednje dve i po godine najmanje 15 muškaraca nestalo u kriminalnim obračunima, a polovina njih su bili mladići mlađi od 24 godine. Njhovi roditelji su za KRIK opisali agoniju kroz koju prolaze od kada su im deca nestala – da su u policiji nailazili na ignorisanje, ali i da su ih i maltretirali pretresajući im stanove i privodeći ih na saslušanja.

Većina njih do danas nije saznala šta se dogodilo sa njihovom decom. Više o tome pročitajte u posebnom tekstu.

Neki od nestanaka su rešeni, a za otmice i ubistva optužena je grupa Veljka Belivuka zvanog Velja Nevolja koja je delovala u okviru kavačkog kriminalnog klana.

Nestali mladići su, međutim, bili povezani sa obe kriminalne grupe koje su u ratu – kavačkim, ali i supraničkim škaljarskim klanom. Roditelji zbog toga brinu da li će država nastojati da rasvetli i one nestanke koji nisu povezani sa Belivukovom grupom.

Belivukova grupa optužena je za otmice i ubistva pet muškaraca, kao i za prodaju droge, silovanje i nedozvoljeno posedovanje oružja. Grupa je povezana sa ljudima iz policije i vrha politike, ali ključne veze, međutim, tužilaštvo nije istražilo. 

Pročitajte ispovesti roditelja nestalih mladića

Comments are closed.