Majić: Zašto se Stepanović baš sada budi?

Majić: Zašto se Stepanović baš sada budi?

Sudija Majić (foto: mc.rs)

Sudija Miodrag Majić kaže za KRIK da ne želi da komentariše intervju koji je dao predsednik Višeg suda u Beogradu Aleksandar Stepanović, a u kome je govorio o pritiscima na pravosuđe, kritikovao rad tužilaštava i napredovanje pojedinih sudija. Majić je ukazao da je pravo pitanje zbog čega je Stepanović odlučio da baš sada javno govori, kao i da će nam odgovor na njega nagovestiti buduće promene u pravosuđu. 

Piše: Bojana Jovanović 

„Ne smatram da Stepanovićevo iznenadno buđenje, koje iz nepoznatog razloga uključuje i omalovažavanje mene i drugih kolega, zaslužuje moj komentar“, naveo je za KRIK sudija Apelacionog suda u Beogradu Miodrag Majić. 

„Kao neko ko se bavi pravosuđem i ko je zainteresovan za njegovu budućnost, daleko sam ljubopitljiviji kada je reč o razlozima zbog kojih Stepanović sada želi da ostavi utisak nekakvog moralnog korifeja koji je zapravo oduvek imao svoje ja. Njihovo razumevanje moglo bi nam nagovestiti makar deo onoga što će se u pravosuđu, a naročito u njegovom delu bliskom političkoj moći u ovom društvu, u narednom periodu dešavati.“ 

Predsednik Višeg suda u Beogradu Aleksandar Stepanović u intervjuu za KRIK govorio je o političkim i drugim pritiscima, odlukama koje je donosio, karijeri, svojim kolegama, kao i o optužbama na svoj račun. 

Upitan da objasni svoje odluke o postavljanju određenih sudija na rukovodeća mesta, Stepanović je odgovorio kontra-pitanjem pominjući druge sudije, između ostalog i Majića.

„Vrlo ste me tendenciozno pitali, pa ja onda vama odgovaram – šta je to preporučilo sudiju Miodraga Majića koji je izabran u junu 2000. godine za opštinskog sudiju, a 2005. za predsednika najvišeg srpskog suda sa 35 i po godina. Ja vas pitam, pošto nikad u životu nije presudio jedan predmet okružnog ili višeg suda, već je otišao direktno u apelacioni i to u posebno odeljenje za ratne zločine“, kazao je Stepanović. 

Stepanović je u intervjuu kritikovao rad tužilaštvo rekavši da trenutno ne postoji nijedan slučaj visoke korupcije. 

„Da se ne lažemo, mi nemamo nijedan slučaj visoke korupcije u Višem sudu”, kazao je. „Ono što sud radi je ono što nam stigne iz tužilaštva. Kad čitate intervju koleginice Zagorke Dolovac (republičkog javnog tužioca), mislite da živite u jednoj zemlji skandinavskoj, blagostanja, gde cveta cveće, gde je potpuno jedna idila.”

Kazao je i da se nalazi na meti provladinih tabloida jer je počeo otvoreno da govori o pritiscima na sudstvo.

„Politički pritisak se ogleda u jednom frekventnom komentarisanju sudskih postupaka koji nisu okončani od najviših predstavnika vlasti. Ta vrsta komentarisanja je vrsta diskreditacije nosilaca pravosudnih funkcija.”

Stepanović je govorio i o svojim vezama sa Aleksandrom Đorđevićem, bivšim direktorom BIA-e. KRIK je otkrio da je Đorđević pre nego što je postavljen na ovu funkciju svoju advokatsku kancelariju vodio iz kuće u vlasništvu Stepanovićeve supruge. Stepanović je rekao da su se družili, ali negirao da je to uticalo na njegovu karijeru i napredovanje. 

Više o tome pročitajte u intervjuu: Predsednik Višeg suda Stepanović: Nemamo suđenja za visoku korupciju, Dolovac daje izjave kao da živimo u Skandinaviji

Comments are closed.