Lažirana izjava o prihodima Siniše Malog

Lažirana izjava o prihodima Siniše Malog

Marija Mali, bivša supruga gradonačelnika Beograda Siniše Malog, tvrdi da je bila ucenjena da da lažnu izjavu Agenciji za borbu protiv korupcije u postupku koji se vodi protiv Malog. U toj izjavi, kako navodi, lažno je prikazala određene prihode kao nasledstvo koje je dobila od oca, otkriva Mreža za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK.

Piše: Dragana Pećo

Marija Mali podnela je 14. jula krivičnu prijavu protiv bivšeg supruga zbog verbalnog i fizičkog nasilja koje je navodno trpela. Istog dana je i Siniša Mali policiji podneo prijavu protiv nje optužujući je za lažno prijavljivanje i ucenu, o čemu je pisao Kurir i drugi domaći mediji.

Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu potvrdilo je novinarima KRIK-a da se u oba slučaja vode predistražni postupci.

Krivična prijava koju je Marija Mali podnela, a čiju kopiju ima KRIK, međutim, sem detalja o navodnom porodičnom nasilju, otkriva još jednu stvar.

Prema tvrdnji Marije Mali, gradonačelnik Beograda je na nju vršio pritisak da mu pomogne oko postupka koji je protiv njega pokrenula Agencija za borbu protiv korupcije, a u kojem se ispituje da li je prijavio svu imovinu i prihode. Siniša Mali je, kao funkcioner, bio dužan po zakonu da prijavi Agenciji sve što on i supruga poseduju.

Ona je pod pritiskom pristala da slaže Agenciju i određene prihode je lažno prijavila kao svoje nasledstvo od oca. U krivičnoj prijavi se ne navodi više detalja, sem da je ta sporna izjava data 14. juna 2016. godine.

„(Siniša Mali) je, iskoristivši njen strah, obećao da će se pismeno obavezati da prema (Mariji Mali) neće ispoljavati fizičko, ni psihičko nasilje, ali ju je uslovio da će tu izjavu potpisati samo ako ona potpiše lažnu izjavu o prihodima koje je navodno ostvarila nasledstvom iza pokojnog oca“, piše u krivičnoj prijavi koju poseduje KRIK.

Marija Mali u krivičnoj prijavi tvrdi i da je gradonačelnik na nju vršio pritisak da „zbog potrebe njegove političke karijere ne otkriva da su se razveli“ novembra prošle godine.

Marija Mali nije želela da razgovara sa novinarima KRIK-a i objasni detalje navedene u prijavi.

U kratkoj SMS prepisci napisala je: „Ništa nije sporno oko mog nasledstva već način na koji su to njegov advokat i on prikazali. Moj cilj je da nadležne institucije preduzmu mere iz svoje nadležnosti i mislim da mediji ne mogu da reše ovakve slučajeve.“

Doniraj KRIK_300x140Siniša Mali nije odgovarao na pozive i poruke novinara KRIK-a.

„Gradonačelnik nije u mogućnosti da da intervju“, rekli su nam iz njegove službe za informisanje.

Agencija za borbu protiv korupcije nije želela da komentariše ove informacije jer je postupak u toku.

Postupak provere imovine i prihoda gradonačelnika Siniše Malog Agencija je pokrenula nakon što je KRIK pre godinu dana otkrio da je kao direktor ofšor kompanija kupio 24 apartmana u letovalištu na bugarskom primorju.

Mali je tvrdio da je njegov potpis na ugovorima falsifikovan, ali javnosti nije dostavio dokaz za to. Njegova advokatica u Bugarskoj je tamošnjem poslovnom registru podnela zahtev da Malog izbriše sa funkcije lica koje je ovlašćeno da zastupa ofšor kompanije. Zahtev je, zbog neispravnih dokumenta, odbijen i Mali još upravlja bugarskim apartmanima.

Po stupanju na funkciju pre tri godine, Mali je Agenciji za borbu protiv korupcije prijavio dva četvorosobna i jedan petosoban stan, dve garaže, dva automobila i ušteđevinu. Četvorosobni stanovi, prema podacima katastra, nalaze se u luksuznom stambenom kompleksu „Oaza“ u Beogradu.

Zatim je prošle godine smanjio svoje imovinsko stanje.

Prema poslednjem imovinskom kartonu objavljenom na sajtu Agencije, on poseduje petosoban stan, jednu garažu i ušteđevinu.

Novinari KRIK-a, uvidom u katastar, otkrili su da je apartmane iz „Oaze“ preneo na decu, ali pošto su ona maloletna, kao vlasnik stana upisana je Marija Mali.

 

Sve istraživačke priče o Siniši Malom pročitajte u projektu „Gradonačelnikova priča“ na ovom linku.

Pomozite KRIK-u da nastavi da istražuje korupciju i prati ovaj slučaj. Sve informacije o tome kako da donirate KRIK možete pronaći na ovom linku.

Pogledajte video o slučaju Siniše Malog.

3 Comments

 1. Pedja kaže:

  lažno je prikazala određene prihode kao nasledstvo koje je dobila od oca,

  A u tuzilastvu su sve debili pa ne mogu da nadju poreklo imovine, recimo da ispitaju kada je njen otac kupio tu imovinu? Za svaku imovinu postoji trag, kada je sagradjena i ko je sve posedovao tu imovinu i u kom periodu. Ako je njen otac kupio dokaz o kupovini, ugovori i ostalo. Ako je dobio, dokaz o nasledstvu. Za sve postoji papir. Samo je pitanje da li tuzilastvo zeli da to radi. Naravno da ne zeli jer su to sve partijski drugovi. Zato mi nikada necemo postati civilizovana, uredjena i napredna drzava..Zbog ovakvim politicara lopova.

 2. Pravnica kaže:

  Molim Vas da se ybog preciznosti izvestavanja dodatno obucite o stvarima o kojima govorite. Maloletno lice moze da bude vlasnik stana, tako da ako su stanovi preneti na decu onda su deca uposana u katastara, a ako je majka upisana onda su stanovi njeni. Dakle, informacija koju ste preneli ne moze da bude tacna.

 3. SamjuelDeCanto kaže:

  Dokle će se vrteti afere oko Siniše Malog a da mu dlaka sa glave ne pofali. Ima se utisak da on može ubiti čoveka a da za to nikem ne odgovara. Oko njegove lažirane diplome ispašće da je je čovek sa SAN-u plagijator a ne Siniša Mali, jer u ovom društvu sve teče sa prevrnutim mozgom počev od političara pa do kopača rovova. Narodu je napunjen mozajk naopakim idejama te ispada da je srpski narod prevashodna lenština, naravno osim premijera . On radi prekovremeneo za platu preko 100.000 dinara, radnik radi za platu od 21.000 dinara, on ima skoro besplatne obroke u državnoj kantini-restoranu i to prvoklasnu hranu, sva piča i posluženja iz reprezentacije a radnik jedva sastavlja kraj s krajem, polugladan, čeprka po kontejnerima , i zbo toga je lenština, tako je premijer poruči svim srpskim radnicima pa i onima koji čeprkaju po kontojnerima i kada moraju da ostanu duže na poslu kksne na kontejner, drugi brži su mu odneli glave otpatke. To premijer naće da zna, plata od 21000 dinara je ispod svake bede.