Lazarević: Optužen sam jer sam bio Dačićev šef kabineta

Lazarević: Optužen sam jer sam bio Dačićev šef kabineta

Veran zečar i Branko Lazarević

„Nemam šta da krijem, oni koji imaju, s podsmehom gledaju na ovaj postupak“, rekao je u svojoj odbrani Branko Lazarević, bivši šef kabineta Ivice Dačića, optužen da je saradnicima Darka Šarića odavao poverljive podatke iz istrage koja se protiv njih vodila. Lazarević je istakao da je o svim kontaktima Dačić bio obavešten kao njegov direktni nadređeni.

Piše: Bojana Pavlović

Iako je suđenje počelo početkom 2015, Lazarević je danas, pred sam kraj postupka, izneo odbranu. On je ranije odbio da se brani i rekao da će to učiniti kada se sud bude odredio o dokazima protiv njega.

Sud je u međuvremenu iz postupka izbacio ključne dokaze tužilaštva – snimke prisluškivanih razgovora u kojima se čuje, tvrdi tužilaštvo, da je Lazarević otkrio Šarićevom saradniku Rodoljubu Raduloviću da su na merama.

Lazarević je u svojoj odbrani istakao da mu se na teret stavlja da je odavao podatke kojima nije raspolagao.

„Moja komunikacija sa Radulovićem dešava se usled njegovih uspešnih i neuspešnih pokušaja da se sretne sa ministrom Ivicom Dačićem. Moje izbegavanje poziva i odlaganje susreta govori da nisam bio član bilo kakve grupe“, istakao je Lazarević.

On je rekao i da je Radulovića upoznao u Dačićevom kabinetu i da mu je predstavljen kao prijatelj ministra.

„Ako mi ministar nekog predstavi kao svog prijatelja, ja ne moram da proveravam njegovo porodično stablo. To nije moj posao već posao službi koje me svesnim propuštanjem ili namernim izostavljanjem o tome nisu obavestile. Telefon marke ’Blekberi’ koji sam od njega dobio smatram znakom pažnje. Ja ga ne bih ni dobio da ga pre toga nije dobio ministar.“

Lazarević je dodao da je o svim kontaktima obaveštavao Dačića koji mu je bio direktni nadređeni. Postupak koji se vodi protiv njega Lazarević je ocenio kao političko-policijsku borbu za uticaj, a ne iskrenu borbu protiv organizovanog kriminala.

„Nisam optužen zbog krivičnog dela već zato što sam bio šef kabineta Ivice Dačića. Meni je život stao, meni su u novinskim napisima stavljali metu na čelu, na sve načine kršena su moja prava. Ja nemam šta da krijem, oni koji imaju, s podsmehom gledaju na ovaj postupak. ’Afera Lazarević’ ne postoji, to je sramota srpske policije i srpskog tužilaštva“.

Završne reči

Nakon što je Lazarević završio odbranu, tužilac Saša Ivanić izlagao je završne reči.

Ivanić je istakao da tužilaštvo pri svemu ostaje pri navodima optužnice. On je istakao da su članovi grupe posle Lazarevićevog upozorenja promenili način komunikacije.

„Nakon susreta sa Lazarevićem obustavlja se uobičajena komunikacija. To je prouzrokovalo štetne posledice po istragu jer je policiji onemogućeno da prikupi dokaze o vršenju krivičnih dela“, naveo je Ivanić.

On je istakao da svi izveštaji o merama nadzora nose oznaku službena tajna i da Lazarević nije imao ovlašćenje da ih zna, ali da mu je podatke dostavljao optuženi policajac Boris Gara koji je to smatrao svojom obavezom.

Tužilac je tražio da Lazarević bude kažnjen zatvorskom kaznom od najmanje tri godine, da se Gara osudi na godinu, a Štrbac i Radulović na po najmanje dve godine zatvora.

Završne reči dao je i Lazarevićev advokat Veran Zečar koji je istakao da se Lazareviću stavlja na teret da je postao član organizovane kriminalne grupe, ali da se njegovo ime ne pojavljuje ni u jednom od dva postupka koji se pred sudom vode protiv Darka Šarića i njegove grupe.

On je optužnicu nazvao „konstruktom“ tužioca koji nije potkrepljen dokazima. Zečar je još jednom istakao da su u postupku korišćeni, po stavu odbrane, nezakoniti dokazi.

Optužbe

Lazarević je optužen 2014. da je bliskim saradnicima narko-bosa Darka Šarića odavao poverljive informacije iz istrage protiv ove grupe. Osim njega, optuženi su Boris Gara, kao i Šarićevi saradnici advokat Radovan Štrbac i Rodoljub Radulović.

„Radulović je od Lazarevića u više navrata tražio da mu proveri da li se protiv njega i Darka Šarića vodi pretkrivični postupak“, navodi tužilaštvo. Sastajali su se na različitim mestima u Beogradu – Lazarevićevom kabinetu u Palati Srbija, kafiću „Zodijak“ na Senjaku, a čuli su se i telefonom.

Prema optužnici, Lazarević je Raduloviću otkrio da se telefonski razgovori članova kriminalne grupe prisluškuju i snimaju. Lazarević je optužen da je isto saopštio optuženom Štrpcu u svom kabinetu.

Svedok Mile Jerković je na suđenju posvedočio da mu je Štrbac otkrio da je informacije dobio upravo od Lazarevića.

„Jednog dana Štrbac je uplašen došao i rekao mi: ’Pazi Mile, sve nas slušaju, i mene i tebe i Darka.’ Ja sam ga pitao od koga je dobio tu informaciju. Rekao je da mu je to preneo gospodin Lazarević“, rekao je Jerković.

Tokom trajanja istrage Lazarević i Dačić su se i sastajali sa Radulovićem, a snimke je objavio KRIK. Dačić o ovim razgovorima i susretima nikada nije ispitan i njegova uloga ostala je nepoznata.

Pogledajte snimke Radulovića sa Lazarevićem i Dačićem

Pročitajte sve vesti sa ovog suđenja

1 Comment

  1. Ovde je Branko kristalno jasno prezentovao suštinu celog postupka, sa uzrokom i svim posledicama, pa uistinu nema šta da se doda… Pametnom čitaocu sasvim dovoljno.