Kruševački kriminalac Jotka osuđen na 11 godina: „Vi ste šarmantan, ali opasan čovek“

Kruševački kriminalac Jotka osuđen na 11 godina: „Vi ste šarmantan, ali opasan čovek“

Kruševački kriminalac Zoran Jotić Jotka osuđen je danas na 11 godina zatvora za naručivanje ubistva Dejana Stankovića Ždrokinca, kriminalno udruživanje i pranje novca. Sudija Zoran Šešić prilikom izricanja presude Jotiću je rekao da je harizmatičan i šarmantan, ali opasan, i opisao ga kao nekog ko je članovima grupe bio više od šefa: Vi ste im i otac i šef. Ako gledamo one filmove italijanske, to je primer toga – ‘i prijatelji smo i rođaci smo, ali i članovi grupe’.” 

Piše: Milica Vojinović

„Iskreno da Vam kažem, Vi ste jedan ovako harizmatičan i šarmantan, ali opasan čovek”, rekao je sudija Zoran Šešić Jotiću dok mu je objašnjavao zašto ga je osudio na 11 godina zatvora.

„Vi ste plahovit čovek, vrlo inteligentan, ali i čovek koji ne može da se smiri”, dodao je sudija i podsetio da Jotiću ovo nije prvi put da organizuje kriminalnu grupu i da je zbog toga već bio u zatvoru do 2018. godine.

Sudija Šešić opisao je ulogu Jotića u ovoj kriminalnoj grupi poredeći ga sa italijanskim mafijašima i navodeći da se postavljao kao otac ostalim optuženima.

„Vi ste im i otac i šef. Ako gledamo one filmove italijanske, to je primer toga – ‘i prijatelji smo i rođaci smo, ali i članovi grupe’”, rekao je Šešić.

„Vaše puštanje na slobodu bilo bi opasno i po Vas i po druge”, rekao mu je sudija.

Sve vreme dok mu se sudija obraćao, Jotić je sa optuženičke klupe dobacivao i pokazivao rukama, nervozno pušeći elektronsku cigaretu. Ni sudija ni ostali prisutni u sudnici, međutim, nisu mogli da čuju šta govori.

Jotić je osuđen da je organizovao likvidaciju Dejana Stankovića i da je za to angažovao Stefana Radulca. On je danas osuđen na veću kaznu od svog šefa – 18 godina zatvora, jer je, osim za ubistvo Dejana osuđen i za likvidaciju njegovog sina Vojina Stankovića.

Sudije su utvrdile da je Jotić izabrao Radulca za ubicu pošto je čuo da je on ubio Vojina. Tada ga je ubedio da ubije i njegovog oca, rekavši mu da bi će ovaj osvetiti ubistvo sina.

„Vi ste vuk u jagnjećoj koži”, rekao je sudija Radulcu objašnjavajući mu da izgleda pitomo, ali da je počinio ozbiljne zločine.

„Dva leša u mesec dana, da Vam ne objašnjavam. Opasan ste čovek i to je to.”

Ipak, sudije su uzele u obzir kao olakšavajuću okolnost za ubistvo Vojina Stankovića to što je Radulac, zbog ranijeg sukoba, bio u strahu da će Vojin njega napasti.

„Znali ste kome pomažete”

Radulcu je prilikom ubistva Dejana Stankovića pomogao Jotićev najbliži saradnik Igor Gajić koji je danas osuđen na sedam i po godina zatvora.

On je Radulca čekao blizu mesta ubistva, odvezao ga prvo da zapali odeću koju je nosio, a zatim i na nepoznato mesto kako ga policija ne bi uhvatila.

Radulca je zatim, kako je utvrdio sud, u Bosnu i Hercegovinu odvezao Saša Zoraja. Sudija je danas rekao da je, iako nema dokaza o njegovom učešću u ubistvu Stankovića, Zoraja bio svestan da vozi ubicu. Kao pomagač, osuđen je na tri godine zatvora.

Dok je boravio u Bosni i Hercegovini, Radulca je posećivala njegova tadašanja devojka Iva Petrović. Pomogla mu je da se krije i odnosila mu novac, utvrdio je sud.  Dvadesetsedmogodišnja Iva zbog toga je osuđena na godinu i dva meseca zatvora.

„Ajde mladost, u to vreme i zaljubljenost, ali znali ste kome pomažete”, kazao je sudija Šešić.

Ivin brat Vuk Petrović jedini je koji je danas oslobođen optužbi. Sudilo mu se da je pomagao Radulcu tako što je nabavio pasoš koji je ovaj trebalo da koristi u bekstvu, ali jedini dokazi za to bili su u razgovorima koje sud nije koristio, objasnio je Šešić. On je rekao da je sud dozvolio da grupa bude prisluškivana šest meseci, pa zbog toga nije uzeo u obzir razgovore koji su se desili kasnije, a među kojima su i oni koji terete Petrovića.

Sudija je istakao da je presuda doneta jednoglasno, odnosno da su sve troje sudija u veću kojim on predsedava glasale za ovakvu presudu i ove kazne. U veću su, osim Šešića, bile i sudije Danko Laušević i Dušan Milenković.

Šešić je objasnio i da je ceo slučaj počivao na posrednim dokazima, ali da ih ima dovoljno da stvore sliku o onome što se dogodilo.

„U ovom predmetu nije bilo svedoka saradnika da nam ispriča šta je i kako bilo”, kazao je Šešić. „To je skup posrednih dokaza iz kojih smo videli da vi stojite iza toga (ubistva Stankovića).”

Šešić je kao primer naveo snimke sa kamera koje su ispratile putanju kretanja Gajića dok je vozio ubicu nakon likvidacije, baš od mesta gde se ubistvo dogodilo, pa do brda gde je pronađena zapaljena odeća. Sudija je pomenuo i pojedine prisluškivane razgovore u kojima su govorili o ovom ubistvu, poput jednog u kom Zoraja za Jotku govori da je „morao da ih reši.”

Jotić i drugi članovi grupe uhapšeni su 2019, nedugo nakon što je Jotić izašao iz zatvora u kom je bio pošto ga je sud osudio da je devedesetih godina predvodio nasilnu kriminalnu grupu koja je bavila različitim oblicima kriminala.

Jotka, njegova desna ruka Goran Petrović Peta i ostali saradnici uhapšeni su u policijskoj akciji „Sablja“ 2003. godine. Članovi su osuđeni zbog reketa, a Jotka i jer je potplatio sudiju Vrhovnog suda kako bi poništio presudu za reketiranje.

Pročitajte više o Jotkinoj grupi i Goranu Petroviću Peti

Pročitajte sve vesti o ovom slučaju

Comments are closed.