Kriminalac ubijen u eksploziji auto-bombe

Kriminalac ubijen u eksploziji auto-bombe

Ubijeni Strahinja Stojanović sa partnerkom (foto: Instagram)

Kriminalac Strahinja Stojanović podlegao je povredama zadobijenim u eksploziji automobila koja se danas oko podneva dogodila u Ulici Omladinskih brigada na Novom Beogradu. Njegova saputnica državljanka Kolumbije lakše je povređena. Stojanović je ranije osuđivan za različita krivična dela. 

Piše: Bojana Pavlović

U džipu BMW X5 koji je danas eksplodirao u Beogradu bio je Strahinja Stojanović koji je prevezen u Urgentni centar gde je podlegao povredama. Sa njim u kolima bila je kolumbijska državljanka koja je lakše povređena.

Stojanović je bio poznati kriminalac i osuđivan je za različita krivična dela. 

Mesto na kome je eksplodirao džip (foto: N1)

U aprilu 2014. godine Stojanović je osuđen na dve godine i mesec dana zatvora jer je početkom te godine na uglu Rimske i Ulice Vojislava Ilića pucao iz automobila u „punto” koji se kretao suprotnom trakom. Stojanović je priznao krivično delo.

Iste godine je bio osumnjičen za falsifikovanje, ali je tužilaštvo odbacilo krivičnu prijavu pošto je Stojanović u humanitarne svrhe uplatio 150.000 dinara, piše u dokumentaciji koju poseduje KRIK.

Po poternici Srbije uhapšen je u Holandiji i u aprilu 2017. izručen Srbiji gde je poslat na izdržavanje zatvorske kazne za iznudu.

Stojanović je imao jake veze u srpskom kriminalnom podzemlju. Njegovo ime u javnosti se dovodilo se u vezu sa više likvidacija, ali nikada ni za jednu nije optužen.

Iz zatvora je mesec dana kasnije sproveden na suđenje za ubistvo Nikole Bojovića i Miloša Vidakovića na koje je bio pozvan kao svedok. 

Nerasvetljena uloga u ubistvima

Stojanović je bio blizak sa Milošem Delibašićem, jednim od vođa klana optuženog za ova ubistva. Ovaj klan bio je u ratu sa grupom čuvenog kriminalca Luke Bojovića.

Jedan od optuženih na ovom suđenju koji je priznao krivicu i počeo da sarađuje sa tužilaštvom  optužio je Stojanovića da je naručio ubistvo svog kuma Vidakovića s kojim je bio u svađi. Prema njegovim rečima, dogovor je bio da zamene ubistva – da članovi ovog klana za njega ubiju Vidakovića, a on njihovu metu. Na ovaj način, zametao se trag ubici i policiji bi bilo teže da zločin rasvetli.

Sud je prihvatio iskaz svedoka i osudio članove grupe, ali Stojanovićeva uloga u ovom slučaju nikada nije rasvetljena. Njegov DNK bio je nađen na pištolju, panciru i laptopu u stanu gde su boravili članovi grupe pre ubistva Vidakovića. Pojavljuje se i na snimcima i fotografijama koje je policija tada napravila, ali ga tužilaštvo nije optužilo. Na sudu se pojavio kao svedok i rekao da o tome ne zna ništa.

U avgustu 2018. pod Stojanovićev auto bila je podmetnuta bomba. On nije bio u kolima, a ranjena je njegova tadašnja devojka, državljanka Španije.

Ovo se dogodilo manje mesec dana posle ubistva advokata Dragoslava Miše Ognjanovića koji je godinama branio Luku Bojovića i njegove saradnike. Advokat je ubijen, kako tvrdi tužilaštvo, u ratu kavačkog i škaljarskog klana koji od 2014. godine bukti u podzemlju i u kome su se sve kriminalne grupe priklonile jednoj od zaraćenih strana. Bojovićeva grupa je, između ostalog, najjači saveznik škaljarskog klana.

Mediji su danima spekulisali da je Stojanović osumnjičen za ovo ubistvo, ali zvanične potvrde iz tužilaštva nema jer je istraga još otvorena.

Stojanovićev otac Paja Stojanović ubijen je u Zemunu 2015, a takođe je imao bogat kriminalni dosije. 

Više o ubistvima Nikole Bojovića i Miloša Vidakovića pročitajte ovde

Više o ratu kavačkog i škaljarskog klana pročitajte ovde

Pogledajte „Crnu knjigu“, bazu kriminalnih likvidacija u Srbiji i Crnoj Gori

Comments are closed.