KRIK-ove priče o Malom u finalu „Nagrade za istraživačko novinarstvo“

KRIK-ove priče o Malom u finalu „Nagrade za istraživačko novinarstvo“

SIniša Mali

Dragana Pećo i Stevan Dojčinović, autori istraživačkog serijala o gradonačelniku Beograda, finalisti su u kategoriji online medija za godišnju nagradu za istraživačko novinarstvo.

Piše: Nataša Marković

Serijal istraživačkih priča o sumnjivim poslovima gradonačelnika Beograda Siniše Malog ušao je u konkurenciju za nagradu koju dodeljuje Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Ambasada USA u Beogradu.

Doniraj KRIK_300x140Novinari KRIK-a su sa bugarskim kolegom Atanasom Tchobanovim otkrili da je Mali kao direktor dve ofšor kompanije kupio 24 luksuzna apartmana na bugarskom primorju vredna više od pet miliona evra. Mali je nekretnine otkupio od direktora ruske kompanije ,,Lukoil“, koja je 2003. godine privatizovala srpske pumpe ,,Beopetrol“. Mali je kao predstavnik Agencije za privatizaciju nadgledao ovu prodaju, a Savet za borbu protiv korupcije je privatizaciju srpskih pumpi ocenio kao koruptivnu.

Nakon što je priča objavljena gradonačelnik je najpre potvrdio da je učestvovao u kupovini apartmana, ali nije želeo da kaže za koga ih je kupovao. Kasnije je, međutim, tvrdio da su njegovi potpisi na dokumentima, od kada je imenovan za gradonačelnika, falsifikovani. Do danas javnosti nije dostavio dokaz da je u pitanju bio falsifikat, a premijer Aleksandar Vučić je javnosti obećao da će Mali biti smenjen ako se ispostavi da je bio direktor ofšor firmi.

KRIK je u drugoj priči iz serijala otkrio da je firma gradonačelnika i njegove porodice ilegalno postala vlasnik 10 hektara državnog zemljišta, na kojem se proizvodi đubrivo za šampinjone. Čovek koji je poklonio zemlju je osuđen, dok se protiv gardonačelnika i članova njegove porodice nije vodila istraga. Nakon KRIK-ovog otkrića, pred Privrednim sudom u Pančevu ponovo je pokrenut postupak vraćanja zemlje državi.

Mali je u, intervju za Kurir, rekao da je zemlja koju je dobio „bezvredna“.

KRIK je otkrio i da je Siniša Mali, kao službenik Agencije za privatizaciju, pomogao svom ocu i porodičnom prijatelju da kupi firmu za proizvodnju vagona ,,Bratstvo“. Mali je nakon prodaje postao direktor ovog preduzeća, a firma je pod upravom porodice propala. Iz ovog posla Srbija je izašla kao privatizacioni gubitnik, a kupac bogatiji nego što je bio.

Mali se nije oglasio o KRIK-ovom otkriću u vezi sa „Bratstvom“. Premijer Vučić je rekao da nije čitao tekst.

U kategoriji online medija osim KRIK-a nominovani su i novinari Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) Milica Šarić i Vladimir Kostić za tekst „Srpska napredna stranka prikrila troškove izborne kampanje“ i novinari BIRN-a Ivan Angelovski, Petrit Čolaku, Krešnik Gaši i Jelena Ćosić za tekst „Veselinoviću i partnerima milioni bez tendera

Pobednički radovi će biti objavljeni na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, 5. maja.

Pročitajte sve istraživačke priče o Siniši Malom

 

Comments are closed.