KRIK-ova priča o Karićevim vezama u Belorusiji u užem izboru za evropsku nagradu

KRIK-ova priča o Karićevim vezama u Belorusiji u užem izboru za evropsku nagradu

Istraživanje KRIK-a i beloruskog Belsata o vezama porodice srpskog biznismena Bogoljuba Karića sa beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom i povlasticama koje kompanije u vlasništvu Karića uživaju u ovoj zemlji ušla je u uži krug za prestižnu međunarodnu nagradu. 

Piše: Bojana Pavlović

Istraživačka priča srpskih i beloruskih novinara KRIK-a i Belsata jedno je od deset prekograničnih novinarskih istraživanja koja su ušla u uži krug za drugu po redu godišnju nagradu fondacije „Istraživačko novinarstvo za Evropu“ (Investigative Journalism for Europe – IJ4EU). Ova fondacija nastoji da osnaži ulogu istraživačkog novinarstva u Evropi dajući novčanu podršku prekograničnim istraživanjima i pričama od javnog interesa.

Bogoljub Karić (foto: društvene mreže)

U konkurenciji su priče od društvenog značaja – o stanovima koje umesto privatnih lica kupuju korporacije i potom podižu cene kirija, hormonskoj terapiji koja navodno poništava dejstvo abortivne pilule, tajnim sastancima predstavnika Frontexa – Agencije za evropsku graničnu i obalsku stražu sa lobistima proizvođača oružja, svedočenjima o seksualnom zlostavljanju dece migranata u izbegličkim kampovima, izraelskom špijunskom softveru Pegasus kojim su praćeni novinari, političari, diplomate, aktivisti… 

U istraživanjima su, između ostalih, učestvovali novinari uticajnih svetskih listova poput britanskog „Guardiana“ ili nemačkog „Spiegela“, a pojedina otkrića su rezultat grupnih međunarodnih poduhvata u kojima su učestvovale desetine redakcija. 

Pobedničke tri priče biće nagrađene novčanom nagradom od 5.000 evra. Proglašenje je krajem marta na konferenciji koju organizuje Evropski centar za slobodu štampe i medija, partner fondacije.

KRIK i beloruski Belsat nekoliko meseci radili su na istraživanju o poslovima porodice srpskog privrednika Bogoljuba Karića koji je bežeći od istraga u Srbiji pronašao utočište u Belorusiji gde je izgradio poslovnu imperiju.

Uz pomoć bliskih veza sa režimom predsednika Aleksandra Lukašenka kompanije porodice Karić dobijale su brojne povlastice. Firme su postale najveći građevinski investitori u Minsku i uživaju povlašćeni položaj u odnosu na druge kompanije. Novinari su otkrili i da su ove kompanije dobile oko 400 hektara zemlje vredne oko 800 miliona evra i poreske olakšice.

Predstavnik Karićevih kompanija u Belorusiji negirao je da porodica Karić ima privilegovan odnos sa Lukašenkom navodeći da poslove dobijaju na tenderima, a poreske olakšice u skladu sa zakonima. 

Zbog odnosa sa represivnim i koruptivnim režimom Lukašenka, međutim, Karićev sin i firme ove porodice dospele su na listu evropskih i američkih sankcija

Bogoljub Karić je tužio KRIK tvrdeći da su kompanije završile na crnoj listi upravo zbog ovog istraživanja. Navodi da mu je priča narušila ugled i povredila čast i traži da mu KRIK na ime duševnih bolova isplati 600.000 dinara, ali i da ukloni tekst sa svog sajta jer, kako navodi u tužbi, sve dok je tekst dostupan čitaocima, on neće moći da povrati narušeni ugled.

Comments are closed.