KRIK otkrio četvrtu ofšor kompaniju Siniše Malog

KRIK otkrio četvrtu ofšor kompaniju Siniše Malog

Novinari KRIK-a otkrili su još jednu ofšor kompaniju sa Britanskih Devičanskih Ostrva koja je povezana sa gradonačelnikom Beograda Sinišom Malim – „Busby Financial Corp.“. Gradonačelnik ne želi novinarima da objasni čime se ova kompanija bavi.

Pišu: Stevan Dojčinović, Dragana Pećo

Kompanija „Busby Financial Corp.“ osnovana je aprila 2004. godine na Britanskim Devičanskim Ostrvima, jednoj od najpopularnijih egzotičnih destinacija za otvaranje fiktivnih preduzeća.

Ovakve kompanije često se koriste za skrivanje pravog vlasnika, njegove imovine, sprovođenje tajnih novčanih transakcija, izbegavanje plaćanja poreza i pranje novca. Teško je utvrditi ko stoji iza ovakvih firmi jer se vlasnik krije iza agenata koji osnivaju preduzeće.

KRIK prica zahvaljujuci donacijamaTako je i vlasništvo kompanije „Busby“ nepoznato, ali njeni tragovi vode do prvog čoveka srpske prestonice.

Tri godine nakon osnivanja, „Busby“ je otvorila predstavništvo u Beogradu.

Za direktora predstavništva 09. novembra 2007. godine imenovana je Marija Mali, supruga gradonačelnika Beograda Siniše Malog.

Svega mesec dana nakon što je osnovano, predstavništvo je ugašeno 31. decembra 2007. godine.

„Busby“ ima račun u švajcarskoj „UBS“ banci, pokazuju zvanična dokumenta do kojih su došli novinari KRIK-a.

Na poslovima osnivanja predstavništva u srpskoj Agenciji za privredne regstre (APR), bio je angažovan beogradski advokat Igor Isailović iz kancelarije Isailović & Partners.

Igor Isailovic_foto facebook

Advokat Igor Isailović (foto: facebook.com)

Ovog advokata Mali često angažuje za poslove sa svojim kompanijama.

Na Isailovića je Mali preneo upravljačka prava svoje agencije „Oli consulting“ 2013. godine kada je postao javni funkcioner.

Ne zna se koja je svrha kompanije „Busby“ i njenog predstavništva u Srbiji.

Novinari KRIK-a pokušali su da dobiju komentar od Siniše Malog, ali on nije pristao na intervju.

Ni advokat Isailović nije pristao da razgovara sa novinarima.

Siniša Mali je do januara 2004. godine radio u Agenciji za privatizaciju gde je bio direktor Centra za tendere.

Nakon formiranja vlade 2012. godine, imenovan je za savetnika za finansije i privredu prvog potpredsednika vlade Aleksandra Vučića.

Postavljen je za gradonačelnika Beograda 2014. godine.

Zoran Stojiljković, predsednik Odbora Agencije za borbu protiv korupcije, kaže za KRIK da političari treba građanima da otkriju čime se bave njihove ofšor kompanije, bez obzira da li su njima poslovali tokom svog mandata ili ne.

Zoran Stojiljkovic

Zoran Stojiljković (foto: mc.rs)

„Postoji pravo javnosti da zna i šta ste radili u periodu pre nego što ste došli na političku funkciju jer te vrste poslova mogu da imaju uticaj na vašu nepristrasnost i obavljanje javne funkcije“, kaže Stojiljković.

„Vi morate da date vrlo jasne garancije da nemate više veze sa tim, da kažete šta ste radili sa tim firmama, sa kojom vrstom klijentele. Građani kad vas biraju imaju pravo to da znaju kao što to treba da znaju akademska stručna javnost, mediji i svi ostali, čime se vi to bavite i u kojoj je to zoni“, objašnjava Stojiljković.

Mreža ofšor kompanija

„Busby“ je četvrta ofšor kompanija registrovana na Britanskim Devičanskim Ostrvima koja ima veze sa gradonačelnikom Beograda i koju su otkrili novinari KRIK-a.

U prethodnim istraživanjima, novinari KRIK-a došli su do podataka o sledećim ofšor kompanijama:

Etham Invest & Finance Corp.“ i „Brigham Holding & Finance Inc.“ učestvovale su u kupovini luksuznih apartmana u bugarskom letovalištu „Sveti Nikola“ na Crnom moru.

„Etham“ je osnovan jula, a „Brigham“ avgusta 2011. Za osnivanje obe kompanije angažovana je agencija za registrovanje ofšor firmi sa Devičanskih ostrva „Trident Trust Company Limited“. Ova agencija krije tajnu o njihovom vlasniku.

Obe kompanije imenovale su Sinišu Malog za direktora i ovlastile ga da kupuje nekretnine. Mali je luksuzne apartmane kupovao i dok je bio savetnik za finansije tadašnjeg prvog potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića.

KRIK_dopada vam se pricaMali je u ime ovih ofšor firmi kupio 23 apartmana u Bugarskoj, dok je jedan stan kupio na svoje ime.

U ovaj posao uloženo je, prema prosečnim vrednostima ovih nekretnina, oko 5 miliona evra.

Gradonačelnik Beograda do danas nije rekao za koga je kupovao apartmane.

Novinari KRIK-a otkrili su i kompaniju „Alessio Investment Ltd.“ za čije osnivanje je u julu 2007. takođe angažovana agencija „Trident Trust Company Limited“.

„Alessio“ je Sinišu Malog postavio za direktora. Mali je osnovao predstavništvo ove kompanije februra 2008. u svom stanu u ulici Ćirila i Metodija. Suprugu Mariju postavio je za direktora predstavništva.

KRIK je otkrio da je ova kompanija povezana sa zloupotrebama u privatizaciji proizvođača deteline „Alfa Protein“ iz Vršca.

Srđan Gajić, koji je privatizovao ovu kompaniju, nelegalno je preneo 10 hektara državne zemlje na firmu „Compost Group“ u vlasništvu oca Siniše Malog. Nakon toga, otac je preneo vlasništvo na Sinišu, a on prodao ofšor kompaniji „Alessio“. Ofšor kompanija je, prema ugovoru, Siniši Malom isplatila više od pola miliona evra.

Gajić je osuđen zbog nezakonitog prebacivanja državne zemlje, dok protiv porodice Mali nije vođena istraga.

Ova ofšor firma, prema dokumentaciji KRIK-a, imala je 5 odsto vlasništva u beogradskoj kompaniji za izradu građevinskih projekata „Real Estate Developments“. Ostatak vlasništva poseduje holandska kompanija „GTC“.

Siniša Mali na otvaranju „GTC” poslovnog kompleksa (foto: beograd.rs)

Siniša Mali je, kao gradonačelnik, polagao kamen temljac i svečano otvorio poslovni kompleks koji su njegovi partneri „GTC“ sagradili u Beogradu.

Ofšor kompanija „Alessio“ je, prema podacima APR, izašla iz vlasništva „Real Estate Developments“ u novembru 2014. kada je Mali već bio na funkciji gradonačelnika.

„Alessio“, poput kompanije „Busby“, poseduje račun u švajcarskoj „UBS“ banci, pokazuje dokumentacija koju su prikupili novinari KRIK-a.

Beogradsko predstavništvo „Alessio“ Mali je ugasio u decembru 2010. Dokumenta u Agenciji za privredne registre potpisao je, kao i u slučaju „Busby“, advokat Igor Isailović.

 

Ova priča je nastala zahvaljujući donacijama čitalaca sajta KRIK. Pomozite nam da nastavimo da istražujemo skrivene poslove domaćih političara. Novčane donacije možete da uplatite u pošti, banci ili preko PayPal-a. Detaljnije o tome kako da donirate KRIK pogledajte ovde. Hvala što nas podržavate.

Sve priče o Siniši Malom pročitajte u projektu „Gardonačelnikova priča“ na ovom linku.

Kompletnu dokumentaciju o kompanijama i nekretninama koje je kupio gradonačelnik Beograda Siniša Mali pogledajte u našoj bazi dokumenata (samo za registrovane članove).

24 Comments

 1. Jovan kaže:

  Nazalost, gradjini kad biraju nemaju pravo da znaju ni koga biraju, a kamoli cime su se ti bavili pre izbora.

 2. sale kaže:

  Proverite račune na Kipru, advokata Isailovića kad ste ga već pomenuli…..

 3. Gradjanin kaže:

  Ovde treba jedan Putin, da kaze kriminalcima „sto ste krali, krali ste…sada sve to prebacite u belo poslovanje ili…“
  Ali ovaj nas Putin uz sebe ima samo kriminalce…nece svoj na svoga…

  • Nikola kaže:

   Pa isti taj Putin ne moze da se izbori sa korupcijom u Rusiji koja je najgora na svetu.

   • Cokimoki kaže:

    Pišem ti iz Sank Peterzburga i jesu u pravu ali običan covek živi i to kako dobro i njihova deca žive i to kako ? A kako ti živiš i tvoje dete?

    • Turista kaže:

     Ne treba nam vodja koji ce da ispred televizijskih kamera da pravi predstavu za narod i tajkune da primorava da potpisuju dokumente. A pritom je sam Putin bogatiji od Bila Gejtsa. U najvecim firmama u Rusiji ima zavidan procenat vlasnistva. Ima li ta Rusija pravosudje ili sve resava princ na belom konju zvani Putin? Inace koliko je meni poznato u Sanktu, koji nije bas jeftin grad, je kupovna moc izmedju leta 2014. i leta 2015. opala duplo. Istina ili laz?

     • bobi kaže:

      Opala je kupovna moc uvozne robe, kupovna moc domace robe je cak i bolja nego 2014. A to da je Putin bogatiji od Bila Gejtsa je takva budalastina da bi mene bilo sramota da to kazem bilo gde javno. A sto se korupcije tice, tacno je da je Rusija medju najgorim zemljama u Evropi, gori su od nas (znam, neverovatno) a na nivou su Bugarske.

 4. Бариша kaže:

  Банда била, банда остала!

 5. Zoran kaže:

  Zasto moram da budem registrovani clan da bih video dokumenta o kojima pisete? Zabranite mi i tekst dok se ne registrujem!

 6. Slavisa kaže:

  Postovani „Krik“,

  pitam se gde su Vam izvori informacija? Svi linkovi u clanku koje ste naveli vode ka Vasoj stranici. Plasim se da cete mi dati odgovor da su te „informacije“ dostupne samo registrovanim citaocima. Meni se cini da je ovo, kao sto i Vi kazete, samo prica a ne izvestaj baziran na poverljivim informacijama. Uz sve ovo sto sam rekao spreman sam da prihvatim tacnost ovih tvrdnji pod pretpostavkom da su one bazirane na proverenim izvorima.

  Pozdrav,
  Slavisa Skeptisa

  • iv kaže:

   najbolje bi bilo dati kazu odakle im informacije. sutra ih ne bi bilo. ali evo meni ne smeta da ti kazem….dao im je onaj sto vam deli sendvice

 7. Sasa kaže:

  Mislim, da mislim, da mislim… Hm a nidje zakljucka, ovaj rekao ovo, onaj postavio onoga za direktora… Naravno da je raj za firme kad nema 20% poreza … Odjebite krikavci

 8. vasilije savic kaže:

  postovana gospodo da se razumemo, ni slucajno ne podrzavam aktuelnu vlast. ali sam toliko puta sam prevaren u zivotu da bez valjanih dokaza ne verujem nikome.ne kazem da ovo nije tacno i sigurno je da jetako,pitam sebe i Vasdokle sve ovo ide?

 9. Darko Marić kaže:

  Kad ste na oli konsalting pogledajte zapisnike iz specijalnog suda i svedocenja okrivljenih u slučaju Šarić i videćete da im je oli konsalting bio konsiljere za finansijske transakcije na relaciji štampa šarići futura itd. To je i javno objavljen podatak ali se niko time ne bavi što je neverovatno. A to je taj zlatni period protoka novca iz tog biznisa gde su of šor firme služile za hemijsko čišćenje. Objavljen je i ugovor koji je trajao bar godinu dana. Znči ne rekla kazala. Pa povežite period ljude i firme i sve će biti jasno. A i Žabac će izroniti. Ne može bez njega ništa.

 10. sveta panic kaže:

  verujem ja vama da su vas neki obavestili ,,al ovolika zlonamera u prikazivanju neproverenih informacija mene zabrinjava,,ne kapiram da vi ocekujete od ljudi koji se postave na vlast da su do tada sedeli kuci i nista radili nisu,i ja nista nemam protiv da svi rade,,ali ne mogu da rade bilo sta sto ima veze sa tenderima grada beograda recimo,,,ili tenderima drzave,,a to sto je neko gradonacelnik pa prodaje zlato u Grckoj to nema veze sa njegovim poslom,,nit me zanima Mali nit me interesuje Vucic,,al vi ste ih nanisanili opasno,,meni bre nije jasno ko ste vi,,sta ste vi,,vi sve bre znate ko Nikola Tesla,,a u stvari nemate bre pojma niocemu,,samo nagadjate,,,,al dobro to je vase pravo i to treba postovati,,samo palite ovaj jadni narod koji se muci za hleb,,tacno cete da izazovete bratoubilacke sukobe,,,kunem vam se tako ce biti,,

 11. bleja kaže:

  A gde su pravi dokazi pored price ajde iskreno nije da ne verujem ali ako imate dokaze onda sa njima nesto i uradite pricom ne postizete nista mogu i ja da pricam u prazno

 12. AKIHABARA kaže:

  Zamolio bih poštovani KRIK, ako je moguće da pročešljaju projekat „Beograd na vodi“ i detaljno ispitaju taj kriminal. Većina ljudi ne zna pravu stvar oko toga ili imaju polovična saznanja. Šta se dešava sa investitorom Mohamedom al Abarom? Gde se krije? On je slične projekte imao i u Indiji, Pakistanu i Kazahstanu, gde je mnoge ojadio za stanove koji su ostali samo makete a on nestao sa parama. I sada je došao u Beograd da nastavlja svoj kriminalni poduhvat uz pomoć naših vlastodržaca. Pozabavite se malo sa tim i volšebnim ugovorima za kupovinu tih virtualnih stanova. Saznajte sve i obavestite nas ako je moguće. Podrška vašem daljem radu!

 13. martin kaže:

  Ljudi, batalite ovaj single page dizajn…

  Ovo nista ne valja… Napravite lepo „magazine“ template za sajt…
  Imate dobre vesti, ali je sajt nepregledan do zla boga…

  Srdacan pozdrav

 14. Srbistan kaže:

  Koliko li jadnih sendvičara imaju ovi SNS svuda oni nešto komentarišu, po komentarima odmah ih čovek prepozna, odmah ih prepoznaš kadar…
  Bravo za KRIK utešno je da i ovakvih novinari postoje, dosta bre ovih novinarskih prostitutki i političkih.. pošaljimo ih gde im je mesto, nek jednom zdrava snaga da sve od sebi i u podrum zauvek s ostalim.. sram ih bilo toliko je naših momaka ginulo u ovim suludim i bespotrebnim ratovima, toliko porodica ostalo bez domova, narod bolestan i preživljava.. ma bre Sram ih bilo, ološ neponovili se…

 15. cvele kaže:

  i nije sinisa mali nego MALI SINISA!!!!!
  vise mu pristaje…hahahaahhhaaaa

 16. Marisav kaže:

  Čim je “Ofšor“ i čim je na Britanskim Devičanskim ostrvima,sve je jasno što se SNS “patriotizma“ tiče!Sad će veliki zaštitnik čestitosti i poštenja(Veliki ON čije ime se ne sme spomenuti) da skoči i počne da viče:Ostavite Malog,ako nešto imate recite to meni!Ustvari ne znam da li ste primetili da se cela koncepcija SNS-a i sastoji u fori:ON pošten kao sunce a svi bliski njemu drpaju i muvaju pa na oči ne vide.ON im pravi paravan i kupuje im dragoceno vreme,a oni prave pare za sebe i delom za stranku.Kad budu pali ON čist ko suza a njih ima da jurimo po belom svetu i teško da ćemo bilo šta uspeti da dokažemo jer će u međuvremenu sve lepo zataškati,osnovati nove legalne firme sa opranim novcem svih nas,za sve njih!

 17. Ljudi, da li ste vi pismeni? Na sajtu piše „samo registrovani korisnici imaju pristupa dokumentaciji“ !
  Da li ste toliko nepismeni da ne umete da se registrujete, pa čak neku stotinu dinara ili bilo čega donirate sajtu?
  Registrujte se normalno i imaćete pristupa dokumentaciji.

 18. Dejan kaže:

  Bitno je da on ima a mi ne. U stvari da on ima a zbog toga mi ne. Ili jos jednostavnije da zbog njega i slicnih njemu mi nemamo nista tako da su oni krvi za sve. Sta cete po tom pitanju poduzeti?
  Da on ima troje dece i zenu koja je takodje umesana u sve i da super zive a mi i nase porodice nemamo ni za hleb.
  Da neko nema ni decu zbog takvih lopovcina ko sto je on.

  Ali bitno je i da se lako nadje gde stanuje i ko mu je sve porodica pa ako se on oseca posle svega siguran u Srbij neka zivi u ubedjenju a nekom ce vec pasti na pamet kako da dodje do njegovog novca i naplati svoj deo i deo ostalog opljackanog naroda.

  Cinjenica je da su aljkavi i osioni. Da se slikaju sa svojim porodicama za casopise i drustvene mreze posto su bedni i neinteligentni i misle da je sve u javnom zivotu a ne shvataju da ih je sve to osudilo na nesiguran zivot sa porodicama. Sada kada se zna kako on i njegovi izgledaju nigde vise nije siguran i to je jedna cinjenica koju on nikada nece moci da izmeni.

  Kao sto je cinjenica da su lopovskim ponasanjem on i njegova zena ugrozili svoje i zivote svoje dece.

  Pitanje je samo kada ce nekome pasti neka ideja na pamet a onda zbogom lepi zivote za sve te lopovcine.

 19. Aca kaže:

  Da li ce freelanser Sinisa Mali da plati porez u Srbiji,pitam se ?