KRIK dobitnik regionalne nagrade „Srđan Aleksić“

KRIK dobitnik regionalne nagrade „Srđan Aleksić“

KRIK je dobitnik prve regionalne novinarske nagrade „Srđan Aleksić“ za profesionalno i društveno odgovorno medijsko izveštavanje koje rezultira konkretnim dobrobitima za ljude i zajednice. KRIK je nagradu dobio u kategoriji „Za medije“, dok su u kategorijama “Za hrabrost” i „Za doprinos zajednici“ dobitnici novinari Tamara Skrozza i Viktor Ivančić.

Piše: Bojana Jovanović

„Jedan od retkih medija koji je na sebe preuzeo ogromnu civilizacijsku obavezu da bude nepristrasan, pravičan hroničar jednog od najturobnijih perioda za društvo u Srbiji“, piše u obrazloženju žirija za KRIK kome je dodeljena nagrada „Za medije“.

U kategoriji „Za hrabrost“ dobitnica je novinarka Tamara Skrozza.

„Malo je danas ruku u kojima bi vrednosti koje promoviše nagrada ’Srđan Aleksić’ bile bezbednije, no što će to biti u rukama novinarke Tamare Skrozze. Onu ’ljudsku dužnost’, koja je Srđana koštala života, ona kroz svoje tekstove vrši decenijski dosledno, brižna prema žrtvama i bespoštedna prema počiniocima, imuna na političke pritiske i tabloidna iživljavanja”, navodi se u obrazloženju žirija.

Novinar, urednik, kolumnista i pisac iz Splita Viktor Ivančić, koji je već gotovo četrdeset godina predvodnik slobodnog, nezavisnog i kritičkog novinarstva u Hrvatskoj, ali i na području cele bivše Jugoslavije, uverljivom većinom glasova žirija, proglašen je dobitnikom u kategoriji „Za doprinos zajednici“.

„Njegovo ime postalo je sinonim hrabroga, prodornog i kritičkog antirežimskog novinarstva. Žiri je svestan da upravo Ivančiću, bez dileme, pripada nagrada za doprinos zajednici s časnim imenom Srđana Aleksića, mladića koji je životom platio pokušaj da zaštiti prijatelja napadnutog samo zato što je bio druge nacije. U tom smislu, žiri naglašava da je ime Viktora Ivančića, baš kao i ono Srđana Aleksića, najbolji putokaz mladim novinarima kakve profesionalne i etičke kvalitete trebaju prigrliti kada stupaju u novinarsku profesiju”, navodi se u obrazloženju.

Regionalna novinarska nagrada „Srđan Aleksić“ dodeljuje se za profesionalno i društveno odgovorno medijsko izveštavanje koje rezultira konkretnim dobrobitima za ljude i zajednice (doprinosi pomirenju, zaštiti ljudskih prava, uključivanju marginalizovanih i ranjivih grupa, rodnoj ravnopravnosti, vladavini prava, kulturi dijaloga, borbi protiv govora mržnje i lažnih vesti ), te za iskazanu novinarsku hrabrost.

Na konkurs za nagradu stigle su 83 nominacije za 52 novinara i 13 medija, o kojima je odlučivao žiri u sastavu: Ana Hegediš Lalić (Srbija), Boris Pavelić (Hrvatska), Vladan Mićunović (Crna Gora), Berislav Jurič i Elvir Padalović (Bosna i Hercegovina).

Novinarsku nagradu raspisuju Helsinški parlament građana Banjaluka, Mreža za izgradnju mira, Nazavisno društvo novinara Vojvodine, Institut za medije iz Crne Gore i Udruga za promicanje medijske kulture, umjetnosti i tolerancije “Lupiga – svijet kroz obične oči” iz Hrvatske.

Nagrade će biti uručene u Banjaluci 10. decembra.

Comments are closed.