Kosmajac optužen za utaju 4 hiljade evra poreza

Kosmajac optužen za utaju 4 hiljade evra poreza

Dragoslav Kosmajac, koga je premijer Srbije označio kao najvećeg narko-dilera u Srbiji i čije je hapšenje najavljivano mesecima, optužen je da je utajio oko četiri hiljade evra poreza. Kosmajac je ranije optužen i da je podstrekao radnika katastra da ga protivzakonito upiše kao vlasnika oko 7,5 ari zemlje.

Piše: Pavle Petrović

Kosmajac je široj javnosti postao poznat kada je premijer Aleksandar Vučić na konferenciji za medije u junu 2014. godine rekao da je on najveći narko-bos u zemlji. Neposredno nakon toga, ministar policije Nebojša Stefanović formirao je policijsku grupu sastavljenu od deset članova koja je trebalo da istraži ono što je premijer rekao na konferenciji – „navode u vezi sa eventualnim kriminalnim aktivnostima Dragoslava Kosmajca“. Grupa, međutim, nije uspela da dokaže da je Kosmajac umešan u šverc droge i organizovani kriminal.

Doniraj KRIK_300x140Vučić je u intervjuu novinarima Mreže za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK pre mesec dana rekao da policijska akcija protiv Kosmajca nije uspela jer nije bilo dovoljno dokaza.

„Na kraju je pronađena utaja poreza. Da li je to dovoljno – nije“, rekao je Vučić. „Moguće ja da nije trebalo da na takav način to izgovorim, ali to ne bi promenilo ništa, imao je ozbiljnije izvore nego što je televizija“, rekao je Vučić u intervjuu za KRIK i dodao da su pojedinci iz policije „radili sa Kosmajcem“.

Advokat Dragoslava Kosmajca Đorđe Simić rekao je da Kosmajac nije izvršio krivično delo koje mu se stavlja na teret.

„Reč je o 512.056 dinara poreza koji je navodno utajen u periodu od pet godina“, rekao je Simić za KRIK. „Najteže krivično delo za koje je Kosmajac do sada optužen je podstrekavanje na zloupotrebu položaja i uknjižba sedam ari zemljišta u Malom Mokrom Lugu“, rekao je Simić.

Kosmajac je uhapšen u novembru 2014. godine u svojoj kući. U pritvoru je proveo tri meseca. Izašao je pošto je platio jemstvo od 200.000 evra nakon čega mu je izrečena zabrana napuštanja stana. Dok je bio u pritvoru, Viši sud je Kosmajcu privremeno oduzeo imovinu. Spisak zaplenjene imovine koji su nabavili novinari KRIK-a ima 24 stavke – objekte i zemljišne parcele.

Ostale optužbe

Protiv Kosmajca Više tužilaštvo je u oktobru prošle godine podiglo optužnicu za podstrekavanje na zloupotrebu službenog položaja. Sud još uvek nije potvrdio ovu optužnicu.

Kosmajac je na nezakonit način postao vlasnik parcele od oko 7,5 ari, navodi se u krivičnoj prijavi koju je policija dostavila tužilaštvu, a čiju kopiju KRIK poseduje.

On se, prema istrazi, u septembru 2010. godine sastao sa Dragom Milidragim, zaposlenim u privatnoj firmi koja je imala ugovor sa Republičkim geodetskim zavodom. Milidrag je bio angažovan da izradi katastar nepokretnosti za opštinu Zvezdara gde Kosmajac živi.

Kuća Dragoslava Kosmajca na Zvezdari

Kuća Dragoslava Kosmajca na Zvezdari

Kosmajac je podstrekao Milidraga da mu omogući da se u katastar upiše kao jedini vlasnik parcele, tvrdi tužilaštvo. Sastanku je prisustvovao i geometar Milan Rapaić.

Komisija Republičkog geodetskog zavoda nakon sastanka donela je odluku o upisu. Milidrag je zatim Kosmajca upisao kao jedinog korisnika 763 kvadratna metra zemljišta, a ostale suvlasnike parcele izbrisao. Ovim postupkom državni budžet oštećen je za oko 95.000 evra, procenilo je tužilaštvo na osnovu tržišnih cena zemljišta. Osim Kosmajca, Milidrag i Rapaić su optuženi da su zloupotrebili službeni položaj.

Kriminalna veze

Kosmajac je, prema policijskim izveštajima i izvorima i sudskim svedočenjima, bio jedan od većih krijumčara kokaina na Balkanu, ali za ova krivična dela nikada nije bio uhapšen ili optužen.

Čuveni kriminalac Boris Petkov i Dragoslav Kosmajac (foto Puls Asfalta)

Čuveni kriminalac Boris Petkov i Dragoslav Kosmajac (foto: Puls Asfalta)

„Kosmajac je povezan sa međunarodnim krijumčarima opojne droge u Južnoj Americi, odakle organizuje transporte velikih količina kokaina za Evropu. On sam nikada ne dolazi u kontakt sa narkoticima niti licima koja neposredno vrše navedene poslove“, navodi se u Beloj knjizi organizovanog kriminala MUP-a Srbije iz 2001. godine.

U izveštaju se navodi da je Kosmajac drogom snabdevao Ljubišu Buhu Čumeta i Dušana Spasojevića, bivše vođe dve najmoćnije kriminalne grupe u Srbiji – „surčinskog“ i „zemunskog klana“. Dva bivša člana „zemunske bande“ – Aleksandar Simović i Dejan Milenković Bagzi – na sudu su svedočili da je surčinski klan nabavljao narkotike od Kosmajca.

Kosmajac ima posredne veze i sa čuvenim narko bosom Darkom Šarićem. Boban Stojiljković iz Vranja, osuđen na 11 godina zatvora kao deo Šarićeve grupe, bio je vlasnik stana u slovačkoj prestonici Bratislavi gde su prijavljeno prebivalište imali Šarić i Kosmajac. Prema policijskim izvorima, Kosmajac je blizak i Bojanu Stanojkoviću Bokiju koji je bio optužen da je sa Šarićem organizovao transport kokaina. Stanojković je oslobođen ovih optužbi.

Do 2000. godine protiv Kosmajca je podneto više krivičnih prijava, uglavnom zbog posedovanja oružja, pokazuju dokumenta koje je sakupio KRIK.

Osuđen je dva puta – 1973. godine na šest godina zatvora1977. godine na šest godina i tri meseca zatvora. Odslužio je obe kazne.

 

Comments are closed.