Kontroverzni rumunski biznismen neće biti izručen, dobio azil u Srbiji

Kontroverzni rumunski biznismen neće biti izručen, dobio azil u Srbiji

Viši sud u Beogradu odbio je početkom ovog meseca molbu rumunskog Ministarstva pravde da izruči kontroverznog rumunskog biznismena i bivšeg poslanika Sebastijana Gicu. Sudsko veće navodi da je uzelo u obzir to što je Gica prošlog meseca dobio azil u Srbiji zbog pretnje od političkog progona.

Piše: Milica Vojinović

Protiv Gice se u Rumuniji vodi istraga zbog osam krivičnih dela, između ostalog zbog ucene, davanja mita, trgovine uticajem, pranja novca i odavanja poverljivih informacija.

On je uhapšen u Beogradu sredinom aprila prošle godine po poternici Interpola koju je za njim raspisala Rumunija.

Kako je danas saopštio Viši sud u Beogradu, veće koje je odlučivalo o njegovom izručenju posebno je imalo u vidu rešenje Kancelarije za azil Ministarstva unutrašnjih poslova kojim je početkom juna ove godine Gici odobren azil u Srbiji zbog „pretnje progonom u zemlji porekla usled političkog mišljenja.“

Kancelarija za azil utvrdila je, piše u saopštenju suda, da Gica ispunjava uslove za dobijanje azila u Srbiji „u obliku utočišta“ i da bi njegov položaj u slučaju izručivanja Rumuniji bio pogoršan.

Odluku Višeg suda u narednom periodu preispitivaće Apelacioni sud koji je može potvrditi, ukinuti ili preinačiti.

Protiv Gice je i u Srbiji vođen postupak  jer je u trenutku hapšenja sa sobom imao falsifikovani pasoš. Postupak je prekinut jer se on nalazio u ekstradicionom pritvoru.

Kako je Danas pisao početkom ove godine Ministarstvo finansija dodelilo je ugovor vredan više od milion evra grupi firmi među kojima je bila i firma ovog kontroverznog rumunskog biznismena.

Ugovor se odnosio na nabavku menadžerskog informacionog sistema i prateće računarske opreme, pisao je ovaj dnevni list.

U trenutku kada je državna sekretarka Ministarstva finansija Andrijana Ćurčić potpisala odluku o dodeli ugovora, 7. aprila 2017. godine, Gica je već nekoliko meseci bio u bekstvu od rumunskih istražnih organa.

2 Comments

  1. Jovan Duljaj kaže:

    A u Rumuniji trazen i osudjen zbog malverzacija pri nabavci hardvera i softvera za drzavne organe. A mi mu dajemo da kod nas isto tako obrne novac gradjana.

  2. Vesna Koković kaže:

    Kako se bruka srpsko pravosudje i MUP! Politički progon nije istraga zbog počinjenih osam kivičnih dela. Sramota!