Komlen Nikolić: Stefanović izjavom izašao van svojih ovlašćenja

Komlen Nikolić: Stefanović izjavom izašao van svojih ovlašćenja

Lidija Komlen Nikolić (foto: mc.rs)

Kritika koju je na rad tužilaca i sudija pre dva dana izneo ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović nije u okviru njegovih ovlašćenja i ne doprinosi stvaranju nezavisnog pravosuđa, kaže za KRIK predsednica Udruženja tužilaca Srbije (UTS) Lidija Komlen Nikolić. Stefanović je, u pokušaju da opravda loše rezultate nedavne policijske akcije u kojoj je uhapšeno oko 150 osoba, krivicu za puštanje na slobodu većine uhapšenih svalio na pravosuđe.

Piše: Milica Vojinović

Komlen Nikolić navodi da Ministarstvo unutrašnjih poslova može da bude nezadovoljno rezultatima akcije, ali da je veoma bitno da se ne vrši pritisak na druge institucije.

„Svojom izjavom (ministar Stefanović) je izašao van zakonskih ovlašćenja“, kaže ona.

„Takve izjave ne doprinose stvaranju nezavisnog pravosuđa.“

Komentarišući Stefanovićevu izjavu da su tužilaštva i sudovi neodgovorni jer na slobodu puste kriminalca koji je uhapšen sa ilegalnim pištoljem, predsednica UTS-a naglašava da je pritvor samo mera obezbeđenja da će osumnjičeni biti dostupan organima tokom postupka.

„Ne možemo da se bavimo političkim izjavama o tome da ne puštamo nekoga ko ima oružje ili nema oružje“, navodi Komlen Nikolić.

Podsetimo, ministar Stefanović je pre dve nedelje akciju policije u kojoj je uhapšeno 150 osoba predstavio kao uspeh u borbi protiv organizovanog kriminala.

KRIK je, međutim, prikupio podatke koji pokazuju da u akciji nije učestvovalo Tužilaštvo za organizovani kriminal, kao i da je većina krivičnih prijava podneta za blaža krivična dela.

Dve trećine uhapšenih pušteno je nakon dvodnevnog zadržavanja, pokazuju podaci, a protiv trećine uhapšenih nije ni podneta prijava pa se protiv njih postupak neće ni voditi.

Ministar policije nije sporio podatke, ali je naveo da akciju i dalje smatra uspešnom jer će, prema njegovim rečima, ona tek dovesti do razotkrivanja kriminalnih grupa.

Pročitajte više o rezultatima policijske akcije.

Comments are closed.