Komisija Evropskog parlamenta proverava navode „Panamskih dokumenata“

Komisija Evropskog parlamenta proverava navode „Panamskih dokumenata“

Evropski parlament izglasao je predlog o osnivanju istražne komisije koja će se baviti otkrićima projekta „Panamska dokumenta“ u kom je učestvovao KRIK.

Piše: Bojana Pavlović

Komisiju će činiti 65 članova čiji će zadatak biti da u narednih godinu dana istraže da li su Evropska komisija i države članice počinile prekršaje u vezi sa pranjem novca i utajom poreza.

Formiranje ovakve komisije bio je predlog stranke Zelenih čija je poslanica Eva Džoli rekla da bi komisija trebalo da se usresredi na istraživanje saradnje država kao i na ulogu posrednika u finansijskom sektoru i u advokatskim firmama.

Oko 11,5 miliona dokumenta procurilo je ove godine iz jedne od najvećih tvoraca fiktivnih firmi – advokatske kancelarije „Mossack Fonseca“ sa Paname.

Na osnovu tih dokumenata nastao je projekat „Panamska dokumenta“ koji su vodili Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara i nemački list „Zidojče Cajtung“ u saradnji sa više od 100 novinarskih organizacija širom sveta. Mreža za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK učestvovala je u projektu i analizirala podatke u vezi sa Srbijom.

Interna dokumenta firme otkrila su zvučna imena iz sveta politike, sporta, šou biznisa i kriminala skrivena iza kompanija osnovanih u poreskim rajevima.

Među njima našli su se britanski premijer Dejvid Kameron, premijer Islanda Sigmundur Gunlaugson, kao i porodica predsednika Azerbejžana Ilhama Alijeva, fudbaler Lionel Mesi, kao i ljudi bliski ruskom premijeru Vladimiru Putinu.

U obimnoj dokumentaciji KRIK je našao imena poznatih biznismena iz Srbije.

Vladimir Delić, porodični prijatelj gradonačelnika Beograda Siniše Malog, poseduje dve firme u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i panamsku kompaniju koja se bavi međunarodnim prevozom robe prekookeanskim brodovima.

Delić je sa ocem Siniše Malog Borislavom privatizovao preduzeće „Bratstvo“ koje se bavilo remontom vagona. Protiv Delića je u Srbiji vođena istraga pod sumnjom da je oštetio ovu firmu zalažući njenu imovinu.

„Panamska dokumenta“ otkrila su i da je srpski biznismen Zoran Drakulić bio punomoćnik kompanije koja je kontrolisala firmu za koju se sumnja da je preko nje iznet deo novca iz Srbije devedesetih godina.

Srđan Šaper, marketing i medijski mogul, koristio je ofšor kompanije da tri miliona evra, koje je zaradio prodajom prostora za oglašavanje, pošalje iz Srbije u ofšor destinacije – ostrva Niue, Samoa, Bahami.

Biznismen Filip Cepter sarađivao je sa sumnjivim advokatom i trgovcem naftom Alenom Bjondom iz Švajcarske.

Premijer Aleksandar Vučić rekao je, komentarišući rezultate projekta, da veruje da će Uprava prihoda i poreska policija ispitati da li je Srbija na bilo koji način oštećena. Do danas, niko od nadležnih u Srbiji nije se oglasio u vezi sa ovim slučajem.

Comments are closed.