Tajna dokumenta otkrivaju 2 milijarde dolara koje vode do Putina

Tajna dokumenta otkrivaju 2 milijarde dolara koje vode do Putina

Vladimir Putin (foto: ICIJ)

Putinov prijatelj iz mladosti bio je vlasnik nekoliko ofšor kompanija kroz čije bankovne račune je prošlo najmanje dve milijarde dolara, pokazuju dokumenta procurila iz jedne od vodećih agencija za osnivanje ofšor kompanija „Mosak Fonseka“.

Priredila: Bojana Jovanović

Nemački list „Zidojče cajtung“, Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ) i više od 100 novinarskih organizacija širom sveta, među kojima i KRIK, došli su u posed 11,5 miliona dokumenata koji otkrivaju skriveno vlasništvo i poslovanje kompanija osnivanih u poreskim rajevima.

Ova dokumenta pokazuju da je iza niza ofšor kompanija kroz koje je prošlo više od dve milijarde dolara blizak prijatelj predsednika Rusije Vladimira Putina, Sergej Roldugin.

Roldugin i Putin zbližili su se u mladosti. Njih dvojica ostali su bliski i nakon što je Putin postao prvi čovek Rusije, a Roldugin poznati čelista i dirigent. Roldugin je nastupao pred Putinom i njegovim gostima iz visokog društva.

Dokumenti procurili iz agencije „Mosak Fonseka“ otkrivaju novu, nepoznatu stranu njihovog prijateljstva.

Roldugin je bio vlasnik tajne mreže ofšor kompanija kojima su zapravo upravljali Putinovi bliski saradnici. Najmanje dve milijarde dolara prošlo je kroz bankovne račune i ofšor kompanije, pokazuje istraživanje ICIJ-a.

Sergej Roldugin

Sergej Roldugin

Na račune ofšor kompanija u njegovom vlasništvu,desetine miliona dolara uplaćivale su firme kojima su rukovodili Putinovi saradnici. Dokumenta pokazuju da je novac na Rolduginove ofšor kompanije najverovatnije stigao sa računa firmi bliskih ruskim oligarsima – porodici Rotenberg, Sulejmanu Kerimovu, Alekseju Mordašovu i drugim ruskim biznismenima.

Deo novca je, pokazuje istraživanje, plasiran u Rusiju. On je potrošen na kupovinu odmarališta, jahting klubova, vila i udela u „Kamazu“, najvećem proizvođaču kamiona u Rusiji, i kompanijama koje se bave oglašavanjem.

Moguće je da Roldugin, koji je u više navrata tvrdio da nije biznismen, zapravo i nije pravi vlasnik ovih kompanija. Dokumenta ukazuju da je on bio istureno lice Putinovih saradnika, a možda i samog Putina.

Stotinak novčanih transakcija opisanih u dokumentima pokazuje složenu strukturu ofšor kompanija i njihovih međusobnih odnosa – iste osobe trgovale su akcijama istih kompanija više puta dnevno, na dokumenta su stavljani raniji datumi, kompanije su jedna drugoj za dolar prodavale prava na višemilionske pozajmice.

Svi poslovni aranžmani, međutim, imali su isti rezultat. Novac i moć kroz mrežu ofšor kompanija išli su ka firmama i ljudima povezanim sa Putinom.

Dokumenta jasno pokazuju da je mrežu ofšor kompanija izgradila Rosija banka, poznata i kao „banka predsednikovih prijatelja“.

Ime Vladimira Putina ne pojavljuje se ni na jednom od dokumenata.

Nakon što su novinari ICIJ-ja uputili pitanja ruskom predsedniku, njegov portparol sazvao je konferenciju za novinare na kojoj je istraživanje nazvao napadom na Putina i nizom gnusnih laži. Rekao je da se pitanja odnose na ofšor kompanije i veliki broj biznismena koje Putin nikada nije video i sa kojima nema veze.

Detalje ove istraživačke priče pročitajte u engleskoj verziji.

5 Comments

  1. vasko kaže:

    Mora da je Jelena Milić pronašla pa je plasirala na društvenim mrežama!

  2. vasilije savic kaže:

    neznam cemu sluze ovakva pisanja, kao sto su predpostavljamo ili sumnjamo,, krik je do sada za mene bila ozbiljna kuca.neznam kuda ih vode ovakva pisanja!

  3. Dragan NS kaže:

    Zasto Putinova slika kad se ne spominje u dokumentima?

    • Sima kaže:

      Vidim ti si za ovo kratko vreme procitao sve sto je procurelo. Eeee kakvi ste vi, bez trunke kritickog rezonovanja, da vam se doticni *** na glavu vi biste se smeskali. Fuj.

  4. fgpm kaže:

    Ceo svet zna za ovakve transakcije kojima se bave bogati i moćni ljudi.
    Na sreću, u svakoj zemlji postoje ISTRAŽIVAČKI NOVINARI koji se bave otkrivanjem sumnjivih i protiv-zakonitih poslova…Bilo bi lepo da saznamo imena onih koji se bave ovom vrstom kriminala, jer su to ljudi koji, pre svega, pljačkaju sopstvene građane…