Kome je još zabavno?

Kome je još zabavno?

Najveća ironija je u tome što je premijerka tražila da poslanici izglasaju Sinišu Malog, za kojeg postoje sumnje da je učestvovao u pranju novca, na mesto ministra finansija – čime je postao nadležan i za rad Uprave za sprečavanje pranja novca.

Piše: Dragana Pećo

Nikada toliko istraživanja KRIK-a nije bilo pomenuto u skupštini kao ovih dana kada se raspravljalo o izboru novog ministra finansija. Nije ni čudo s obzirom da je kandidat za ministra bio Siniša Mali – čovek o kojem je objavljeno najviše priča koje otkrivaju njegovu umešanost u korupciju.

KRIK je Sinišu Malog počeo da razotkriva od oktobra 2015. Na našem sajtu čitaoci su se upoznali sa njegovim sumnjivim poslovima: kupovinom apartmana u Bugarskoj, ofšor poslovanjem, skrivanjem imovine, pranjem novca, 45 računa, otimanjem državne zemlje, privatizacijom Bratstva…

„Najzabavnija mi je ona o 24 stana“, prokomentarisala je premijerka Ana Brnabić u skupštini.

Sva ova dokumentima potkrepljena otkrića na koja su je početkom nedelje podsećali poslanici, premijerka je negirala. Branila je kandidata za ministra sa kojim je išla u srednju školu, ali o detaljima njihovog odnosa nije želela ranije da govori za KRIK jer su, kako je navela, iz „privatne sfere“.

Za premijerku je samo „zabavno“ to što su i Agencija za borbu protiv korupcije, ali i bugarska Finansijsko-obaveštajna služba (FOS), potvrdile ono što je KRIK ranije pisao o kupovini stanova u Bugarskoj. Do danas Mali nije javnosti otkrio poreklo novca kojim su kupljeni apartmani na Crnom moru, vredni oko pet miliona evra, kao ni u čije ime ih je kupio.

„Ne, nije tačno“, negirala je premijerka čak i nalaze državnih organa da je Mali sa porodicom oteo deset hektara državne zemlje. Naime, nakon privatizacije vršačkog Alfa Proteina, Mali je sa porodicom ilegalno prisvojio državnu zemlju kod Vršca koju je to preduzeće koristilo, za šta je odgovarao njegov novi vlasnik, ali ne i porodica Mali. Sudski postupak kojim država pokušava da vrati zemlju još traje.

Brnabić tvrdi da nije bilo spornih privatizacija dok je Mali radio u Agenciji za privatizaciju, što takođe nije tačno. Mali je, kao direktor Centra za tendere, bio nadležan za privatizaciju Beopetrola, koju je Savet za borbu protiv korupcije označio kao koruptivnu. 24 stana u Bugarskoj kupio je upravo od bivšeg košarkaša Srđana Dabića, zastupnika ruskog Lukoil-a koji je privatizovao Beopetrol.

Mali je pomogao svom ocu i porodičnom prijatelju da privatizuju fabriku vagona Bratstvo iz Subotice otkrivajući im poverljive podatke kojima je imao pristup kao službenik Agencije za privatizaciju.

Mali je umešan i u nelegalno rušenje objekata u Hercegovačkoj. O njegovoj ulozi u rušenju govorio je i predsednik Vučić onomad kada je za rušenje rekao da su odgovorni „kompletni idioti“ iz vrha gradske vlasti. Bivša supruga Marija Mali je za KRIK („neki portal“ kako ga naziva premijerka) svedočila da joj se Mali pohvalio da je on organizovao rušenje. Postupak je pokrenut samo protiv šefa smene policije iako su fantomi sa bagerima imali podršku gradskih javnih preduzeća.

Bežeći od tvrdnji o ozbiljnim krivičnim delima za koje je Malog optužila bivša supruga u intervjuu KRIK-u, premijerka je branila Malog time kako je Marija Mali tužiocu rekla da je htela da naudi bivšem suprugu. Tu tvrdnju, pošto tužilaštvo odbija novinarima da dostavi dokumenta iz slučajeva povezanih sa Sinišom Malim, u ovom trenutku nije moguće proveriti.

Marija Mali je ispričala i kako ju je bivši suprug primorao da, za 95.000 evra u kešu čije poreklo nije mogao da objasni, Agenciju za borbu protiv korupcije slaže da je novac pronašla nakon smrti oca, a sve u dogovoru sa njegovim advokatom Igorom Isailovićem – koji je prijatelj i naše premijerke. Uz to, Marija je u intervjuu ukazala i na imovinu koju Mali skriveno poseduje.

Brnabić je odbacila i dokaze o spornom doktoratu Siniše Malog objavljene još 2014. Premijerka kaže da je već dva puta utvrđeno da nije plagirao doktorat. Slučaj, međutim, nakon više od tri godine nije okončan, a više od 300 profesora traži da se doktorat Malog poništi.

Kao kod svih drugih spornih radnji iza kojih stoji novi ministar finansija, premijerka je stala u njegovu odbranu i kada su u pitanju novogodišnji ukrasi koje ona, kako kaže, vidi kao „investiciju“. Bivšeg gradonačelnika branila je od „najskuplje jelke“ tako što je pronašla da postoji skuplja jelka od one koju je on kupio Beograđanima.

Za premijerku nije tačno ni to što zvanični dokument pokazuje da je Siniša Mali sa porodicom kontrolisao najmanje 45 bankovnih računa. Neki od njih nisu otvoreni na njegovo ime, ali je Mali imao dozvolu da raspolaže novcem. Do danas nije poznato ni ko su „prijatelji“ koji daju 60.000 evra Malom za dečje školarine, a koje je on upoznao u inostranstvu.

Premijerka ide dotle da negira i nalaze Uprave za sprečavanje pranja novca koji pokazuju da je Mali jednim fiktivnim poslom, preko ofšor zone, prebacio sebi više od pola miliona evra – što je prema rečima stručnjaka klasičan primer pranja novca.

Umesto da se ozbiljno sudski rešavaju, sumnje da je učestvovao u pranju novca kao da su bile referenca da Mali postane ministar finansija. Možda u našoj državi ne postoji veća ironija od toga da se Mali danas nalazi na čelu ministarstva čiji je deo Uprava za sprečavanje pranja novca.

Da li je i vama, kao i premijerki, zabavno sada kada gledate Sinišu Malog na mestu ministra finansija?

3 Comments

 1. Bosko kaže:

  Ovde se brani nezavisna drzava Kosovo koje nije naseni koje samo kompletni idioti (citiram Predsednikovu terminologiju) mogu da pomisle da ce biti nase, a ovi iznutra sto nam piju krv se pustaju da normalno nastave da rade sto su radili i zbog cega i jesu u politici, da kradu!
  Od kad znam za sebe ovde narod sve suprotno radi od onog sto treba. Bice da je glupost u pitanju i manjak inteligencije. Niko ne moze suprotno da me uveri ker je nemoguce da neko 30 godina iz godine u godinu vuce suprotne poteze od normalnih. To sam idioti mogu.

 2. Nada kaže:

  Suvišan je komentar za napred rečeno. Samo vidim da ne vredi ukazivati na nečiju krivicu ako to oni koji treba da reaguju ne čine. Jednog dana ako ovo društvo bude postojalo će možda istina izaći na videlo. Možda neko drugi i sankcioniše ove prevare i malverzacije a vinovnike stavi u zatvor gde im je mesto. Imovinu stečenu na ovaj način naravno treba oduzeti u celini.

 3. duki kaže:

  Da li vi iz KRIK-a ove podatke osim na sajtu pošaljete još nekome? Imate li vi i stranicu na nekom stranom jeziku? Znam da „vrana vrani oči ne vadi“ i da se oni slčini iz inostranstva neće mešati u naše unutrašnje stvari, ali bar da znaju i u nekoj prilici kažu našim liderima da bi bilo dobro u interesu naroda neke stvari promeniti.