Koluvijini advokati nisu došli na sud, suđenje za „Jovanjicu“ odloženo

Koluvijini advokati nisu došli na sud, suđenje za „Jovanjicu“ odloženo

Suđenje Predragu Koluviji i devetorici njegovih saradnika optuženih za proizvodnju više od tone marihuane u slučaju „Jovanjica“ odloženo je danas jer se na sudu nije pojavio niko od četvoro Koluvijinih advokata.

Piše: Sara Smolović

Predsedavajući sudija Zoran Ganić morao je da odloži današnje suđenje Koluviji i optuženim radnicima sa imanja „Jovanjica“ u Staroj Pazovi jer se niko od četiri Koluvijina advokata nije pojavio na sudu niti je poslao zamenu.

Branilac Zora Dobričanin Nikodinović nije došla zbog zdravstvenih razloga, a ostalih troje, odnosno Vladimir Đukanović, Aleksandra Zlatić i Svetislav Bojić su, kako su sudiji preneli ostali advokati iz ovog slučaja, imali hitna saslušanja sa svojim drugim klijentima. 

Tužilac Saša Drecun predložio je da se ovo suđenje spoji sa slučajem koji je javnosti poznat kao „Jovanjica 2“, a u kome su policajci i radnici obaveštajnih agencija – Bezbednosno-informativne i Vojnoobaveštajne agencije – optuženi da su štitili Koluviju i njegovo imanje sa marihuanom. Optužnica za „Jovanjicu 2“ je prošle nedelje postala pravosnažna, što znači da suđenje i za ovaj postupak uskoro treba da počne. 

Drecun je zatražio i da se ročišta u ovom postupku odlože dok se ne donese odluka o spajanju dva postupka. Jedno od Drecunovih objašnjenja za ovakve predloge bilo je i to da u oba postupka ima više ljudi koje povezuju ista krivična dela. 

Sudija Ganić rekao je da će o predlogu spajanja dva suđenja odlučiti naknadno, a nastavak ovog suđenja zakazao je za sutra. 

Na današnjem suđenju trebalo je da svedoče Ivo Đinović, suvlasnik firme „Superior“ koja je za „Jovanjicu“ razmnožavala biljke industrijske konoplje, Branimir Melentijević , vlasnik i zastupnik firme koja je izdala deklaraciju o kvalitetu semena konoplje i Predrag Milošević, zastupnik firme od koje je „Superior“ kupovao seme konoplje, a koji se nije pojavio na sudu zbog zdravstvenih razloga.

Koluvija i još devet osoba optuženi su da su na imanju firme „Jovanjica“ u Staroj Pazovi proizveli više od tone marihuane pod pravanom proizvodnje industrijske konoplje i organskog povrća, a suđenje je počelo u oktobru prošle godine. 

Koluvijina odbrana temelji se na tome da je na njegovom imanju gajena isključivo industrijska konoplja, koja je zakonom dozvoljena za gajenje u Srbiji, a ne indijska konoplja, poznatija kao marihuana. Razlika između ove dve vrste je u psihoaktivnoj supstanci THC – zakonski, industrijska konoplja ne sme da sadrži više od 0,3 posto THC-a.

Koluvija je na jednom od suđenja rekao i da je tek nakon njegovog hapšenja, policija bila ta koja je odgajila biljke sa većim procentom THC-a na njegovom imanju, kako bi mu smestila.

Njega uskoro očekuje i novo suđenje, po optužnici „Jovanjica 2“, kojom su osim njega optuženi policajci i radnici obaveštajnih agencija BIA i VOA da su mu pružali bezbednosnu i logističku podršku za njegov biznis sa marihuanom.

Optuženi su, kako piše u optužnici čije je detalje ekskluzivno objavio KRIK, Koluviji dostavljali poverljive informacije, obezbedili mu falsifikovanu službenu dokumentaciju, nabavili specijalne policijske tablice, oružje, ali i fizički čuvali njegovo imanje. Neki od njih sa Koluvijom su imali čet-grupu „Savet za bezbednost“, u posebno napravljenoj tajnoj aplikaciji „Razgovor“ gde su čak planirali i kako da utiču na medije da se sakrije vest o njegovom hapšenju. 

Zanimljivo je i da policija nije obavestila javnost o hapšenju Koluvije i njegove grupe kako to obično čini, već je to uradio opozicioni političar Miroslav Aleksić, nekoliko dana nakon hapšenja. Tadašnji ministar policije Nebojša Stefanović pokušao je da opravda ćutanje rekavši da policija nije htela da upozori potencijalne izvršioce. 

Koluvijino imanje kod Stare Pazove, kako je ranije pisao KRIK, posećivali su brojni funkcioneri, među kojima su aktuelni ministar policije Aleksandar Vulin, bivši direktor “Koridora Srbije” Zoran Babić, kao i član gradskog veća Grada Beograda Dragomir Petronijević. 

Detaljnije pročitajte u priči: Koluvijin „Savet za bezbednost“: Kako su iz MUP-a, BIA-e i VOA-e štitili plantažu marihuane

Napomena: U vesti je netačno pisalo da se na sudu zbog zdravstvenih problema nije pojavio svedok Branimir Melentijević, ali se zapravo nije pojavio Predrag Milošević, i grešku smo ispravili. Izvinjavamo se čitaocima.

Comments are closed.