Koluvijin vozač uhapšen zbog šverca 22 kilograma heroina

Koluvijin vozač uhapšen zbog šverca 22 kilograma heroina

Zaplenjeni heroin (foto: MUP)

Koluvijin lični vozač Miloš Tofilović uhapšen je danas u međunarodnoj akciji u kojoj je zaplenjeno 22 kilograma heroina, a osim njega uhapšena su još dvojica državljana Srbije i četvorica Bugara. Akciju su izveli američka agencija koja se bori protiv narko-mafije DEA, srpska policija i tužilaštvo, kao i bugarska policija.

Pišu: Sara Smolović, Stevan Dojčinović

Miloš Tofilović bio je lični vozač optuženog narko-bosa Predraga Koluvije kome se u Srbiji sudi da je uzgajao više od tone marihuane na imanju svoje kompanije „Jovanjica“.

Tofilović je vozio svog šefa 13. novembra 2019. kada ih je policija zaustavila na autoputu ka Nišu, a zatim uhapsila Koluviju. Vozač tada nije uhapšen, već je samo svedočio.

Policija ga je uhapsila više od pola godine kasnije, u julu 2020, i on je optužen da je prevozio drogu, kao i da je pomagao Koluviji da se lažno predstavlja – na Koluvijin automobil je stavio specijalne policijske tablice. U ovoj optužnici, čije je detalje KRIK nedavno objavio, navodi se i da je preko Tofilovića, Koluvija plaćao agenta Bezbednosno-informativne agencije (BIA).

Sud je Tofilovića pustio iz pritvora u septembru prošle godine. Nije dugo ostao na slobodi.

U saopštenju koje je danas objavila policija tvrdi se da su uhapšeni članovi grupe, među kojima i Tofilović, koji su tokom prošle i ove godine krijumčarili heroin iz Turske u Bugarsku, Srbiju i Sjedinjene Američke Države. U Srbiji je zaplenjeno dva, a u Bugarskoj 20 kilograma heroina.

Tofilovićevo svedočenje

Koluvijin vozač, poreklom iz Užica, dao je iskaz tužilaštvu nakon što je vlasnik „Jovanjice“ uhapšen zbog gajenja marihuane.

Tada je rekao da je za njega radio kao vozač od jula 2019. Ispričao je da je Koluvijin „audi a8“ imao zvučnu i optičku signalizaciju, a potvrdio je da je Koluvija posedovao i policijsku značku – za koju je utvrđeno da je bila falsifikovana.

Za razliku od policajaca koji su ispričali da im je Koluvija, kada su ga zaustavili na autoputu, pokazao značku i predstavio se kao kolega, Tofilović je tužiocu ispričao da Koluvija nije vadio značku, već da su je našli u njegovoj torbici u kolima. Rekao je i da Koluvijin automobil nije imao uključenu signalizaciju na dan hapšenja.

Tofilović je ispričao i da je često službeno putovao u Severnu Makedoniju, ali bez detalja o tim putovanjima.

Policijske tablice i plaćanje agenta BIA-e

Tofilović je uhapšen u julu 2020. sa grupom policajaca, agenata BIA-e, dok je pripadnik Vojnoobaveštajne agencije (VOA) tada izbegao hapšenje.

Ovi ljudi su optuženi da su obezbeđivali Koluviju i njegovu plantažu marihuane, o čemu je KRIK objavio detalje prošle nedelje.

Za Koluvijinog vozača, tužilac Saša Drecun tvrdi da je učestvovao u švercu droge – preuzimao je pakete marihuane koja se proizvodila na imanju „Jovanjice“.

„Torbe sa paketima droge kanabis prevozio je radi dalje distribucije“, piše u optužnici.

Tofilović je, takođe, na Koluvijin automobil „škoda suprb“ stavio specijalne policijske tablice – koje su kriminalnoj grupi obezbeđene iz Uprave kriminalističke policije. Cilj korišćenja ovih tablica, prema optužnici, bio je da omogući Koluviji da nezapaženo otputuje u Niš u oktobru 2019. gde je trebalo da izvrši uticaj da se ukine presuda njegovom saradniku koji je osuđen zbog šverca marihuane.

„Dobro jutro šefe, je l’ treba da menjam tablice ili se ide ‘audijem’?“, bila je poruka koju je Tofilović poslao Koluviji.

Tužilac je utvrdio da je Koluviji tablice obezbedio Branislav Radosavljević, agent BIA-e koji je u to vreme radio kao asistent Dijane Hrkalović, državne sekretarke u MUP-u. Radosavljević je zbog toga optužen, dok Hrkalović nije ni saslušana u vezi sa ovim slučajem.

Tužilac je otkrio i da je Koluvija preko svog vozača plaćao agenta BIA-e Aleksandra Tošiča, koji je takođe optužen zbog saradnje sa uzgajivačem marihuane.

„Zameni molim te 50 evra u dinare… treba i Tošiću… zameni 100 evra“, jedna je od poruka koje je ovim povodom Koluvija poslao Tofiloviću 14. oktobra 2019. Vozač je tada pitao: „Da donesem gore?“, a Koluvija je odgovorio: „Ajde u BIA.“

Tri dana kasnije, Koluvija mu je napisao: „Je l’ bio Toške, je l’ si mu dao pare?“, a Tofilović je odgovorio: „Jeste dao sam mu“.

Tužilac Drecun je Tofilovića saslušao nakon hapšenja, drugog jula prošle godine, ali je vozač odlučio da ne iznosi odbranu.

„Izjavio da se ne oseća dobro i da u ovoj fazi postupka želi da se brani ćutanjem“, navodi se u optužnici.

Pročitajte:

Koluvijin „Savet za bezbednost“: Kako su iz MUP-a, BIA-e i VOA-e štitili plantažu marihuane

Detalji Koluvijine optužnice: funkcioneri, policajci i obaveštajci

Comments are closed.