Koluvija pre dva dana bio na suđenju KRIK-u, za današnje nije bio obavešten

Koluvija pre dva dana bio na suđenju KRIK-u, za današnje nije bio obavešten

Predrag Koluvija (foto: KRIK)

Predrag Koluvija, optužen da je organizovao proizvodnju 1,6 tona marihuane na imanju svoje kompanije „Jovanjica“, nije danas došao na suđenje po jednoj od tužbi koju je podneo protiv KRIK-a. Iako je pre samo dva dana bio na suđenju KRIK-u takođe po njegovoj tužbi, Koluvija danas nije došao jer nije mogao da izađe iz kućnog pritvora, tvrdi njegov advokat.

Piše: Milica Vojinović

„(Koluvija) bi došao samo da nema kućnog pritvora“, rekao je danas njegov advokat Aleksandar Živanović. Koluvija je od septembra prošle godine u kućnom pritvoru zbog dva postupka u kome mu se sudi zbog organizovanja proizvodnje marihuane.

On tvrdi da Koluvija nije bio obavešten da je suđenje zakazano za danas, jer ga prethodni advokati, koje je u međuvremenu promenio, nisu obavestili. Zbog toga, kaže, nije tražio dozvolu sudije koji mu sudi u Specijalnom sudu za organizovani kriminal da izađe iz kućnog pritvora i dođe na ovo suđenje.

Advokatica KRIK-a Kruna Savović istakla je da je čudno što je Koluvija znao i došao na suđenje koje se desilo pre dva dana, po njegovoj drugoj tužbi protiv KRIK-a, a za današnje nije obavešten. Koluvija je, inače, tužio KRIK dva puta i po tim tužbama vode se dva odvojena postupka.

Sudija Velibor Barović je prihvatio predlog advokatice KRIK-a i naložio da troškove današnjeg suđenja snosi Koluvija jer se zbog njegovog nepojavljivanja ono odložilo. Sledeće suđenje zakazao je za januar 2023. godine.

U ovom postupku biće saslušani policajci koji su 2019. uhapsili Koluviju, pošto je sudija Barović prihvatio da budu svedoci, a trebalo bi da budu pregledani i pojedini dokazi koje je tužilaštvo prikupilo protiv Koluvije u istrazi za uzgajanje marihuane na „Jovanjici“. 

Kada je reč o postupku koji je održan pre dva dana, sudija Bojana Čogurić tek treba da odluči da li će prihvatiti ove svedoke i dokaze koje je predložio KRIK. Kada je saslušavala Koluviju, Čogurić nije dozvolila KRIK-ovoj advokatici da mu postavi gotovo nijedno pitanje.

Koluvija je inače nedavno promenio advokate u ovim postupcima – pa je na suđenju održanom pre dva dana bio prisutan Vladimir Đukanović, visoki funkcioner vladajuće Srpske napredne stranke i doskorašnji narodni poslanik, a ujedno i član najvažnijih pravosudnih tela – Državnog veća tužilaca i Visokog saveta sudstva.

Koluvija tvrdi da je tužbe podneo zbog navodnog kršenja pretpostavke nevinosti i duševnih bolova. On ukupno traži da mu se isplati 3,2 miliona dinara (oko 27 hiljada evra) zbog duševnih bolova koje je, tvrdi, pretrpeo zbog KRIK-ovih tekstova.

Koluvijine tužbe protiv KRIK-a deo su niza tužbi protiv novinara ove redakcije koje su uglavnom podneli ljudi bliski vrhu vlasti. Redakcija KRIK-a, kao i novinarska udruženja, smatraju da su u pitanju SLAPP tužbe, odnosno tužbe podnete sa ciljem da se izvrši pritisak na KRIK.

Više o Koluviji i slučaju „Jovanjica“ pročitajte u sledećim pričama:

Detalji Koluvijine optužnice: funkcioneri, policajci i obaveštajci

Koluvijin „Savet za bezbednost“: Kako su iz MUP-a, BIA-e i VOA-e štitili plantažu marihuane

Tragovima Sove: vojni obaveštajac iz „Jovanjice“ i ranije povezan sa organizovanim kriminalom

Koluvijine veze u regionu: Firma u stanu hrvatske političarke

Comments are closed.