Ključni čovek srpske mafije u Italiji nagodio se sa srpskim tužilaštvom

Ključni čovek srpske mafije u Italiji nagodio se sa srpskim tužilaštvom

Jakov Kontić/hapšenje (foto: MUP)

Jedan od ključnih posrednika između kriminalaca iz Srbije i Crne Gore i italijanske mafije Jakov Kontić, koji je uhapšen u Beogradu prošle godine, nagodio se sa tužilaštvom i osuđen je na pet godina i šest meseci zatvora.

Piše: Bojana Pavlović, Milica Vojinović

Kontiću se optužnicom stavljalo na teret da je bio organizator kriminalne grupe koja je prošvercovala više od 20 kilograma kokaina visoke čistoće.

On je priznao krivicu i 10. januara potpisao sporazum sa tužilaštvom. Sud je 10 dana kasnije prihvatio sporazum i osudio ga na pet godina i šest meseci zatvora.

Prema sporazumu, Kontić je obavezan da državi plati milion dinara, a oduzeta su mu i četiri skupocena ručna sata i drugi predmeti vredni oko 42.000 evra.

Kontić je uhapšen u Beogradu juna prošle godine, aosim njega, uhapšeni su i Sonja Lazić, Zoran Končulić i Milovan Nikolić.

I oni su priznali krivicu i osuđeni su na zatvorske kazne. Tako je Nikolić, kao pripadnik kriminalne grupe, dobio pet godina i tri meseca zatvora, kao i novčanu kaznu od osam miliona dinara, dok je Lazić osuđena na godinu dana zatvora i kaznu od 100.000 dinara. Ovoliko će morati da plati i Končulić koji je kažnjen na tri godine zatvora.

Njihovo hapšenje bilo je deo akcije italijanskih i srpskih organa u kojoj je u obe države uhapšeno ukupno 20 članova organizovane kriminalne grupe zbog sumnje da su krijumčarili kokain u zemlje Evropske unije.

U Italiji je zaplenjeno 24 kilograma kokaina, više od 12 kilograma marihuane, kao i dva pištolja, a u Srbiji oko 58.000 evra, četiri automobila, četiri skupocena ručna sata, oko pet grama kokaina, dva motocikla i šest metaka za pištolj.

Istraga u Italiji

U dokumentima iz istrage italijanskog tužilaštva do kojih je došao KRIK Kontić je označen kao organizator balkanskog dela grupe koja je bila zadužena za uvoz velikih količina droge u Italiju.

Takođe su detaljno opisane njegove veze sa italijanskim kriminalcima.

On je, naime, oženio ćerku brata jednog od šefova italijanske mafije – Antonija Magrinija. Sa Anom Magrini dobio je sina Nikolu, a u italijanskim dokumentima piše da su se Antonio Magrini i Kontić decenijama bavili nelegalnim poslovima.

„Kontić je uveravao grupu Magrini da će isporuka kokaina biti obavljena po ceni od 36 do 38 hiljada evra po kilogramu, dok je Magrini garantovao logističku podršku Kontićevoj grupi poput skladištenja i čuvanja droge i njenog ‘rasturanja’ na teritoriji Italije“, navodi se u dokumentima iz istrage u Italiji.

Kao dokaz o njihovoj vezi italijansko tužilaštvo navodi i to što je Antonio Magrini 2013. godine uhapšen na aerodromu u Milanu kako sa lažnim dokumentima pokušava da se ukrca na let za Beograd.

„Grupa Magrini imala je na raspolaganju pištolj sa prigušivačem, najverovatnije sa srpskog crnog tržišta.“

Takođe, kako piše u ovim dokumentima, jedan od italijanskih pripadnika grupe na saslušanju je ispričao da je Srbija bila mesto gde su sklapali poslovne dogovore, dok su Kontićevi ljudi stalno odlazili u Lombardiju, regiju na severu Italije.

Posrednik

Prema podacima italijanske policije, u koje su novinari KRIK-a imali uvid, upravo je Kontić spojio Darka Šarića sa ovom mafijaškom porodicom.

„Magrini je kriminalna grupa koja potiče iz Barija, ali su se pre mnogo godina preselili u severnu Italiju. Uticajni su u prodaji kokaina i drugih droga“, ispričao je policijski inspektor Luiđi Rinela uredniku KRIK-a Stevanu Dojčinoviću u intevjuu koji je objavljen u knjizi „Šarić – kako je balkanski kokainski kartel osvojio Evropu”.

Kontić je, kako je objasnio Rinela, preporučivao svoje sunarodnike Italijanima koji su ih preporučivali jedni drugima kada su shvatili da kriminalci iz Srbije i Crne Gore prodaju kvalitetan kokain.

U policijskim izveštajima, Kontić je, osim kao posrednik, označen i kao učesnik u švercu kokaina.

Navodi se i da je švercovao drogu u okviru Šarićeve grupe, kao i da je bio u direktnoj komunikaciji sa drugim čovekom ovog klana – Goranom Sokovićem.

„Utvrđeno je da Jakov Kontić svoje kriminalne aktivnosti sprovodi u Milanu, Italiji i Sloveniji, gde se bavi krijumčarenjem većih količina opojne droge kokain“, piše u izveštaju srpske policije.

Kontić je, prema podacima policije, povezan sa 236 kilograma kokaina koji su zaplenjeni u italijanskoj pokrajini Toskana januara 2009. – mada za to nikad nije optužen.

„Kontić se (nakon zaplene droge) iz Italije vratio u Beograd. Posle povratka primećena je promena u njegovom ponašanju. Menja način komunikacije sa članovima grupe, aktivira nove kartice i odbija sve dolazne pozive“, piše u izveštaju srpske policije.

„Razlog ovakvog ponašanja može se povezati sa hapšenjem grupe lica u Italjiji 19. januara 2009. kod kojih je pronađeno 236 kilograma droge.“

Kompanija u Beogradu

Kontić je u Beogradu bio vlasnik kompanije „Liveing 54“ koja je bila registrovana za trgovinu na veliko drvetom, građevinskim materijalom i sanitarijama. Kompanija je ugašena u oktobru 2011. godine.

Njegov otac vlasnik je dvoiposobnog stana na Novom Beogradu, pokazuju podaci katastra.

Više o knjizi „Šarić – kako je balkanski kokainski kartel osvojio Evropu” pročitajte ovde

Comments are closed.