Kazna PIO fondu jer krije staž Vučića i Nikolića

Kazna PIO fondu jer krije staž Vučića i Nikolića

Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić (foto: facebook)

Poverenik za informacije od javnog značaja kaznio je Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO fond) sa ukupno 200.000 dinara jer nije dostavio KRIK-u informacije o radnom stažu predsednika Tomislava Nikolića i premijera Aleksandra Vučića. 

Piše: Bojana Pavlović

Novinari Mreže za istraživanje kriminala i korupcije –KRIK tražili su od PIO fonda u novembru 2014. godine podatke o tome gde su Nikolić i Vučić bili zaposleni i u kom periodu pozivajući se na Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja. Zahtev je tada bio odbijen uz obrazloženje da spomenute osobe nisu dale saglasnost da se njihovi podaci daju trećim licima.

Doniraj KRIK_300x140Novinari su se žalili kancelariji Poverenika koji je zatražio od fonda da postupi po zahtevu.

PIO fond je po drugi put odbio da dostavi podatke uz napomenu da su oni poslovna tajna.

Poverenik je poništio i ovu odluku fonda.

„Kada su u pitanju najviši državni funkcioneri, informacije o njihovim biografijama su, van svake sumnje, informacije u pogledu kojih postoji interes javnosti da ih zna“, navodi se u obrazloženju rešenja Poverenika.

S obzirom da se fond oglušio o rešenja Poverenika, kažnjen je dvema novčanim kaznama – u iznosima od 20.000 i 180.000 dinara.

Ukoliko PIO fond ne dostavi dokumenta u roku od dva dana, Poverenik će se obratiti Vladi Srbije.

Obraćanje Vladi sa zahtevom da obezbedi dostavljanje dokumenata je krajnja zakonska mera koju Poverenik može da izrekne.

 

7 Comments

 1. cat kaže:

  Bravo za vašu istrajnost!

 2. Zoki kaže:

  ČEkaj, mi tražili podatke, zatim poverenik njih kaznio i oni moraju platiti našim parama kaznu? A potom ćete se obratiti onome čiji se podaci traže u vladi, koji će opet reći – ne može. Koja je poenta toga? Kome nije jasno da takav sistem nema nikakvog smisla, i da ga treba menjati, taj nije normalan.

 3. Lavanda kaže:

  Da li postoji jedna stvar kada je vlada u pitanju da nije tajna ?

  • Desimir kaže:

   Pa treba menjati gospodo. Da li ste izašli na izbore i glasali za svog kandidata ili za ove što su na vlasti. Mnogo je više onih što su glasali za ove pokvarene političare . Neće se ništa promeniti samo od sebe.

 4. Marko kaže:

  cudo ga to niste pitali na onom intervjuu sto ne da staz da mu se vidi

 5. bane kaže:

  Stace im staz kad kao poslanici imaju dovoljno{4} mandata u skupstini da mogu odmah u zasluznu penziju, kakkva ironija????????

 6. bane kaže:

  Nego gde je radio i gde sad radi Andrej Vucic?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *