Karić tužio KRIK, ne dolazi na suđenja

Karić tužio KRIK, ne dolazi na suđenja

Bogoljub Karić (foto: privatna arhiva)

Bogoljub Karić, srpski biznismen koji je godinama bio u bekstvu i pod istragom, juče ponovo nije došao na suđenje novinarima KRIK-a po tužbi koju je krajem 2021. podneo protiv njih tvrdeći da su mu tekstom o poslovima i vezama njegove porodice u Belorusiji narušili ugled i povredili čast. Ovo je treći put da se suđenje odlaže zbog nedolaska Karića i njegovog advokata.

Piše: Bojana Jovanović

Karić juče nije došao na suđenje jer nije u Srbiji – zbog zdravstvenih problema člana porodice morao je da produži boravak i ostane u Dubaiju, rekao je njegov advokat. Suđenje je zbog toga odloženo za sredinu maja.  

Ovo nije prvi put da јe poznati biznismen izostao sa suđenja koje je sam inicirao. Karić je i u novembru bio u inostranstvu – na poslovnom putu u Crnoj Gori, a pre toga suđenje je odloženo i zbog bolesti njegovog advokata. 

Zbog odlaganja postupak praktično nije mnogo odmakao od samog početka i održano je samo jedno ročište. Tek pošto bude saslušan Karić, izjave će dati i tuženi – Bojana Jovanović i Stevan Dojčinović.

Njih dvoje našli su se na sudu zbog priče o poslovima porodice Karić u Belorusiji i vezama sa tamošnjim predsednikom – „Veze Lukašenka i Karića: Poklonjeni milioni i neuspešni projekti u Belorusiji“. Priča, koju su novinari KRIK-a radili sa kolegama iz beloruskog Belsata, otkriva da su članovi porodice Karić u bliskim odnosima sa porodicom Lukašenko, kao i da njihove kompanije dobile državno zemljište vredno oko 800 miliona evra, uživaju poreske olakšice i dobijaju velike državne građevinske projekte.

Karić u tužbi koju je podneo u novembru 2021. tvrdi da su neistiniti navodi iz KRIK-ovog teksta i da je zbog njega trpeo duševne bolove. Navodi i da je tekst, koji je osim na sajtu KRIK-a objavljen i na sajtu međunarodne novinarske mreže OCCRP, razlog zbog koga su njegov sin i kompanije povezane sa porodicom stavljene pod sankcije Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država. Od tuženih je tražio da mu isplate 600.000 dinara, ali i da uklone tekst sa sajta.

Ova tužba jedna je od 11 koje su u poslednje dve godine podnete protiv novinara i urednika redakcije KRIK. U pitanju su SLAPP tužbe, odnosno tužbe koje su podnete s namerom da novinare ućutkaju i nateraju ih da odustanu da istražuju i pišu o određenim temama.

Pomozite nam da uprkos tužbama i pritiscima nastavimo da istražujemo kriminal i korupciju. Donirajte KRIK i podržite naš rad! Više informacija o tome pročitajte na ovom linku.

Comments are closed.