Južnoafrikanac koga je kavački klan angažovao za ubistvo uskoro na slobodi

Južnoafrikanac koga je kavački klan angažovao za ubistvo uskoro na slobodi

Gregori Majkl Feraris (foto: Tviter)

Južnoafrikanac Gregori Majkl Feraris koga je kavački klan 2015. angažovao da ubije člana suparničkog škaljarskog klana uskoro bi mogao da izađe iz zatvora pošto je sud prihvatio njegovu molbu za puštanje na uslovnu slobodu, pišu „Vijesti“. Feraris nije izvršio likvidaciju za koju je angažovan, a osuđen je zbog stvaranja kriminalne organizacije.

Piše: Milica Vojinović

Feraris je u crnogorskom zatvoru gotovo odslužio petogodišnju zatvorsku kaznu, a umesto krajem oktobra, iz zatvora bi mogao da izađe ranije ukoliko odluka suda o uslovnom puštanju na slobodu postane pravosnažna, pišu crnogorske „Vijesti“. Odluka će biti pravosnažna ukoliko niko na nju ne izjavi žalbu ili ako je potvrdi Apelacioni sud.

Ferarisa je kavački klan 2015. godine angažovao da ubije Gorana Đuričkovića, vlasnika restorana „The Old Fisherman’s Pub“ u Budvi i člana škaljarskog klana – sa kojim se kavački u to vreme sukobio. Ovaj sukob, koji je izbio zbog svađe oko 200 kilograma kokaina, kasnije će kulminirati u otvoreni rat u kome će strane zauzeti sve ozbiljnije kriminalne grupe.

Pre nego što je uradio posao za koji je bio regrutovan, Ferarisa je uhapsila crnogorska policija. Izjava koju je dao tužiocu omogućava uvid u to kako ova dve kriminalna klana funkcionišu, biraju mete i izvršavaju likvidacije.

Južnoafrikanac, koji je u vreme hapšenja imao 24 godine, kazao je tužiocu da je u kampu Legije stranaca u Francuskoj upoznao Aleksandra Markovića, člana kavačkog klana. Marković mu je ponudio 50 hiljada evra za likvidaciju, što je on prihvatio. 

„Prihvatio sam Aleksandrov predlog da im se priključim i izvršim ubistvo jer sam bio totalno bez novca“, piše u izjavi koju je Feraris dao tužilaštvu.

Feraris je doputovao u Crnu Goru i u Budvi je čekao da obavi posao. Kazao je da mu je Marković rekao da je njegova meta – Goran Đuričković – umešan u krađu 200 kilograma kokaina u Španiji. 

„Rekao mi je da u njega pucam najmanje pet puta da bih ga ubio i da bih tim ubistvom upozorio u Crnoj Gori sve one koji se bave drogom.“

Ispričao je i da mu je Marković rekao da je kavački klan za jedno ubistvo angažovao američkog plaćenika koji se tek vratio iz Iraka. Kazao je i da je razmišljao da odustane od dogovorenog posla.

 „To im nisam saopštavao zbog toga što mi je rečeno da je osoba koja je trebala da izvrši neko ubistvo koje je ranije bilo planirano odustala, pa su oni tu osobu ubili.“  

Iako je Feraris uhapšen, Goran Đuričković je ipak ubijen pet meseci kasnije. Ubica je pucao u njega iz snajpera i to dok je sedeo u svom kafiću. Za ubistvo je optužen Srđan Popović iz Republike Srpske.

Likvidacija Đuričkovića jedna je u nizu onih koje su se dogodila tokom prethodnih pet godina u ratu kavačkog i škaljarskog klana. Više od 40 osoba ubijeno je u ovim sukobima, kako su utvrdili novinari KRIK-a.

Poslednji događaj desio se prošle nedelje kada je u prepun kafić na Vračaru u Beogradu maskiran i naoružan ušao, kako se pretpostavlja, Miloš Miljanović. Tužlaštvo ga Miljanovića tužilaštvo sumnjičitereti sumnjiči za pokušaj ubistva, a meta mu je najverovatnije bio Miloš Nilović, koga policija označava kao člana škaljarskog klana. Detaljnije o ovom slučaju pročitajte u posebnom tekstu.  

Novinari KRIK-a otkrili su detalje ovog kriminalnog rata, kao i dokaze veza koje klanovi imaju u policiji i državi. Sve o ovome pročitajte u našoj novoj istraživačkoj priči.

Comments are closed.