Još se ne zna ko ruši u Savamali

Još se ne zna ko ruši u Savamali

Srušeni objekti u Hercegovačkoj ulici (foto: B. Jovanović)

Tri dana nakon što su na misteriozan način srušeni objekti u Savamali, nema novih informacijama o tome ko stoji iza ovog događaja. Nadležni kažu da nemaju veze s ovim slučajem.

Piše: Bojana Pavlović

U noći 25. aprila, dok su se prebrojavali glasački listići, tri bagera su srušila objekte u privatnom vlasništvu u Savamali, na uglu Hercegovačke i Mostarske ulice – odmah pored gradilišta budućeg „Beograda na vodi“.

Doniraj KRIK_300x140Dok su bageri bespravno rušili oko 1000 kvadrata zgrada, tridesetak osoba sa fantomkama i naoružanih palicama obezbeđivalo je teren da ovu operaciju niko ne ugrozi. Nije moguće utvrditi ko je vlasnik bagera, jer nisu bili obeleženi. Čuvaru koji je štitio objekat, maskirani muškarci oduzeli su telefon, a potom ga vezali.

Slučajni prolaznici, koji su potencijalno mogli da posvedoče o događajima u Savamali, bili su zadržani i njima su takođe oduzeti telefoni. Rečeno im je da stave ruke na zid i gledaju ispred sebe, a neki su i legitimisani.

Vlasnici oštećenih objekata, restorana „Savski ekspres“ i firmi „Iskra“ i „Transport peroni“, podneli su MUP-u zahteve da se otkriju nepoznati rušitelji njihove imovine.

Oni nisu želeli da budu imenovani u tekstu KRIK-a, ali su u razgovoru sa novinarima rekli da im je naneta velika šteta jer su pojedini objekti bili potpuno opremljeni. Naveli su da su neke zgrade bile u postupku legalizacije, a druge su bile legalizovane. Rušenje je obavljeno bez ikakvog naloga.

Vlasnici su rekli da su odmah pošto su saznali šta se dogodilo, pozvali policiju koja je odbila da izađe na teren uz obrazloženje da na rušenju objekata u toj oblasti radi Komunalna policija, Skupština grada Beograda i Građevinska inspekcija.

Rušenje SavamalaTeren na kom su se nalazili objekti delimično je bio pokriven video nadzorom. Osobe sa fantomkama uklonile su sigurnosne kamere, a iz zgrada odnele kompletnu prateću opremu koja bi mogla da da odgovor na pitanje ko i zašto ruši objekte u privatnom vlasništvu.

Od kad je počeo projekat „Beograd na vodi“ nad okolnim zemljištem sprovodi se eksproprijacija (država otkupljuje zemljište od građana), ali država ne može da preuzme zemljište na kome se nalaze legalni objekti, kao ni oni koji su u postupku dobijanja dozvola.

Reakcije nadležnih

O ovim događajima javnost je prvi obavestio Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić kome su se požalili zadržani građani.

Poverenik je pozvаo nadležne dа objаve informаcije o okolnostimа pod kojimа je porušen deo Sаvаmаle. Svi su negirali da su imali bilo kakve veze sa događajima.

Gradonačelnik Siniša Mali rekao je da nijedna gradska služba nije postupala navedene večeri, niti su predstavnici neke od gradskih službi bili na terenu te večeri na navedenoj lokaciji. Mali je uputio poverenika na „državne organe u čijoj je isključivoj nadležnosti postupanje po ovakvim informacijama“, ne precizirajući ko je, osim gradske uprave i građevinske inspekcije, nadležan da postupa. Šabić je ovaj odgovor ocenio kao neprihvatljiv u odnosu na obaveze gradske vlasti prema javnosti.

Reagovao je i Zaštitnik građana Saša Janković koji je istakao da će svi navodi biti provereni.

3 Comments

 1. СРБ ИН kaže:

  Зна се, зна! Само нико нема храбрости да упери прст!

 2. Saša kaže:

  srusili su i ste noci i zgradu fk zeleznicar sa restoranom svlacionicama i klupskim prostorijama u bara veneciji

  • MICA kaže:

   UGLAVNOM RUŠI IZVOĐAČ RADOVA, TO JE BAJNA PRAKSA U BEOGRADU. KO JE IZVOĐAČ RADOVA???